Sådan får fortiden en fremtid

04. september 2019 | Landskab & Arkæologi

Analyse af forgyldt fane

Skal fortiden have en fremtid? Det synes i hvert fald seks museer på Fyn og øerne, flere fonde samt Bevaringscenter Fyn, der er klar med projektet "Fortiden i Fremtiden".

Med det stort anlagte formidlingsprojekt ”Fortiden i Fremtiden” kryber Bevaringscenter Fyn og seks museer på Fyn og øerne under huden på kulturhistorien med fem fælles vandreudstillinger med afsæt i udvalgte genstande, foredrag, podcasts, workshops for skoler og åbent konserveringsværksted.

Ny teknologi sikrer fortiden for fremtiden

Under huden og i lagene derunder kommer vi ved hjælp af nyt teknisk udstyr, naturvidenskabelige metoder og bevaringsteknikker som gør, at kulturhistorien bevares bedre for fremtiden og kan nyfortolkes. Vi forener nemlig fortællinger om genstandene med historier i genstandene.

Fysik, kemi og biologi løser fortidens gåder

I projektet ”Fortiden i Fremtiden” indgår undervisningsforløb målrettet mod bl.a. folkeskolens ældste klasser og faghold på gymnasier. Til at udarbejde undervisningsforløbet har vi allieret os med lærer Jeanette Rathe, som til daglig underviser i naturfag på Langelands Efterskole.

”Vi ønsker at gøre fag som fysik, kemi og biologi nærværende og praksisorienteret ved at vise, hvordan de hjælper nutidens forskere med at løse fortidens gåder. Gennem naturvidenskab åbnes der op for helt nye måder at anskue og formidle kulturarv. Samtidig ønsker vi at engagere elever og besøgende ved at vise, at naturvidenskab og humaniora ikke står i modsætning til hinanden, men rent faktisk kan berige hinanden”, fortæller Ida Hovmand fra Bevaringscenter Fyn.

Vandreudstilling på vej

Opgraderet forskning, skræddersyet bevaring, spændende formidling og vedkommende læring går således hånd i hånd, når der tages et kig på fortiden med fem par atypiske briller.

Den første vandreudstilling ”Magtens grundstof. Længere ind i historien” åbner i december på Toldboden i Kerteminde og ”vandrer” efterfølgende til Ærø Museum sammen med Marstal Søfartsmuseum, Svendborg Museum, og Øhavsmuseet Faaborg, der alle deltager i projektet. Udstillingens sidste station er Langelands Museum, hvor Bevaringscenter Fyn også har til huse.

Virkeliggørelsen af projektet er muliggjort af især flere velvillige fonde. Vi er meget taknemmelige for at de følgende fonde har valgt at støtte vores arbejde med Fortiden nu og i Fremtiden: Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Følg udstillingen og læs mere her:

Ny flot bog om vikingetiden
16. oktober 2019

Nyhed i museumsbutikken

Spøgelsesskib er finalist til Den Fynske Kulturpris
15. oktober 2019

Spøgelseskibet er blandt de fem finalister til Den Fynske Kulturpris

Ny fugl fra Larsens hånd
4. oktober 2019

Nyerhvervet Larsen-tegning viser malerens glæde ved et lille stykke indendørs natur.

Fuglene trak folk til
3. oktober 2019

Rekordmange deltog i åbningen af Fugl 2019, og efter åbningen var der travlhed i Kertemindes restauranter og på overnatningssteder, der skulle huse mange af de tilrejsende kunstnere og deres gæster.

Hvor højt kan din fugledrage flyve?
Lørdag den 19. oktober kl. 10-16
Nordstranden, Kerteminde

Kom og byg en flyvesikker slædedrage på Nordstranden.

Introduktion til FUGL 2019
Lørdage og søndage kl. 14

Kom med en af museets guider rundt i den aktuelle særudstilling.

Fugl 2019
28. september 2019 til 26. januar 2020

***** "Fræk og fornyende". Ny udstilling tager pulsen på fuglen i kunsten anno 2019!

Fugleballet
21. oktober kl. 10 og kl. 11

Oplev elever fra Den Kgl. Balletskole opføre Svanernes Dans og Svanens Død.