Museumsbutikkerne slår dørene op for julen

21. november 2018 | Farvergården og Høkeren

Nu med splinterny væltepeter på Farvergården.

Både Høkeren i Trollegade og Farvergården i Langegade er fra i dag klar til at tage imod julegæsterne. Og på Farvergården bliver det med et med et nyt ”vartegn”, som i forbindelse med åbningen i formiddags blev afleveret til museet.

Det er ”De Ensomme Gamle Mænd”, som endnu en gang har begavet museet med et flot stykke håndværksarbejde. For ca. et år siden fik museet foræret en velocipede, også kaldet en væltepeter, fra omkring 1880. Den var noget medtaget af tidens tand og trængte til en gennemgribende renovering. ”De Ensomme Gamle Mænd” kastede sig over opgaven og kunne i dag – efter hundredvis af arbejdstimer – aflevere det flotte resultat, som fremover skal pryde Farvergårdens lokaler.

Væltepeteren blev givet til museet af et barnebarn til en cykelhandler i Odense. Fra slutningen af 1930’erne brugte han den som blikfang i sin cykelforretning på Fåborgvej i Odense, og ved juleudstillingen var væltepeteren naturligvis udstillet med en nisse på sadlen. Væltepeteren beholdt sit hjem på Fåborgvej indtil slutningen af 1970’erne, da den blev anbragt på et loft, hvor den opholdt sig, indtil den på sine gamle dage kom på museum.

En stor del af de 25 aktive medlemmer i ”Smedjen” har deltaget i renoveringen af velocipeden. De mest aktive har været Aksel Østerlund, Anders Bjerregaard, Benny Rasmussen, Johannes Gommesen, Jørgen Puck, Poul Nielsen, Ralf Ipsen, Finn Nielsen, Leif Salling og (i rødt antræk) tovholder Poul Kingo Pedersen. Desuden har Holger Christiansen og Kristian Fribo fra trægruppen medvirket.

Slottets herskaber var ikke vegetarer
6. november 2019

Rådyr, kronhjort, fisk, svine- og oksekød. De levede godt på Nyborg Slot, dengang det var beboet af lensherrer og konger.

Sådan bliver julen historisk i Nyborg
6. november 2019

Med støtte fra Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune udgives et idekatalog.

Ung kunst i Kerteminde
30. oktober 2019

Unge står bag store kunstværker i Kerteminde by.

Hule træstammer gav nyborgenserne rent vand
30. oktober 2019

Fortidens vandforsyning til Nyborg er dukket op under Torvet.

Juleborde
15. november 2019 til 5. januar 2020

Kom og se de fire smukke juleborde i anledning af højtiden!

Slagets dag markeres med historisk vandring
Lørdag den 16. november kl. 12-15
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Kom tæt på genstandene, historien og slagmarken!

Hajer - de mest fantastiske dyr
Onsdag den 30. oktober kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Fyraftensforedrag med natur- og kulturvejleder Tue Skovgård Larsen.

De tre jyske tenorer
Tirsdag den 26. november kl. 19-21

For medlemmer: En aften i ord og toner om de tre store jyske digtere Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær og Thøger Larsen.