Ny buket af lokalhistoriske emner

11. maj 2017 | Østfyns Museer

Fredag den 19. maj udkommer årsskriftet for Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, Nyborg Museumsforening og Østfyns Museer i Nyborg: Nyborg – før & nu 2016. Det sker ved en reception i riddersalen på Nyborg Slot i forbindelse med Kulturnatten i Nyborg. Igen i år er det spækket med artikler om den lokale historie og kulturarv i Nyborg.

Det dirrer og sitrer
Der har gennem de seneste år været satset stort på kulturarven i Nyborg. Levendegørelsen af byens historie og rige kulturarv er blevet en del af kommunens vækstplan og bosætningsstrategi. Det er som om det hele dirrer og sitrer af forventning. Vinderen af arkitektkonkurrencen i slotsprojektet – det store restaurerings- og byggeprojekt omkring Nyborg Slot – blev offentliggjort i marts 2016. Borgmestergården står over for den mest omfattende restaurering og forandring i mere end 100 år. Nyborg Lokalhistoriske Arkiv er flyttet til nye, større og bedre lokaler, og museet har flyttet kontorer til den gamle politigård i Stendamsgade.

Der sker for alvor noget. Samtidig er der stædigt holdt fast i et usædvanligt højt aktivitetsniveau på museet, biblioteket, arkivet og i museumsforeningens regi, der afspejles i øgede besøgstal, medlemstal, brugere, publikationer, udstillinger, medieomtaler og meget andet. Det mangesidige virke kommer også til udtryk i nærværende årsskrift, der byder på en spændende og farverig buket af lokalhistoriske emner.

Årets udgave
I årets udgave kan man læse om Christian 3.s musik, kapellet på Nyborg Slot, om legenderne, der knytter sig til tårnet Den Hvide Jomfru, Vindinge Gamle Skole, om nyborgslægten Michelsen, der flyttede til Colombia og endte som en del af landets magtelite, om Omklædningshytten på eksercerpladsen, kvarteret Rødbyen i Nyborg og endelig om udstillingen Den Anden Verden, der bragte eventyrene tilbage til Nyborg Slot. Der er selvfølgelig også de obligatoriske årsberetninger fra museum, arkiv og museumsforening.

Praktiske detaljer
Præsentationen finder sted i riddersalen på Nyborg Slot i forbindelse med Nyborg Kulturnat den 19. maj kl. 19.30. Årsskriftet er en af fordelene ved medlemskab af Nyborg Museumsforening og kan på dagen afhentes af museumsforeningens medlemmer. Årsskriftet koster 148 kroner i løssalg og kan naturligvis også erhverves på dagen.

Billedtekst: Det meste af året har Slotsholmen været gravet op af arkæologiske undersøgelser. Det er væltet op af jorden med ny viden om borgen og et par spektakulære fund. Slotsprojektet har fået sin egen hjemmeside http://slotsprojektet.nyborg.dk/da og sin egen Facebookprofil, hvor man kan følge med i det hele. Her et blik ud over Slotsholmen fra museets nye kontorbygning, den gamle politigård i Nyborg. Foto: Østfyns Museer.

Slottets herskaber var ikke vegetarer
6. november 2019

Rådyr, kronhjort, fisk, svine- og oksekød. De levede godt på Nyborg Slot, dengang det var beboet af lensherrer og konger.

Ung kunst i Kerteminde
30. oktober 2019

Unge står bag store kunstværker i Kerteminde by.

Hule træstammer gav nyborgenserne rent vand
30. oktober 2019

Fortidens vandforsyning til Nyborg er dukket op under Torvet.

Slagets Dag markeres
28. oktober 2019

Vi kommer 360 grader rundt om Slaget ved Nyborg, når vi markerer 360-året for det afgørende slag med hele tre arrangementer.

Mand er ej ærlig om han ej drikker!
Onsdag den 13. november kl. 19
Tinghuset, Stendamsgade 9, Nyborg

Foredrag om drukvaner i 1600-talllet.

Kunstnat
Torsdag den 14. november kl. 18-21

Fyns fire kunstmuseer inviterer indenfor til kunstnat. Fri entré!

Slaget ved Nyborg: Historisk byvandring
Torsdag den 14. november kl. 16
Foran Borgmestergården

En historisk byvandring, hvor der fortælles om Slaget Ved Nyborg.

Juleborde
15. november 2019 til 5. januar 2020

Kom og se de fire smukke juleborde i anledning af højtiden!