Ny buket af lokalhistoriske emner

11. maj 2017 | Østfyns Museer

Fredag den 19. maj udkommer årsskriftet for Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, Nyborg Museumsforening og Østfyns Museer i Nyborg: Nyborg – før & nu 2016. Det sker ved en reception i riddersalen på Nyborg Slot i forbindelse med Kulturnatten i Nyborg. Igen i år er det spækket med artikler om den lokale historie og kulturarv i Nyborg.

Det dirrer og sitrer
Der har gennem de seneste år været satset stort på kulturarven i Nyborg. Levendegørelsen af byens historie og rige kulturarv er blevet en del af kommunens vækstplan og bosætningsstrategi. Det er som om det hele dirrer og sitrer af forventning. Vinderen af arkitektkonkurrencen i slotsprojektet – det store restaurerings- og byggeprojekt omkring Nyborg Slot – blev offentliggjort i marts 2016. Borgmestergården står over for den mest omfattende restaurering og forandring i mere end 100 år. Nyborg Lokalhistoriske Arkiv er flyttet til nye, større og bedre lokaler, og museet har flyttet kontorer til den gamle politigård i Stendamsgade.

Der sker for alvor noget. Samtidig er der stædigt holdt fast i et usædvanligt højt aktivitetsniveau på museet, biblioteket, arkivet og i museumsforeningens regi, der afspejles i øgede besøgstal, medlemstal, brugere, publikationer, udstillinger, medieomtaler og meget andet. Det mangesidige virke kommer også til udtryk i nærværende årsskrift, der byder på en spændende og farverig buket af lokalhistoriske emner.

Årets udgave
I årets udgave kan man læse om Christian 3.s musik, kapellet på Nyborg Slot, om legenderne, der knytter sig til tårnet Den Hvide Jomfru, Vindinge Gamle Skole, om nyborgslægten Michelsen, der flyttede til Colombia og endte som en del af landets magtelite, om Omklædningshytten på eksercerpladsen, kvarteret Rødbyen i Nyborg og endelig om udstillingen Den Anden Verden, der bragte eventyrene tilbage til Nyborg Slot. Der er selvfølgelig også de obligatoriske årsberetninger fra museum, arkiv og museumsforening.

Praktiske detaljer
Præsentationen finder sted i riddersalen på Nyborg Slot i forbindelse med Nyborg Kulturnat den 19. maj kl. 19.30. Årsskriftet er en af fordelene ved medlemskab af Nyborg Museumsforening og kan på dagen afhentes af museumsforeningens medlemmer. Årsskriftet koster 148 kroner i løssalg og kan naturligvis også erhverves på dagen.

Billedtekst: Det meste af året har Slotsholmen været gravet op af arkæologiske undersøgelser. Det er væltet op af jorden med ny viden om borgen og et par spektakulære fund. Slotsprojektet har fået sin egen hjemmeside http://slotsprojektet.nyborg.dk/da og sin egen Facebookprofil, hvor man kan følge med i det hele. Her et blik ud over Slotsholmen fra museets nye kontorbygning, den gamle politigård i Nyborg. Foto: Østfyns Museer.

Vikingerne bragte kirsebærrene til Danmark
18. juli 2017

Til Kirsebærfestivalen i Kerteminde har museet digtet en god røverhistorier om, hvordan det foregik!

Masser af Johannes Larsen til Kirsebærfestival i Kerteminde
18. juli 2017

Johannes Larsen er en central skikkelse, når Kirsebærfestivalen fejrer sommeren og kirsebærrene.

Fortællinger fra Selleberg
12. juli 2017
Kulturhistorie

Ny bog fortæller de mange spændende historier fra "kirsebærherregården" Selleberg.

Nyborg Slot sætter lyd på Reformationen
11. juli 2017
Nyborg Slot

Reformationen var også en musikrevolution! Vi fortæller historien gennem tre spændende koncerter.

Havnevandringer til Kirsebærfestival
22. og 23. juli kl. 11 og 13
Kerteminde

Få fortællingen om Kertemindes mange havne.

"Byvandring" på Toldboden
22. og 23. juli kl. 12
Toldboden

Kom med rundt i udstillingen "En hilsen til Larsen" om Kerteminde anno 1867.

Kerteminde i Larsens fodspor
22. og 23. juli kl. 10-12
Kerteminde

Kom gennem Kerteminde med barnebarnet og museumsinspektøren.

Mysteriet om vikingens røde guld
22. og 23. juli kl. 11-15
Kerteminde

Tag på en historisk skattejagt og mød guder og vikinger i Kertemindes gader.