Mindeord Harald Bram Knudsen 'Halle'

08. juli 2015 | Østfyns Museer

Med Harald Bram Knudsens død har Kerteminde mistet en personlighed, der i langt over et halvt århundrede har været lidenskabeligt engageret i byens kulturliv. Et kulturliv, som han på mange måder var været med til at berige. Således var han æresmedlem af tre af byens hæderkronede foreninger: Kerteminde Museumsforening, Fugleskydningsselskabet og Lions Club.  I hjembyen var han kendt som "Halle", idet han som Kerteminde-traditionen foreskriver, naturligvis var udstyret med et øgenavn/kælenavn. Og som traditionen også foreskriver, er øgenavnet videreført til næste generation, nemlig sønnen "Kvarte".

Halle var nok bedst kendt for sin store interesse i og indsats for Johannes Larsen Museet, hvor man i dag kan nyde de malerier, han har skænket museet, ligesom han i kraft at sit formandskab i Tulle og Nan Due Nielsens Fond har medvirket til at skaffe museet mere end 100 værker.

I huset i Kerteminde, der gennem mange år var hans og Tinnes hjem, kom hans kunstinteresse til fuld udfoldelse, og væggene bugnede bogstavelig talt af lokal kunst, som Halle var begyndt at samle på allerede i sin grønne ungdom, og som med årene voksede til en anselig samling, der generøst blev udlånt til udstillinger på museer.

Som håndværksmaler kom Halle allerede tidligt i sin karriere i kunstnerhjemmet på Møllebakken, hvor han knyttede forbindelse til Johannes Larsen, og mange gange havde håndværksmaleren held til at bytte ydelser med kunstmaleren. Også hos genboerne i "Pax" var han en skattet gæst, og efter Tulle og Nan Due Nielsens død var det derfor helt naturligt, at han indtrådte i den af ægteparret indstiftede fond, først som bestyrelsesmedlem og siden som formand.

Allerede i 1972 kom Halle ind i Kerteminde Museums bestyrelse, og i mere end 40 år var han et særdeles engageret bestyrelsesmedlem, der altid havde fokus på at fremme museets interesser.  Med sin håndværksmæssige ballast var han et selvskrevet medlem af de forskellige byggeudvalg, som gennem tiden har været nedsat i museets regi. Det var derfor fuldt fortjent, at han i forbindelse med sin 80 års fødselsdag i 2001 blev udnævnt til æresmedlem af foreningen.

I sin pensionisttilværelse blev han en ivrig gæst på kunstauktioner, ofte udsendt i museets tjeneste, og uanset om indkøbet gjaldt privaten eller museet, nød Halle i fulde drag at gøre en god handel. Med sin altid positive indstilling og sit utrættelige arbejde har Harald Bram Knudsen sat sit kraftige aftryk i byens kulturliv.

Billede: Fra Kerteminde Arkiv.

Rådhus med dybe rødder
16. januar 2020

Arkæologer fra Østfyns Museer kan nu bekræfte, at Nyborg Rådhus den dag i dag bæres af fundament fra 1500-tallet.

Røde mønstre på slottets gulve
15. januar 2020

Det bliver røde mønstre i tegl, der kommer til at pryde gulvene i fire af Nyborg Slots sale.

Kerteminde-udstilling rejser nordpå
15. januar 2020

Udstillingen NATURE Home & Workplace, der blev skabt til Johannes Larsen Museet i efteråret 2018, bliver nu vist på kunstmuseet i Nuuk.

Donation til Nyborg Slots Dragtlaug
14. januar 2020

Nyborg Slots Dragtlaug har modtaget en flot donation fra Albani Fonden og ser frem til sommerens Danehof, hvor en lang række flotte, nye dragter skal præsenteres.

Naturkoncert
torsdag d. 23. januar 2020 kl. 19

Koncert med udgangspunkt i St. St. Blichers Trækfuglene. Klezmer, oplæsning og jazz standards.

Nyborg Ridderskole
Otte onsdage kl. 17-20 i foråret 2020
Skiftende steder i Nyborg

Nu kan du "gå til ridder" i Nyborg!

Vintergåtur
Søndag den 26. januar 2020 kl. 13-15
Mødested: P-pladsen på Vesterhavnen/Heimdals Plads

Nyborg Museumsforening inviterer medlemmer på historisk vandring i Nyborg.

Dyrehave Mølle - historien og kulturarven
Onsdag den 29. januar kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Fyraftensforedrag med Mette Ladegaard Thøgersen.