Sådan får fortiden en fremtid

04. september 2019 | Landskab & Arkæologi

Analyse af forgyldt fane

Skal fortiden have en fremtid? Det synes i hvert fald seks museer på Fyn og øerne, flere fonde samt Bevaringscenter Fyn, der er klar med projektet "Fortiden i Fremtiden".

Med det stort anlagte formidlingsprojekt ”Fortiden i Fremtiden” kryber Bevaringscenter Fyn og seks museer på Fyn og øerne under huden på kulturhistorien med fem fælles vandreudstillinger med afsæt i udvalgte genstande, foredrag, podcasts, workshops for skoler og åbent konserveringsværksted.

Ny teknologi sikrer fortiden for fremtiden

Under huden og i lagene derunder kommer vi ved hjælp af nyt teknisk udstyr, naturvidenskabelige metoder og bevaringsteknikker som gør, at kulturhistorien bevares bedre for fremtiden og kan nyfortolkes. Vi forener nemlig fortællinger om genstandene med historier i genstandene.

Fysik, kemi og biologi løser fortidens gåder

I projektet ”Fortiden i Fremtiden” indgår undervisningsforløb målrettet mod bl.a. folkeskolens ældste klasser og faghold på gymnasier. Til at udarbejde undervisningsforløbet har vi allieret os med lærer Jeanette Rathe, som til daglig underviser i naturfag på Langelands Efterskole.

”Vi ønsker at gøre fag som fysik, kemi og biologi nærværende og praksisorienteret ved at vise, hvordan de hjælper nutidens forskere med at løse fortidens gåder. Gennem naturvidenskab åbnes der op for helt nye måder at anskue og formidle kulturarv. Samtidig ønsker vi at engagere elever og besøgende ved at vise, at naturvidenskab og humaniora ikke står i modsætning til hinanden, men rent faktisk kan berige hinanden”, fortæller Ida Hovmand fra Bevaringscenter Fyn.

Vandreudstilling på vej

Opgraderet forskning, skræddersyet bevaring, spændende formidling og vedkommende læring går således hånd i hånd, når der tages et kig på fortiden med fem par atypiske briller.

Den første vandreudstilling ”Magtens grundstof. Længere ind i historien” åbner i december på Toldboden i Kerteminde og ”vandrer” efterfølgende til Ærø Museum sammen med Marstal Søfartsmuseum, Svendborg Museum, og Øhavsmuseet Faaborg, der alle deltager i projektet. Udstillingens sidste station er Langelands Museum, hvor Bevaringscenter Fyn også har til huse.

Virkeliggørelsen af projektet er muliggjort af især flere velvillige fonde. Vi er meget taknemmelige for at de følgende fonde har valgt at støtte vores arbejde med Fortiden nu og i Fremtiden: Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Følg udstillingen og læs mere her:

Lokal virksomhed udvalgt til at omdanne Nyborg Torv
13. september 2019

Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Rigets første hovedstrøg
6. september 2019

Et vejforløb fundet under Torvet i Nyborg kan måske dateres til 1200-tallet. Dermed kan adgangsvejen til middelalderens danehoffer være fundet.

Og nu er HAN død!
5. september 2019

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.

Ladbykongens Krigerweekend
28.-29. september kl. 10-16

Kom og oplev vikingekamp ved Ladbykongens krigerweekend!

Mød Nyborg Slots Dragtlaug
Alle fredage i oktober, marts og april samt den 29/11 kl. 10-12

Kom og mød Nyborg Slots Dragtlaug!

Se fuglekunst med naturvejlederen
Udvalgte lørdage kl. 11: 5/10, 2/11, 23/11 og 25/1

Kom på rundvisning i kunstudstillingen FUGL 2019 med en naturvejleder.

Tur i Ladegårdsskoven
Søndag d. 6. oktober kl. 11-13
Nyborg

Gå på opdagelse i naturen.