Ny buket af lokalhistoriske emner

11. maj 2017 | Østfyns Museer

Fredag den 19. maj udkommer årsskriftet for Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, Nyborg Museumsforening og Østfyns Museer i Nyborg: Nyborg – før & nu 2016. Det sker ved en reception i riddersalen på Nyborg Slot i forbindelse med Kulturnatten i Nyborg. Igen i år er det spækket med artikler om den lokale historie og kulturarv i Nyborg.

Det dirrer og sitrer
Der har gennem de seneste år været satset stort på kulturarven i Nyborg. Levendegørelsen af byens historie og rige kulturarv er blevet en del af kommunens vækstplan og bosætningsstrategi. Det er som om det hele dirrer og sitrer af forventning. Vinderen af arkitektkonkurrencen i slotsprojektet – det store restaurerings- og byggeprojekt omkring Nyborg Slot – blev offentliggjort i marts 2016. Borgmestergården står over for den mest omfattende restaurering og forandring i mere end 100 år. Nyborg Lokalhistoriske Arkiv er flyttet til nye, større og bedre lokaler, og museet har flyttet kontorer til den gamle politigård i Stendamsgade.

Der sker for alvor noget. Samtidig er der stædigt holdt fast i et usædvanligt højt aktivitetsniveau på museet, biblioteket, arkivet og i museumsforeningens regi, der afspejles i øgede besøgstal, medlemstal, brugere, publikationer, udstillinger, medieomtaler og meget andet. Det mangesidige virke kommer også til udtryk i nærværende årsskrift, der byder på en spændende og farverig buket af lokalhistoriske emner.

Årets udgave
I årets udgave kan man læse om Christian 3.s musik, kapellet på Nyborg Slot, om legenderne, der knytter sig til tårnet Den Hvide Jomfru, Vindinge Gamle Skole, om nyborgslægten Michelsen, der flyttede til Colombia og endte som en del af landets magtelite, om Omklædningshytten på eksercerpladsen, kvarteret Rødbyen i Nyborg og endelig om udstillingen Den Anden Verden, der bragte eventyrene tilbage til Nyborg Slot. Der er selvfølgelig også de obligatoriske årsberetninger fra museum, arkiv og museumsforening.

Praktiske detaljer
Præsentationen finder sted i riddersalen på Nyborg Slot i forbindelse med Nyborg Kulturnat den 19. maj kl. 19.30. Årsskriftet er en af fordelene ved medlemskab af Nyborg Museumsforening og kan på dagen afhentes af museumsforeningens medlemmer. Årsskriftet koster 148 kroner i løssalg og kan naturligvis også erhverves på dagen.

Billedtekst: Det meste af året har Slotsholmen været gravet op af arkæologiske undersøgelser. Det er væltet op af jorden med ny viden om borgen og et par spektakulære fund. Slotsprojektet har fået sin egen hjemmeside http://slotsprojektet.nyborg.dk/da og sin egen Facebookprofil, hvor man kan følge med i det hele. Her et blik ud over Slotsholmen fra museets nye kontorbygning, den gamle politigård i Nyborg. Foto: Østfyns Museer.

3.500 år gamle skeletter udgravet
22. september 2017
Landskab & Arkæologi

Otte skeletter fundet ved Kerteminde vil give os unik ny viden om livet i bronzealderen.

Nyerhvervelse indgår i udstillingen 1917 – EN NY TID
22. september 2017

I forbindelse med udstillingen 1917 - EN NY TID har museet været heldige at kunne erhverve et nyt værk til samlingen, nemlig et maleri af den svenske maler Kurt Jungstedt.

Bedre adgangsforhold på Borgmestergården
20. september 2017

Ny belægning og kørestolsvenlige gangstier på gårdspladsen forbedrer adgangen til Borgmestergården.

Historien om Danmark: Lige rundt om hjørnet!
20. september 2017
Østfyns Museer

Følg med i anden halvdel af DR's store historiesatsning og find historien her på Østfyn!

Info- og idé-workshop
Tirsdag den 26. september kl. 19-21

Vær med til at skabe vikingetidslandskab og -aktiviteter omkring Vikingemuseet Ladby.

Åbent hus
Onsdag den 27. september kl. 17-20

Kom med input til en ny politik for kultur-, fritids- og idrætslivet i Kerteminde Kommune.

Koncert: 1917 A.D. – lyden af et dramatisk år
Torsdag den 28. september kl. 19

Bliv ført gennem år 1917 med et udvalg af smukke sange.

1917: EN NY TID
2. september til 26. november 2017

Hvad lavede unge og moderne kunstnere såsom Axel Salto og Harald Giersing i Larsens hjem i 1917?