3.500 år gamle skeletter udgravet

22. september 2017 | Landskab & Arkæologi

Ph.D. Svenja Weise ser et bronzealder-menneske i øjnene.

Otte skeletter fundet ved Kerteminde vil give os unik ny viden om livet i bronzealderen.

I september i år har Østfyns Museer foretaget en større udgravning mellem Kerteminde og Revninge tæt ved Kerteminde Fjord. I 2016 fandt man nemlig en gravhøj fra bronzealderen her, og nu var ønsket at undersøge om jorden havde mere at byde på.

Interessant i nordeuropæisk perspektiv

"Vi blev ikke skuffede!", fortæller arkæolog og udgravningsleder Malene R. Beck fra Østfyns Museer. "Fundet af de otte skeletter fra bronzealderen er ikke bare interessant i et dansk, men i et nordeuropæisk perspektiv. Der er tale om de bedst bevarede skeletter fra Danmarks ældre bronzealder, og spredningen på både alder og køn gør, at vi med dette materiale kan få helt nye perspektiver og viden om livet i bronzealderen".

Kalkholdig tidslomme

Når det kommer til den ældre bronzealderen (1700-1100 f.kr.) har man kun relativt lidt knoglemateriale fra datidens mennesker. Det kræver nemlig helt særlige jorbundsforhold at bevare skeletter gennem så mange tusinde år. Der, hvor de syv skeletter er fundet, er der en helt særlig og meget kalkholdig og sandet jord, som har været ideel for at bevare skeletterne meget intakte og fine. Og med moderne analyse-metoder vil man ud fra knoglerne kunne få en masse viden om de otte begravede mennesker: hvor kom de fra?, hvad døde de af?, var de i familie?, hvad spiste de? osv.

Halvdelen af skeletterne er børn

To af de otte skeletter blev allerede udgravet i 2016, og med udgravningen i september 2017 dukkede yderligere seks begravede mennesker op.

Allerede nu kan knogleekspert og antropolog fra Syddansk Universitet, Ph.D. Svenja Weise, nogenlunde bestemme skeletternes alder da de blev begravet . Der er tre børneskelet 5-8 år (af den ene er der dog kun fundet en hjerneskal), en teenager på 13-17 år, samt fire voksne i hhv. 20erne, 30erne og 40erne. Den gennemsnitlige levealder i bronzealderen vurderes til at have været mellem 30 og 40 år.

Med blikket mod solopgang

Den kalkholdige jord, der har kunne bevare skeletterne så fint, levner til gengæld ikke noget tilbage af de begravede menneskers beklædning. Men i gravene er fundet gravgaver i form af muslingeskaller, som blev brugt som smykker, eller som kan have været lagt i graven som mad til den døde. Der er desuden fundet en perle lavet af en hjørnetand fra et rovdyr.

Alle skeletterne er begravet med hovedet mod vest og ligger således med blikket rettet mod øst og den opgående sol. Det er højt sandsynligt ikke tilfældigt, eftersom solen spillede en central rolle i bronzealderens trosverden.

Truet af opdyrkning

Gravpladsen var på grund af sin belliggenhed på landbrugsjord, truet af opdyrkning. For at sikre det enestående fund bevilgede Slots- og Kulturstyrelsen økonomisk finansiering til udgravningen.

For yderligere information, kontakt:

Arkæolog Malene R. Beck, tlf. 23 96 79 71, mrb@ostfynsmuseer.dk

Ulæste tegn fra fortiden
18. januar 2019
Nyborg Slot

Nyopdagede inskriptioner i murværket på Nyborg Slot tyder på at en kongelig fangekælder fra middelalderen er fundet.

Ny leder: Det er et privilegium
18. januar 2019

Når Jeppe Priess Gersbøll i februar starter som afdelingsleder for Johannes Larsen Museet, er det på et sted, han kender særdeles godt.

Østfyns Museer 10 år
8. januar 2019
Østfyns Museer

I 2009 blev Østfyns Museer etableret for at styrke kulturarven og historien på Østfyn. Vi gør status efter ti års virke.

Kultur på hjernen
8. januar 2019
Østfyns Museer

Østfyns Museer er klar til at give demensramte gode oplevelser.

Borgmestergården åbner for sæsonen
Fredag den 1. marts 2019

En ny sæson kan begynde!

En aften hos Larsen
24. januar 2019 kl. 17-20
Kaffehuset, Johannes Larsen Museet

Få en helt særlig madoplevelse i Kaffehuset.

Foredrag: Landmalerne i Sybergland
Onsdag den 30. januar 2019 kl 19

Tilbud til medlemmer af Kerteminde Museumsforening.

Mød Landmalerne
3. februar kl. 12-16.

Vil du vide endnu mere om de smukke landskaber i Sybergland?