Polske roearbejdere, præsteindberetninger og fuglekunst

18. maj 2020 | Østfyns Museer

Nyt årsskrift er på gaden med spændende fortællinger om historie og kunst.

En af forårstraditionerne på museet er, at årsskriftet Cartha kommer på gaden, og det er også en veletableret tradition, at årsskriftet bliver præsenteret på Johannes Larsen Museet. Den sidste del af ritualet har den allestedsnærværende Corona sat en stopper for, men det forhindrer ikke, at bogen nu er på vej ud til museumsforeningens 3.000 medlemmer.

I år indeholder årsskriftet fem artikler. Johannes Larsen Museets leder, Jeppe Priess Gersbøll, fortæller om Johannes Larsens tætte forhold til Filsø i Vestjylland, der var en af landets største søer, indtil dræning fik den til at svinde ind til ukendelighed. Det var her, Johannes Larsen for alvor gjorde levende fugle i landskabet til et motiv i dansk kunst. Anledningen til artiklen er en gave til museet, ”Parti med brushaner ved Filsø” fra 1914, som museumsforeningen kunne overrække på kunstnerens 152-års fødselsdag, 27. december 2019.

En af museets veltjente medarbejdere, Eigil Nikolajsen, har været om bord i de indberetninger, som landets præster i 1620’erne skulle sende til Chr. IV om de fortidsminder, der fandtes i deres sogn. Det er der kommet en række spændende fortællinger ud af, som for eksempel Stubberup-præstens beretning om et stenskib ved Sømose. Her har der i 1600-tallet stået en skibssætning, men præsten kan fortælle, at de lokale bønder desværre for nylig for fjernet den og indsat stenene i deres stengærder.

Tilbage i nutiden skriver Troels Borch om Johannes Larsen Museets store satsning på fuglekunsten. Det er ambitionen at indstifte en triennale, hvor man hvert tredje år gør status over ”fuglen i samtidskunsten”. Den første store udstilling, der løb af stablen hen over den forgangne vinter, viste den enorme spændvidde inden for området. Hele 360 kunstnere havde fulgt opfordringen til at byde ind på fuglekunst i alle tænkelige genrer.

Med Chenny Hvass’ fortælling om polske roearbejdere på Hindsholm er vi nede i et stykke social- og indvandrerhistorie for omtrent 100 år siden. Omkring forrige århundredskifte kom ca. 100.000 polakker til Danmark, hvor langt de fleste fik arbejde i landbruget. I artiklen følger vi en af disse skæbner, Jozefa Branska, der fik ansættelse på Kileagergård nord for Martofte.

Årsskriftets sidste artikel tager også udgangspunkt i en gave til museet. Fra Norge har museet moddtaget en stor samling skitsebøger, fotografier og erindringsskitser, der havde tilhørt malerinden Anna E. Munch. Kurt Risskov Sørensen fortæller i artiklen om ”Frøken Pensel”, som Anna E. Munch med kertemindernes sædvanlige hang til øgenavne blev kaldt. Hun udgjorde den ene halvdel af kunstnermakkerparret i ”Østkrog” ved Nordstranden – den anden var forfatterinden Sophie Breum, ”Frøken Pen”.

Og så slutter bogen af med en beretning om de mange spændende ting, der det forløbne år har fundet sted på vores museer.

Billedtekst: En af årsskriftets historier handler om malerinden Anna E. Munch, ”Frøken Pensel”. Her ses hun (t.h.) sammen med ”Frøken Pen”, forfatterinden Sophie Breum i deres villa ”Østenkrog” ved Nordstranden i Kerteminde.

Høkeren er sommerklar
28. maj 2020

Nu åbner Høkeren - så er det sommer!

Borgmestergården genåbner 26. maj
21. maj 2020
Nyborg Slot & Kulturarv

Efter regeringens udmelding af dags dato glæder vi os til snart at kunne åbne Borgmestergården igen.

Ture og rundvisninger - sommeren 2020
20. maj 2020

Kom med på guidede ture og rundvisninger til kulturarven og naturen i sommermånederne.

Polske roearbejdere, præsteindberetninger og fuglekunst
18. maj 2020
Østfyns Museer

Nyt årsskrift er på gaden med spændende fortællinger om historie og kunst.

Skræp, Gram og Gungner
Alle åbningsdage

Gættekonkurrence: Kender du vikingernes våben?

Mød brodøserne
Onsdage kl. 11-14

Historien om Ladbyskibet fortalt med nål og tråd.

Mød dragtdamerne
Torsdage kl. 10-13

Vil du se, hvordan man syr vikingedragter?

Kamptræning
Sidste søndag i måneden kl. 10-13