Sådan får fortiden en fremtid

04. september 2019 | Landskab & Arkæologi

Analyse af forgyldt fane

Skal fortiden have en fremtid? Det synes i hvert fald seks museer på Fyn og øerne, flere fonde samt Bevaringscenter Fyn, der er klar med projektet "Fortiden i Fremtiden".

Med det stort anlagte formidlingsprojekt ”Fortiden i Fremtiden” kryber Bevaringscenter Fyn og seks museer på Fyn og øerne under huden på kulturhistorien med fem fælles vandreudstillinger med afsæt i udvalgte genstande, foredrag, podcasts, workshops for skoler og åbent konserveringsværksted.

Ny teknologi sikrer fortiden for fremtiden

Under huden og i lagene derunder kommer vi ved hjælp af nyt teknisk udstyr, naturvidenskabelige metoder og bevaringsteknikker som gør, at kulturhistorien bevares bedre for fremtiden og kan nyfortolkes. Vi forener nemlig fortællinger om genstandene med historier i genstandene.

Fysik, kemi og biologi løser fortidens gåder

I projektet ”Fortiden i Fremtiden” indgår undervisningsforløb målrettet mod bl.a. folkeskolens ældste klasser og faghold på gymnasier. Til at udarbejde undervisningsforløbet har vi allieret os med lærer Jeanette Rathe, som til daglig underviser i naturfag på Langelands Efterskole.

”Vi ønsker at gøre fag som fysik, kemi og biologi nærværende og praksisorienteret ved at vise, hvordan de hjælper nutidens forskere med at løse fortidens gåder. Gennem naturvidenskab åbnes der op for helt nye måder at anskue og formidle kulturarv. Samtidig ønsker vi at engagere elever og besøgende ved at vise, at naturvidenskab og humaniora ikke står i modsætning til hinanden, men rent faktisk kan berige hinanden”, fortæller Ida Hovmand fra Bevaringscenter Fyn.

Vandreudstilling på vej

Opgraderet forskning, skræddersyet bevaring, spændende formidling og vedkommende læring går således hånd i hånd, når der tages et kig på fortiden med fem par atypiske briller.

Den første vandreudstilling ”Magtens grundstof. Længere ind i historien” åbner i december på Toldboden i Kerteminde og ”vandrer” efterfølgende til Ærø Museum sammen med Marstal Søfartsmuseum, Svendborg Museum, og Øhavsmuseet Faaborg, der alle deltager i projektet. Udstillingens sidste station er Langelands Museum, hvor Bevaringscenter Fyn også har til huse.

Virkeliggørelsen af projektet er muliggjort af især flere velvillige fonde. Vi er meget taknemmelige for at de følgende fonde har valgt at støtte vores arbejde med Fortiden nu og i Fremtiden: Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Følg udstillingen og læs mere her:

Guide til historisk garderobe
25. februar 2020

Nu kan man få ideer til sin historiske garderobe i nyt idékatalog fra Nyborg Slot og Nyborg Slots Dragtlaug.

Museets største udgravning nogensinde er i gang
24. februar 2020
Landskab & Arkæologi

Første spadestik i et arkæologisk snit på tværs af Fyn er taget, og nu venter der masser af arbejde til arkæologerne resten af året.

Vikingerne gik under jorden for at arbejde
24. februar 2020

To grubehuse på vej på Vikingemuseet Ladby.

Rigets Hovedstrøg brolægges
21. februar 2020

I øjeblikket høres der hamren og banken fra Torvet i Nyborg. Det er brolæggerne, der er i gang.

Metaldetektordag på Vikingemuseet Ladby
Lørdag d. 1. februar 2020 kl. 12 - 15

Detektorfolk og arkæologer undersøger området omkring Ladbyskibet for at blive klogere på Ladbykongens verden.

Mød Nyborg Slots Dragtlaug
Bl.a. alle fredage kl. 10-12 fra 1. marts – 1. november

Og prøv måske en af deres smukke, historiske dragter og få taget et billede i det maleriske gårdmiljø.

Borgmestergården åbner for sæsonen
Søndag den 1. marts 2020

En ny sæson kan begynde!

Byvandring
Faste ugedage marts-oktober
Foran Borgmestergården

Gratis byvandring med én af Nyborg Slots guider.