Mindeord Harald Bram Knudsen 'Halle'

08. juli 2015 | Østfyns Museer

Med Harald Bram Knudsens død har Kerteminde mistet en personlighed, der i langt over et halvt århundrede har været lidenskabeligt engageret i byens kulturliv. Et kulturliv, som han på mange måder var været med til at berige. Således var han æresmedlem af tre af byens hæderkronede foreninger: Kerteminde Museumsforening, Fugleskydningsselskabet og Lions Club.  I hjembyen var han kendt som "Halle", idet han som Kerteminde-traditionen foreskriver, naturligvis var udstyret med et øgenavn/kælenavn. Og som traditionen også foreskriver, er øgenavnet videreført til næste generation, nemlig sønnen "Kvarte".

Halle var nok bedst kendt for sin store interesse i og indsats for Johannes Larsen Museet, hvor man i dag kan nyde de malerier, han har skænket museet, ligesom han i kraft at sit formandskab i Tulle og Nan Due Nielsens Fond har medvirket til at skaffe museet mere end 100 værker.

I huset i Kerteminde, der gennem mange år var hans og Tinnes hjem, kom hans kunstinteresse til fuld udfoldelse, og væggene bugnede bogstavelig talt af lokal kunst, som Halle var begyndt at samle på allerede i sin grønne ungdom, og som med årene voksede til en anselig samling, der generøst blev udlånt til udstillinger på museer.

Som håndværksmaler kom Halle allerede tidligt i sin karriere i kunstnerhjemmet på Møllebakken, hvor han knyttede forbindelse til Johannes Larsen, og mange gange havde håndværksmaleren held til at bytte ydelser med kunstmaleren. Også hos genboerne i "Pax" var han en skattet gæst, og efter Tulle og Nan Due Nielsens død var det derfor helt naturligt, at han indtrådte i den af ægteparret indstiftede fond, først som bestyrelsesmedlem og siden som formand.

Allerede i 1972 kom Halle ind i Kerteminde Museums bestyrelse, og i mere end 40 år var han et særdeles engageret bestyrelsesmedlem, der altid havde fokus på at fremme museets interesser.  Med sin håndværksmæssige ballast var han et selvskrevet medlem af de forskellige byggeudvalg, som gennem tiden har været nedsat i museets regi. Det var derfor fuldt fortjent, at han i forbindelse med sin 80 års fødselsdag i 2001 blev udnævnt til æresmedlem af foreningen.

I sin pensionisttilværelse blev han en ivrig gæst på kunstauktioner, ofte udsendt i museets tjeneste, og uanset om indkøbet gjaldt privaten eller museet, nød Halle i fulde drag at gøre en god handel. Med sin altid positive indstilling og sit utrættelige arbejde har Harald Bram Knudsen sat sit kraftige aftryk i byens kulturliv.

Billede: Fra Kerteminde Arkiv.

Arkæologisk adventskalender
18. november 2019

Årets arkæologiske adventskalender præsenterer nye fantastiske detektorfund fundet i det forgangne år af dygtige detektorfolk.

Johannes Larsens adventskalender
15. november 2019

Kom med Johannes Larsen indenfor på Møllebakken i dette års adventskalender!

Kakler med våbenskjolde vidner om højstatusmiljø
15. november 2019

Skår af kakler med våbenskjolde understreger, at Christian III anlagde sin turneringsplads i en by med rige og betydelige borgere.

Vandrør i voldgrav
14. november 2019

Møllegraven er blevet udstillingsmontre for vandrør fra Nyborgs fortid.

De tre jyske tenorer
Tirsdag den 26. november kl. 19-21

For medlemmer: En aften i ord og toner om de tre store jyske digtere Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær og Thøger Larsen.

Juleåbent på Borgmestergården
29. november til 22. december kl. 10-16

Borgmestergården er julepyntet!

Udstillingsåbning: Renæssancens jul
29. november kl. 15

Kom til udstillingsåbning og se årets julekugle!

Renæssancens jul
30. november til 22. december 2019

Udstillingsåbning den 29. november kl. 15. Her vil årets julekugle også blive præsenteret!