3.500 år gamle skeletter udgravet

22. september 2017 | Landskab & Arkæologi

Ph.D. Svenja Weise ser et bronzealder-menneske i øjnene.

Otte skeletter fundet ved Kerteminde vil give os unik ny viden om livet i bronzealderen.

I september i år har Østfyns Museer foretaget en større udgravning mellem Kerteminde og Revninge tæt ved Kerteminde Fjord. I 2016 fandt man nemlig en gravhøj fra bronzealderen her, og nu var ønsket at undersøge om jorden havde mere at byde på.

Interessant i nordeuropæisk perspektiv

"Vi blev ikke skuffede!", fortæller arkæolog og udgravningsleder Malene R. Beck fra Østfyns Museer. "Fundet af de otte skeletter fra bronzealderen er ikke bare interessant i et dansk, men i et nordeuropæisk perspektiv. Der er tale om de bedst bevarede skeletter fra Danmarks ældre bronzealder, og spredningen på både alder og køn gør, at vi med dette materiale kan få helt nye perspektiver og viden om livet i bronzealderen".

Kalkholdig tidslomme

Når det kommer til den ældre bronzealderen (1700-1100 f.kr.) har man kun relativt lidt knoglemateriale fra datidens mennesker. Det kræver nemlig helt særlige jorbundsforhold at bevare skeletter gennem så mange tusinde år. Der, hvor de syv skeletter er fundet, er der en helt særlig og meget kalkholdig og sandet jord, som har været ideel for at bevare skeletterne meget intakte og fine. Og med moderne analyse-metoder vil man ud fra knoglerne kunne få en masse viden om de otte begravede mennesker: hvor kom de fra?, hvad døde de af?, var de i familie?, hvad spiste de? osv.

Halvdelen af skeletterne er børn

To af de otte skeletter blev allerede udgravet i 2016, og med udgravningen i september 2017 dukkede yderligere seks begravede mennesker op.

Allerede nu kan knogleekspert og antropolog fra Syddansk Universitet, Ph.D. Svenja Weise, nogenlunde bestemme skeletternes alder da de blev begravet . Der er tre børneskelet 5-8 år (af den ene er der dog kun fundet en hjerneskal), en teenager på 13-17 år, samt fire voksne i hhv. 20erne, 30erne og 40erne. Den gennemsnitlige levealder i bronzealderen vurderes til at have været mellem 30 og 40 år.

Med blikket mod solopgang

Den kalkholdige jord, der har kunne bevare skeletterne så fint, levner til gengæld ikke noget tilbage af de begravede menneskers beklædning. Men i gravene er fundet gravgaver i form af muslingeskaller, som blev brugt som smykker, eller som kan have været lagt i graven som mad til den døde. Der er desuden fundet en perle lavet af en hjørnetand fra et rovdyr.

Alle skeletterne er begravet med hovedet mod vest og ligger således med blikket rettet mod øst og den opgående sol. Det er højt sandsynligt ikke tilfældigt, eftersom solen spillede en central rolle i bronzealderens trosverden.

Truet af opdyrkning

Gravpladsen var på grund af sin belliggenhed på landbrugsjord, truet af opdyrkning. For at sikre det enestående fund bevilgede Slots- og Kulturstyrelsen økonomisk finansiering til udgravningen.

For yderligere information, kontakt:

Arkæolog Malene R. Beck, tlf. 23 96 79 71, mrb@ostfynsmuseer.dk

Kulturarvsmasterplan præsenteres på Kulturnatten
24. maj 2019

Ny kulturarvsmasterplanen udpeger konkrete indsatsområder og målsætninger, som kan evalueres og vurderes i forhold til dels de centrale kulturarvsværdier og i forhold til byens liv og rum.

Vil du ro Valdemar Sejr til Danehof?
20. maj 2019

Når Valdemar Sejr ankommer til Danehof i Nyborg d. 6. juli, er der plads til flere roere i hans langskibe.

Søren Kierkegaard i relevante rammer
Kommunikation og Samlinger

Gipsskulpturen af den verdenskendte filosof Søren Kierkegaard har fået nyt hjem på Søren Kierkegaard Forskningscentret i København.

Hilsen fra forrige århundredes håndværkere
20. maj 2019

I september 1921 blev en hilsen fra 10 nyborgensiske håndværkere gemt på Nyborg Slot. Nu efterlyser museet håndværkernes efterkommere.

Smagsprøver fra køkkenhaven
Onsdag d. 29/5, 26/6, 31/7, 28/8 & 25/9

Vores frivillige havegruppe serverer smagsprøver.

Mød dragtdamerne
Torsdage kl. 10-13

Vil du se, hvordan man syr vikingedragter?

Rundvisninger på Borgmestergården
Tirsdage kl. 14 i juni-august
Mødested: Butikken på Borgmestergården

Få en rundvisning i den smukke, gamle købmandsgård.

Rundvisninger 2019
Maj-sep: søndage kl. 11. Juni-aug: onsdage + søndage kl. 11

Kom med på en guidet rundtur på Vikingemuseet Ladby.