Sjældent våbenfund fra stenalderen

05. januar 2017 | Landskab & Arkæologi

"Kaminhyldefund" viste sig at være sjældent spidsvåben fra jægerstenalderen.

En årvågen amatørarkæolog bemærkede et interessant fund i forbindelse med et besøg hos en bekendt og gjorde opmærksom på, at det nok ville være interessant for Østfyns Museer at kigge nærmere på.

Det var godt. For fundet vist sig at være et sjældent spidsvåben fra jægerstenalderen fremstillet af hjortetak, og det kræver helt særlige bevaringsforhold at opbevare oldsager af tak eller knogle. Heldigvis er fundet gjort inden for de sidste ti år og dermed endnu relativt nyt, og finderen kan endda udpege præcis, hvor fundet blev gjort, hvilket gøre det yderligere interessant arkæologisk set.

Fundsted var måske offermose

Spidsvåbnet blev fundet i forbindelse med udgravning af en mindre sø i et tidligere lavtliggende område, der i oldtiden sikkert har været et decideret mose- og vådbundsareal. Gennem hele oldtiden opfattede vores forfædre søer, moser og vådbundsområder som steder, hvor man i særlig grad havde mulighed for at komme i kontakt med de ånder, forfædre eller guddomme, man til skiftede tider troede på eller tilbad. En af måderne at kontakte de højere magter på var at bringe offergaver til dem. Det kunne for eksempel ske ved at lægge lerkar, våben, redskaber og smykker ud i vandløb, søer eller på moseflader.

Noget tyder på at moseområdet ved Korkendrup gennem store dele af oldtiden blev brugt som offerplads. Samme sted fandt man nemlig også en slebet flintøkse og et meget flot fladehugget kornsegl i flint. De to flintredskaber er flere tusind år yngre end spidsvåbnet. Øksen er fra den senere del af bondestenalderen (3300-2000 f.Kr.), mens kornseglet er fra den ældste del af bronzealderen (2000-1700 f.Kr.).

Brugt som våben og trykstok

Tak-stykket er 15 cm langt og har oprindeligt været en sidesprosse på et hjortegevir. Knapt 3 cm fra nakkeenden er der lavet et gennemgående hul, så våbnet eller hakken har kunnet skæftes. Den ene side er omhyggeligt skrabet og glattet, mens man på den anden side stadig ser gevirets oprindelige noprede overflade. På stykkets spids kan man se, at der er sprængt små stykker af. Det er sandsynligvis brugsskader og kan for eksempel skyldes, at stykket også har været brugt som trykstok i forbindelse med flinthugning selvom skafthullet viser, at det ikke var den funktion, man først havde tiltænkt det.

Flot stand på grund af vådt og iltfattigt miljø

Spidsvåbnet er i overraskende flot stand, hvilket skyldes at det har ligget forseglet i et vådt og iltfattigt miljø gennem alle de år, der er gået, siden det blev tabt eller deponeret.

Danehof 2020 er aflyst
8. april 2020
Nyborg Slot & Kulturarv

På grund af myndighedernes retningslinjer for større begivenheder er årets Danehof den 3.-5. juli nu aflyst.

7. april 2020

Borgmestergården er lukket for publikum til og med 10. maj, og alle arrangementer indtil da er aflyst.

7. april 2020

Vikingemuseet Ladby er lukket for publikum til og med 10. maj, og alle arrangementer er aflyst.

7. april 2020

Johannes Larsen Museet er lukket for publikum til og med 10. maj, og alle arrangementer indtil da er aflyst.

Jakob og Johanne inviterer indenfor
I åbningstiden

Tag med Jakob og Johanne med på en spændende tur gennem Borgmestergården.

Æggejagt
AFLYST! 6.-12. april

Gå på jagt i haven og find de gemte fuglereder med æg.

Temaweekend: Palnatokes Pral - AFLYST
Lørdag d. 25. april - søndag d. 26. april

Kom og vær med til "Palnatokes Pral" og oplev vikingernes bueskydning på nærmeste hold.

Vold i 1600-tallet
AFLYST! Onsdag den 29. april kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Museumsinspektør Jonas Kragegaard afholder fyraftensfodreag om vold i 1600-tallet - Historier om voldssager fra Aasum herreds tingbøger 1640-1648.