Ny buket af lokalhistoriske emner

11. maj 2017 | Østfyns Museer

Fredag den 19. maj udkommer årsskriftet for Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv, Nyborg Museumsforening og Østfyns Museer i Nyborg: Nyborg – før & nu 2016. Det sker ved en reception i riddersalen på Nyborg Slot i forbindelse med Kulturnatten i Nyborg. Igen i år er det spækket med artikler om den lokale historie og kulturarv i Nyborg.

Det dirrer og sitrer
Der har gennem de seneste år været satset stort på kulturarven i Nyborg. Levendegørelsen af byens historie og rige kulturarv er blevet en del af kommunens vækstplan og bosætningsstrategi. Det er som om det hele dirrer og sitrer af forventning. Vinderen af arkitektkonkurrencen i slotsprojektet – det store restaurerings- og byggeprojekt omkring Nyborg Slot – blev offentliggjort i marts 2016. Borgmestergården står over for den mest omfattende restaurering og forandring i mere end 100 år. Nyborg Lokalhistoriske Arkiv er flyttet til nye, større og bedre lokaler, og museet har flyttet kontorer til den gamle politigård i Stendamsgade.

Der sker for alvor noget. Samtidig er der stædigt holdt fast i et usædvanligt højt aktivitetsniveau på museet, biblioteket, arkivet og i museumsforeningens regi, der afspejles i øgede besøgstal, medlemstal, brugere, publikationer, udstillinger, medieomtaler og meget andet. Det mangesidige virke kommer også til udtryk i nærværende årsskrift, der byder på en spændende og farverig buket af lokalhistoriske emner.

Årets udgave
I årets udgave kan man læse om Christian 3.s musik, kapellet på Nyborg Slot, om legenderne, der knytter sig til tårnet Den Hvide Jomfru, Vindinge Gamle Skole, om nyborgslægten Michelsen, der flyttede til Colombia og endte som en del af landets magtelite, om Omklædningshytten på eksercerpladsen, kvarteret Rødbyen i Nyborg og endelig om udstillingen Den Anden Verden, der bragte eventyrene tilbage til Nyborg Slot. Der er selvfølgelig også de obligatoriske årsberetninger fra museum, arkiv og museumsforening.

Praktiske detaljer
Præsentationen finder sted i riddersalen på Nyborg Slot i forbindelse med Nyborg Kulturnat den 19. maj kl. 19.30. Årsskriftet er en af fordelene ved medlemskab af Nyborg Museumsforening og kan på dagen afhentes af museumsforeningens medlemmer. Årsskriftet koster 148 kroner i løssalg og kan naturligvis også erhverves på dagen.

Billedtekst: Det meste af året har Slotsholmen været gravet op af arkæologiske undersøgelser. Det er væltet op af jorden med ny viden om borgen og et par spektakulære fund. Slotsprojektet har fået sin egen hjemmeside http://slotsprojektet.nyborg.dk/da og sin egen Facebookprofil, hvor man kan følge med i det hele. Her et blik ud over Slotsholmen fra museets nye kontorbygning, den gamle politigård i Nyborg. Foto: Østfyns Museer.

Lokum skaber nysgerrighed
9. juli 2019

Biolog fra Nationalmuseet og DNA-forskere fra Københavns Universitet kommer til Nyborg for at tage prøver fra et 500 år gammelt latrin.

Milepæl markeres med film
9. juli 2019

Første etape af restaureringen af Nyborg Slot er nu gennemført. Vi gør status med denne lille film.

Retur til debut-byen Kerteminde
5. juli 2019

Allerede som 25-årig fik Peter Brandes sin første separatudstilling. Stedet var Kerteminde, hvor han nu - 50 år efter - kan fejre sit 75 års jubilæum med en stor og anmelderrost udstilling.

Dyr på Borgmestergården
Onsdage i uge 29-35, mellem klokken 11 og 15

Hver onsdag præsenterer vi et nyt dyr på Borgmestergården!

Kirsebærcafé på Farvergården
20.-21. juli 2019
Farvergården

Farvergården åbner sin kirsebærcafé til Kirsebærfestivalen.

Kirsebærfestival og fri entré til kunsten
20.-21. juli 2019

Fri entré, kurve- og bogudsalg og lækkerier på Johannes Larsen Museet i weekenden under Kirsebærfestivalen.

Cykeltur i naturen og kulturen (22 km)
Onsdag d. 24. juli, kl. 10
Afgang fra Almas Hus

Kom med på en spændende cykeltur gennem naturen og kulturen