Ny buket af lokalhistoriske emner

11. maj 2017 | Østfyns Museer

Fredag den 19. maj udkommer årsskriftet for Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, Nyborg Museumsforening og Østfyns Museer i Nyborg: Nyborg – før & nu 2016. Det sker ved en reception i riddersalen på Nyborg Slot i forbindelse med Kulturnatten i Nyborg. Igen i år er det spækket med artikler om den lokale historie og kulturarv i Nyborg.

Det dirrer og sitrer
Der har gennem de seneste år været satset stort på kulturarven i Nyborg. Levendegørelsen af byens historie og rige kulturarv er blevet en del af kommunens vækstplan og bosætningsstrategi. Det er som om det hele dirrer og sitrer af forventning. Vinderen af arkitektkonkurrencen i slotsprojektet – det store restaurerings- og byggeprojekt omkring Nyborg Slot – blev offentliggjort i marts 2016. Borgmestergården står over for den mest omfattende restaurering og forandring i mere end 100 år. Nyborg Lokalhistoriske Arkiv er flyttet til nye, større og bedre lokaler, og museet har flyttet kontorer til den gamle politigård i Stendamsgade.

Der sker for alvor noget. Samtidig er der stædigt holdt fast i et usædvanligt højt aktivitetsniveau på museet, biblioteket, arkivet og i museumsforeningens regi, der afspejles i øgede besøgstal, medlemstal, brugere, publikationer, udstillinger, medieomtaler og meget andet. Det mangesidige virke kommer også til udtryk i nærværende årsskrift, der byder på en spændende og farverig buket af lokalhistoriske emner.

Årets udgave
I årets udgave kan man læse om Christian 3.s musik, kapellet på Nyborg Slot, om legenderne, der knytter sig til tårnet Den Hvide Jomfru, Vindinge Gamle Skole, om nyborgslægten Michelsen, der flyttede til Colombia og endte som en del af landets magtelite, om Omklædningshytten på eksercerpladsen, kvarteret Rødbyen i Nyborg og endelig om udstillingen Den Anden Verden, der bragte eventyrene tilbage til Nyborg Slot. Der er selvfølgelig også de obligatoriske årsberetninger fra museum, arkiv og museumsforening.

Praktiske detaljer
Præsentationen finder sted i riddersalen på Nyborg Slot i forbindelse med Nyborg Kulturnat den 19. maj kl. 19.30. Årsskriftet er en af fordelene ved medlemskab af Nyborg Museumsforening og kan på dagen afhentes af museumsforeningens medlemmer. Årsskriftet koster 148 kroner i løssalg og kan naturligvis også erhverves på dagen.

Billedtekst: Det meste af året har Slotsholmen været gravet op af arkæologiske undersøgelser. Det er væltet op af jorden med ny viden om borgen og et par spektakulære fund. Slotsprojektet har fået sin egen hjemmeside http://slotsprojektet.nyborg.dk/da og sin egen Facebookprofil, hvor man kan følge med i det hele. Her et blik ud over Slotsholmen fra museets nye kontorbygning, den gamle politigård i Nyborg. Foto: Østfyns Museer.

Glögg og vafler i Kaffehuset
23. november 2017

I december dufter det af jul i Kaffehuset.

Julelysene tændes i den gamle Kongeby
20. november 2017

Fredag 24. november kl. 16.30 tændes det store juletræ på Torvet foran Rådhuset og al den øvrige smukke julebelysning i byen.

Læs Fynboernes private breve og dagbøger
20. november 2017

Tusindvis af private breve til og fra Fynbomalerne og deres kreds bliver nu tilgængelige for offentligheden.

Vi roder, bygger og konserverer
20. november 2017

Der er nye tider og vidunderlige verdener i luften på Johannes Larsen Museet.

Jul på Borgmestergården
24. november til 22. december 2017

God gammeldags julehygge!

Familieværksted: Jul på Møllebakken
Søndag den 26. november kl. 11.30-15

Kom og vær med til et hyggeligt juleværksted

Børnenes vidunderlige verden
2. december 2017 - 4. februar 2018

Oplev værker fra skolekonkurrencen i forbindelse med En Vidunderlig Verden

Syskole
Tirs d. 21. og 28. nov., 5. og 12. dec. kl. 13-16.

Lær at brodere Bayeuxsting med inspiration fra Ladbytapetet.