Flere fjerdeklasseelever kommer til Østfyn

01. marts 2019 | Østfyns Museer

Projektet ”Kend dit land” er skudt i gang, og Østfyns Museer glæder sig til at byde rigtig mange fjerdeklasseelever og deres lærere velkommen i disse kulturhistoriske rammer.

I 2019 er både Nyborg Slot, Johannes Larsen Museet og Vikingemuseet Ladby blevet udvalgt til at indgå i turkataloget blandt en række museer, fordelt over hele landet. Dette betyder, at i skoleåret 2019/2020 får mange fjerdeklasseelever rig mulighed for at nyde fuglemalerens kunstnerhjem og atelier på Johannes Larsen Museet, høre levende historier om vikingerne og deres skibe på Vikingemuseet Ladby og komme på en spændende tur på den gamle Kongebys voldanlæg, prøve at fægte og blive introduceret til Nyborg Slots kastemaskine.

Nyborg Slot

På Nyborg Slot har museumsinspektør Nicolai Knudsen udviklet et særligt forløb til fjerdeklasseelever, hvor børnene har krop og bevægelse med i læreprocessen. ”Historien behøves ikke kun høres eller læses. Den kan også forstås på andre måder. Historien er mere virkelig og forståelig, hvis man lærer den at kende gennem sin krop og sanser”, siger museumsinspektør Nicolai Knudsen.

DSC_0205

I 2018 blev Nyborg Slot udvalgt som én af de mange traditionsrige kulturinstitutioner og fik besøg af 15 fjerdeklasser i oktober og november måned. Under en guidet tur omkring Nyborg Slot blev eleverne forvandlet til konge og dronninger, riddere og købmænd.

Kend dit land, dets historie, kultur og natur

Projektet “Kend dit land” er vendt tilbage med mulighed for at besøge flere kulturinstitutioner. Projektet ligger i forlængelse af et pilotprojekt, der blev gennemført i 2018, hvor de første 3000 fjerdeklasseelever fik mulighed for at gennemføre en mini-dannelsesrejse igennem Danmark - fra øst til vest, fra syd til nord. ”Det bedste, vi kan give vores børn, er en forståelse af, hvem de selv er, og hvad det er for et land, de bor i. For hvis man ved, hvilket stof man er gjort af, så er det nemmere at møde den store verden med større åbenhed.”, understreger kulturminister Mette Bock.

Projektet, hvis formål er, at flere børn  skal kende deres eget lands mangfoldige natur, kultur og historie, er resultatet af et konstruktivt samarbejde mellem Undervisningsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Børne- og Socialministeriet og Kulturministeriet. Derudover har disse minidannelsesture til formål at give kommuner og skoler inspiration og motivation til selv at arrangere lignende miniture som en del af skolernes undervisningsprogram.

Slottets herskaber var ikke vegetarer
6. november 2019

Rådyr, kronhjort, fisk, svine- og oksekød. De levede godt på Nyborg Slot, dengang det var beboet af lensherrer og konger.

Sådan bliver julen historisk i Nyborg
6. november 2019

Med støtte fra Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune udgives et idekatalog.

Ung kunst i Kerteminde
30. oktober 2019

Unge står bag store kunstværker i Kerteminde by.

Hule træstammer gav nyborgenserne rent vand
30. oktober 2019

Fortidens vandforsyning til Nyborg er dukket op under Torvet.

Juleborde
15. november 2019 til 5. januar 2020

Kom og se de fire smukke juleborde i anledning af højtiden!

Slagets dag markeres med historisk vandring
Lørdag den 16. november kl. 12-15
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Kom tæt på genstandene, historien og slagmarken!

Hajer - de mest fantastiske dyr
Onsdag den 30. oktober kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Fyraftensforedrag med natur- og kulturvejleder Tue Skovgård Larsen.

De tre jyske tenorer
Tirsdag den 26. november kl. 19-21

For medlemmer: En aften i ord og toner om de tre store jyske digtere Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær og Thøger Larsen.