Tænk, hvis alle fund var datomærket

26. marts 2020 | Landskab & Arkæologi

En chips-pose med udløbsdato vidner om sidste gang, der blev udgravet til gasledninger på Østfyn.

Det er ikke alle museets ansatte, der er sendt på hjemmearbejde. De to hold arkæologer, der arbejder med forundersøgelsen af Baltic Pipe-gastraceet er stadig i gang ude på markerne. Selvfølgelig under iagttagelse af alle de forholdsregler, der er gældende for øjeblikket.

Livsvilkår og fødevarer - i 1983

Arkæologernes arbejde handler blandt andet om at skaffe mere viden om, hvordan tilværelsen så ud i fortiden ved hjælp af de fund, vi gør. Lerkar kan fortælle om, hvordan man tilberedte og opbevarede mad. Dyreknogler og forkullede korn kan give os et indblik i, hvad man spiste. Spor efter ildsteder og stolpehuller fortæller os, hvor man boede og tilberedte maden. Dagens fund giver et indblik i livsvilkår og fødevarer i det forrige årtusinde.

Spor fra en gasarbejders mellemmåltid

En stor del af Baltic Pipe-gastraceet følger den gamle gasledning. Det betyder, at vores arkæologer nogle steder på strækningen arbejder tæt på områder, hvor man gravede i begyndelsen af 80’erne, da man etablerede naturgassen. Et af de steder tabte, glemte eller smed en gasarbejder sporene efter sit mellemmåltid: En klassisk pose Taffelchips!

Udsædvanligt præcis datering

Hvordan kan vi nu vide det? Jo. Udløbsdatoen står nemlig på posen: 25. marts 1983. Det stemmer helt overens med anlæggelsestidspunktet for naturgasledningen.

"Som arkæolog kan man ikke ønske sig mere præcis datering. Men af mange grunde havde det nu været bedre at posen var endt i skraldespanden dengang i stedet for nu!", siger arkæolog Malene Refshauge Beck med et smil.

I skrivende stund er opslaget om fundet af chips-posen blevet delt 120 gange på facebook og set af over 43.000.

Tænk, hvis alle fund var datomærket
26. marts 2020
Landskab & Arkæologi

Arne bygger sit tredje skib til museet
25. marts 2020

Forenden af et 1500-tals-krigsskib bliver del af ny udstilling på Borgmestergården.

Kort og godt om Danmarkshistorien i Nyborg
20. marts 2020

400 års Danmarkshistorie set fra Nyborg bliver nu fortalt i ny bog fra Østfyns Museer.

Varmt og kærligt portræt udvalgt
18. marts 2020

Blandt 12 flotte børneportrætter har Johannes Larsen Museet udvalgt et varmt og kærligt billede til dronningen på hendes 80 års fødselsdag.

Kunsten går i fisk
NB: AFLYST! Torsdag den 19. marts kl. 10-11
Fjord&Bælt, Margrethes Plads 1, Kerteminde

Arrangementet er aflyst på baggrund af anbefalinger fra myndighederne.

Slotsvandring
Faste ugedage april-oktober
Foran Borgmestergården

Gratis slotsvandring med én af Nyborg Slots guider.

I Johannes Larsens fodspor ved Filsø
5. april og 7. august 2020
P-pladsen ved Henne Kirke, Strandvejen 238, 6854

Vi følger i Fynbomaleren Johannes Larsens fodspor

Søsætning af Ladbydragen - AFLYST
Lørdag d. 2. maj kl. 11-15

Kom og vær med når Ladbydragen indleder sin 5. sæson på vandet.