Masser af glade skoleelever på Østfyns Museer

15. august 2016 | Østfyns Museer

Siden 2011 er antallet af skoleklasser, der besøger Østfyns Museer, tredoblet. Ny undersøgelse viser at både elever og lærere er glade for at komme på museum i skoletiden.

I 2014 lancerede Østfyns Museer skolesamarbejdet ”Mit Østfyn”, 3.- til 6.-klasserne på alle skoler i Nyborg og Kerteminde Kommuner får særligt tilrettelagte forløb på Østfyns Museer, hhv. Nyborg Slot, Johanens Larsen Museet, Vikingemuseet Ladby, Borgmestergården i Nyborg og Farvergården i Kerteminde. Men de mange skoleklasser, der gennemfører ”Mit Østfyn”-forløbene kan ikke i sig selv forklare væksten i antallet af skolebesøg på Østfyns Museer, der i 2015 var på i alt 326 skolebesøg, hvilken er en tredobling i forhold til 2011, hvor tallet var blot 109.

Samarbejde har båret frugt

”Det er dejligt at se, at vores målrettede samarbejde med faglærere fra skolerne har båret frugt, og at Mit Østfyn-forløbene bliver taget godt imod. Derudover tror jeg også at skolereformens fokus på at inddrage alternative læringsmiljøer i eleverne skoledag har medvirket til, at skolerne har fokus på at udnytte de muligheder, som museerne tilbyder”, siger museumsinspektør Troels Malthe Borch fra Østfyns Museer.

Ca. 50 % af skolebesøgene på museet udgøres af elever fra 3. til 6. klassetrin, som også er de klassetrin, som Mit Østfyn-forløbene henvender sig til. Derudover udgøres 10 % af skolebesøgene af specialklasser, og 7 % af besøgene af undervisningshold, fra ungdomsuddannelser og ”op” – herunder også sprogskoler.

Stor tilfredshed blandt elever og lærere

Resultater fra evalueringen af Mit Østfyn viser stor tilfredshed med forløbene – både blandt lærere og elever. På spørgsmålet om, hvorvidt læreren ønsker at gøre brug af tilbuddet igen, er svaret hele vejen igennem ”ja”. Også eleverne er glade for forløbet, og stort set alle svarer, at den overvejende respons fra eleverne var positiv – og i kommentar-feltet er et tilbagevendende bemærkning, at lærerne ville ønske, at der var mere tid på museet.

”Vi er glade for, at Østfyns Museer på denne måde bidrager til dannelsen af nye generationer ved at sætte såvel vores faglighed og vores kulturarv i spil i undervisningsøjemed. Især hæfter jeg mig ved, at også tilbagemeldingen fra eleverne er positiv. Et museumsbesøg sætter kød og blod på skolefag som historie og billedkunst”, siger Østfyns Museers direktør Erland Porsmose.

I de kommende år arbejder museet på også at styrke samarbejdet med ungdomsuddannelserne.

Læs mere om skolesamarbejdet Mit Østfyn her.

Kulturarvsmasterplan præsenteres på Kulturnatten
24. maj 2019

Ny kulturarvsmasterplanen udpeger konkrete indsatsområder og målsætninger, som kan evalueres og vurderes i forhold til dels de centrale kulturarvsværdier og i forhold til byens liv og rum.

Vil du ro Valdemar Sejr til Danehof?
20. maj 2019

Når Valdemar Sejr ankommer til Danehof i Nyborg d. 6. juli, er der plads til flere roere i hans langskibe.

Søren Kierkegaard i relevante rammer
Kommunikation og Samlinger

Gipsskulpturen af den verdenskendte filosof Søren Kierkegaard har fået nyt hjem på Søren Kierkegaard Forskningscentret i København.

Hilsen fra forrige århundredes håndværkere
20. maj 2019

I september 1921 blev en hilsen fra 10 nyborgensiske håndværkere gemt på Nyborg Slot. Nu efterlyser museet håndværkernes efterkommere.

Smagsprøver fra køkkenhaven
Onsdag d. 29/5, 26/6, 31/7, 28/8 & 25/9

Vores frivillige havegruppe serverer smagsprøver.

Mød dragtdamerne
Torsdage kl. 10-13

Vil du se, hvordan man syr vikingedragter?

Rundvisninger på Borgmestergården
Tirsdage kl. 14 i juni-august
Mødested: Butikken på Borgmestergården

Få en rundvisning i den smukke, gamle købmandsgård.

Rundvisninger 2019
Maj-sep: søndage kl. 11. Juni-aug: onsdage + søndage kl. 11

Kom med på en guidet rundtur på Vikingemuseet Ladby.