Sådan får fortiden en fremtid

04. september 2019 | Landskab & Arkæologi

Analyse af forgyldt fane

Skal fortiden have en fremtid? Det synes i hvert fald seks museer på Fyn og øerne, flere fonde samt Bevaringscenter Fyn, der er klar med projektet "Fortiden i Fremtiden".

Med det stort anlagte formidlingsprojekt ”Fortiden i Fremtiden” kryber Bevaringscenter Fyn og seks museer på Fyn og øerne under huden på kulturhistorien med fem fælles vandreudstillinger med afsæt i udvalgte genstande, foredrag, podcasts, workshops for skoler og åbent konserveringsværksted.

Ny teknologi sikrer fortiden for fremtiden

Under huden og i lagene derunder kommer vi ved hjælp af nyt teknisk udstyr, naturvidenskabelige metoder og bevaringsteknikker som gør, at kulturhistorien bevares bedre for fremtiden og kan nyfortolkes. Vi forener nemlig fortællinger om genstandene med historier i genstandene.

Fysik, kemi og biologi løser fortidens gåder

I projektet ”Fortiden i Fremtiden” indgår undervisningsforløb målrettet mod bl.a. folkeskolens ældste klasser og faghold på gymnasier. Til at udarbejde undervisningsforløbet har vi allieret os med lærer Jeanette Rathe, som til daglig underviser i naturfag på Langelands Efterskole.

”Vi ønsker at gøre fag som fysik, kemi og biologi nærværende og praksisorienteret ved at vise, hvordan de hjælper nutidens forskere med at løse fortidens gåder. Gennem naturvidenskab åbnes der op for helt nye måder at anskue og formidle kulturarv. Samtidig ønsker vi at engagere elever og besøgende ved at vise, at naturvidenskab og humaniora ikke står i modsætning til hinanden, men rent faktisk kan berige hinanden”, fortæller Ida Hovmand fra Bevaringscenter Fyn.

Vandreudstilling på vej

Opgraderet forskning, skræddersyet bevaring, spændende formidling og vedkommende læring går således hånd i hånd, når der tages et kig på fortiden med fem par atypiske briller.

Den første vandreudstilling ”Magtens grundstof. Længere ind i historien” åbner i december på Toldboden i Kerteminde og ”vandrer” efterfølgende til Ærø Museum sammen med Marstal Søfartsmuseum, Svendborg Museum, og Øhavsmuseet Faaborg, der alle deltager i projektet. Udstillingens sidste station er Langelands Museum, hvor Bevaringscenter Fyn også har til huse.

Virkeliggørelsen af projektet er muliggjort af især flere velvillige fonde. Vi er meget taknemmelige for at de følgende fonde har valgt at støtte vores arbejde med Fortiden nu og i Fremtiden: Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Følg udstillingen og læs mere her:

Lokale virksomheder skal restaurere Nyborg Slot indvendigt
1. april 2020

Slots- og Kulturstyrelsen har netop fundet frem til de håndværkere og entreprenører, der skal restaurere det indvendige af Kongefløjen.

Tænk, hvis alle fund var datomærket
26. marts 2020
Landskab & Arkæologi

En chips-pose med udløbsdato vidner om sidste gang, der blev udgravet til gasledninger på Østfyn.

Arne bygger sit tredje skib til museet
25. marts 2020

Forenden af et 1500-tals-krigsskib bliver del af ny udstilling på Borgmestergården.

Kort og godt om Danmarkshistorien i Nyborg
20. marts 2020

400 års Danmarkshistorie set fra Nyborg bliver nu fortalt i ny bog fra Østfyns Museer.

Kunsten går i fisk
NB: AFLYST! Torsdag den 19. marts kl. 10-11
Fjord&Bælt, Margrethes Plads 1, Kerteminde

Arrangementet er aflyst på baggrund af anbefalinger fra myndighederne.

Slotsvandring
Faste ugedage april-oktober
Foran Borgmestergården

Gratis slotsvandring med én af Nyborg Slots guider.

I Johannes Larsens fodspor ved Filsø
5. april og 7. august 2020
P-pladsen ved Henne Kirke, Strandvejen 238, 6854

Vi følger i Fynbomaleren Johannes Larsens fodspor

Søsætning af Ladbydragen - AFLYST
Lørdag d. 2. maj kl. 11-15

Kom og vær med når Ladbydragen indleder sin 5. sæson på vandet.