Fortællinger fra Selleberg

12. juli 2017 | Kulturhistorie

Ny bog fortæller de mange spændende historier fra "kirsebærherregården" Selleberg.

Selleberg på Østfyn har gennem et par generationer været kendt som ”Kirsebær-herregården”.  Men herregårdens historie går århundreder tilbage, og gennem hele det historiske forløb har den – lige som andre herregårde – udgjort sit eget lille minisamfund.

Herregården har gennem århundrederne haft en afgørende betydning for mange mennesker. Det var her, der blev trukket i de politiske tråde, her de kulturelle strømninger udgik fra, og her tjenestefolks eksistensgrundlag blev flettet sammen med herremandens.

Men hvordan var det egentlig at bo på en herregård og have alle de medfølgende forpligtelser, hvordan var det at være ansat på herregården, hvordan var dagliglivet dengang herregården var et magtcentrum, og hvordan er det i dag, hvor mange herremænd må give op, fordi de økonomiske betingelser er for hårde?

Bogen giver ordet til de mennesker, der boede, arbejdede eller færdedes på herregården Selleberg gennem tiden. Det er stemmer fra en fortid, som ikke kun er vedkommende for dem, der interesserer sig for netop denne herregård, men også for alle dem, der interesserer sig for herregårdenes historie generelt.

Efter en introduktion til herregården følger 22 livshistorier i kronologisk rækkefølge efter den tid, de fortæller om. De ældste er skriftlige beretninger, mens de øvrige er baseret på interviews, som er foretaget i forbindelse med bogens tilblivelse.

Bogens forfatter, Lene Nørgaard Munch, er uddannet jordemor og efterfølgende cand.mag. i dansk og litteraturvidenskab. Hun har arbejdet med forskellige projekter inden for film, markedsføring og medier.

Køb bogen her.

Slottets herskaber var ikke vegetarer
6. november 2019

Rådyr, kronhjort, fisk, svine- og oksekød. De levede godt på Nyborg Slot, dengang det var beboet af lensherrer og konger.

Ung kunst i Kerteminde
30. oktober 2019

Unge står bag store kunstværker i Kerteminde by.

Hule træstammer gav nyborgenserne rent vand
30. oktober 2019

Fortidens vandforsyning til Nyborg er dukket op under Torvet.

Slagets Dag markeres
28. oktober 2019

Vi kommer 360 grader rundt om Slaget ved Nyborg, når vi markerer 360-året for det afgørende slag med hele tre arrangementer.

Mand er ej ærlig om han ej drikker!
Onsdag den 13. november kl. 19
Tinghuset, Stendamsgade 9, Nyborg

Foredrag om drukvaner i 1600-talllet.

Kunstnat
Torsdag den 14. november kl. 18-21

Fyns fire kunstmuseer inviterer indenfor til kunstnat. Fri entré!

Slaget ved Nyborg: Historisk byvandring
Torsdag den 14. november kl. 16
Foran Borgmestergården

En historisk byvandring, hvor der fortælles om Slaget Ved Nyborg.

Juleborde
15. november 2019 til 5. januar 2020

Kom og se de fire smukke juleborde i anledning af højtiden!