Sjældent våbenfund fra stenalderen

05. januar 2017 | Landskab & Arkæologi

"Kaminhyldefund" viste sig at være sjældent spidsvåben fra jægerstenalderen.

En årvågen amatørarkæolog bemærkede et interessant fund i forbindelse med et besøg hos en bekendt og gjorde opmærksom på, at det nok ville være interessant for Østfyns Museer at kigge nærmere på.

Det var godt. For fundet vist sig at være et sjældent spidsvåben fra jægerstenalderen fremstillet af hjortetak, og det kræver helt særlige bevaringsforhold at opbevare oldsager af tak eller knogle. Heldigvis er fundet gjort inden for de sidste ti år og dermed endnu relativt nyt, og finderen kan endda udpege præcis, hvor fundet blev gjort, hvilket gøre det yderligere interessant arkæologisk set.

Fundsted var måske offermose

Spidsvåbnet blev fundet i forbindelse med udgravning af en mindre sø i et tidligere lavtliggende område, der i oldtiden sikkert har været et decideret mose- og vådbundsareal. Gennem hele oldtiden opfattede vores forfædre søer, moser og vådbundsområder som steder, hvor man i særlig grad havde mulighed for at komme i kontakt med de ånder, forfædre eller guddomme, man til skiftede tider troede på eller tilbad. En af måderne at kontakte de højere magter på var at bringe offergaver til dem. Det kunne for eksempel ske ved at lægge lerkar, våben, redskaber og smykker ud i vandløb, søer eller på moseflader.

Noget tyder på at moseområdet ved Korkendrup gennem store dele af oldtiden blev brugt som offerplads. Samme sted fandt man nemlig også en slebet flintøkse og et meget flot fladehugget kornsegl i flint. De to flintredskaber er flere tusind år yngre end spidsvåbnet. Øksen er fra den senere del af bondestenalderen (3300-2000 f.Kr.), mens kornseglet er fra den ældste del af bronzealderen (2000-1700 f.Kr.).

Brugt som våben og trykstok

Tak-stykket er 15 cm langt og har oprindeligt været en sidesprosse på et hjortegevir. Knapt 3 cm fra nakkeenden er der lavet et gennemgående hul, så våbnet eller hakken har kunnet skæftes. Den ene side er omhyggeligt skrabet og glattet, mens man på den anden side stadig ser gevirets oprindelige noprede overflade. På stykkets spids kan man se, at der er sprængt små stykker af. Det er sandsynligvis brugsskader og kan for eksempel skyldes, at stykket også har været brugt som trykstok i forbindelse med flinthugning selvom skafthullet viser, at det ikke var den funktion, man først havde tiltænkt det.

Flot stand på grund af vådt og iltfattigt miljø

Spidsvåbnet er i overraskende flot stand, hvilket skyldes at det har ligget forseglet i et vådt og iltfattigt miljø gennem alle de år, der er gået, siden det blev tabt eller deponeret.

Intet går til spilde
22. marts 2019
Nyborg Slot

Kuglepenne og vinpropper med historie og sjæl

Det skjulte velfærdspotentiale
21. marts 2019
Nyborg Slot

Nyerhvervelse til Sybergsamlingen
19. marts 2019

Museets nyerhvervede værk er den største version af et flere gange gentaget skibsmotiv

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Søsætning af Ladbydragen 2019
Torsdag den 16. maj kl. 16-19

Vær med, når Ladbydragen søsættes til en ny sæson.

Anne Marie Egemose viser rundt
Udvalgte lør- og søndage kl. 14

Kom med kunstneren rundt i "Tråde til naturen".

Farvergården har åbent
åbent 1. marts - 20. oktober 2019
Farvergården

Kultur for hele familien

Tråde til naturen
9. marts 2019 - 2. juni 2019

Inge Bjørn, Anne Marie Egemose, Annette Holdensen og Randi N. Lium viser tekstilkunst.