Kertemindes ældste fund

07. juni 2019 | Kommunikation & Samlinger

Et lille pilgrimsmærke kan nu dateres til 1200-tallet og er dermed det ældste fund gjort i Kerteminde by.

Et pilgrimsmærke fundet i Kerteminde i 1995 er nu - efter 20 år - blevet dateret. Og det viser sig, at det er fra anden halvdel af 1200-tallet og dermed det ældste fund fra Kerteminde by.

Pilgirmsmærker var i middelalderen et slags bevis, som pilgrimme tog med fra de destinationer, de opsøgte på deres pilgrimsfærd. Pilgrimsmærket fra Kerteminde viser Skt. Nikolaus og stammer fra Skt. Nikolaus Domkirke i Bari i Syditalien. Det vidner om den rejseaktivitet mellem Nord- og Sydeuropa, som også foregik i middelalderen.

Det lille pilgrimsmærke blev oprindeligt fundet i forbindelse med en udgravning i Langegade i 1995, hvor det lå godt beskyttet i et lag møg. Dengang vurderede man mærket til at stamme fra 1300-tallet. Men nu er det altså blevet dateret til 100 år tidligere.

Ny bog om Nyborg fæstning
12. december 2019

Propaganda præget i sølv
6. december 2019

Der var ingen smalle steder, da Danmarks første enevældskonge skulle markere sin nyvundne magt. XRF-scanner afslører ødsel brug af sølv.

Dannebrog vajer på årets julekugle
29. november 2019

Vi kan i 2019 fejre 800-året for Dannebrog. Derfor er det Dannebrog, der pryder årets julekugle.

Følg museets julekalendere
29. november 2019
Østfyns Museer

På Østfyns Museer holder vi meget af julen. Så meget, at vi har forberedt hele tre jule- og adventskalendere!

Lys i Ladbygraven
15. december 2019 til 15. januar 2020

Stilhed, lys, dødeminder og bløde lammeskind i gravhøjen.

Hvad sker i naturen om vinteren?
Søndag den 1. december kl.12-14
Politihundeforeningens plads ved Lindholm Havnevej, Nyborg

Kom med på tur i Plantagen og oplev vinterskoven.

Jul i middelalder og renæssance
Onsdag den 27. november Kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Kom til fyraftensforedrag om jul i middelalderen og renæssance - og mærk julestemningen komme nærmere!

Fortiden i Fremtiden: Magtens grundstof
5. december 2019 til 17. januar 2020
Toldboden

Kulturhistorie og naturvidenskab i samspil: Magt har været udtrykt på mange måder gennem historien. Men magten finder også udtryk i det periodiske system!