Mindeord Harald Bram Knudsen 'Halle'

08. juli 2015 | Østfyns Museer

Med Harald Bram Knudsens død har Kerteminde mistet en personlighed, der i langt over et halvt århundrede har været lidenskabeligt engageret i byens kulturliv. Et kulturliv, som han på mange måder var været med til at berige. Således var han æresmedlem af tre af byens hæderkronede foreninger: Kerteminde Museumsforening, Fugleskydningsselskabet og Lions Club.  I hjembyen var han kendt som "Halle", idet han som Kerteminde-traditionen foreskriver, naturligvis var udstyret med et øgenavn/kælenavn. Og som traditionen også foreskriver, er øgenavnet videreført til næste generation, nemlig sønnen "Kvarte".

Halle var nok bedst kendt for sin store interesse i og indsats for Johannes Larsen Museet, hvor man i dag kan nyde de malerier, han har skænket museet, ligesom han i kraft at sit formandskab i Tulle og Nan Due Nielsens Fond har medvirket til at skaffe museet mere end 100 værker.

I huset i Kerteminde, der gennem mange år var hans og Tinnes hjem, kom hans kunstinteresse til fuld udfoldelse, og væggene bugnede bogstavelig talt af lokal kunst, som Halle var begyndt at samle på allerede i sin grønne ungdom, og som med årene voksede til en anselig samling, der generøst blev udlånt til udstillinger på museer.

Som håndværksmaler kom Halle allerede tidligt i sin karriere i kunstnerhjemmet på Møllebakken, hvor han knyttede forbindelse til Johannes Larsen, og mange gange havde håndværksmaleren held til at bytte ydelser med kunstmaleren. Også hos genboerne i "Pax" var han en skattet gæst, og efter Tulle og Nan Due Nielsens død var det derfor helt naturligt, at han indtrådte i den af ægteparret indstiftede fond, først som bestyrelsesmedlem og siden som formand.

Allerede i 1972 kom Halle ind i Kerteminde Museums bestyrelse, og i mere end 40 år var han et særdeles engageret bestyrelsesmedlem, der altid havde fokus på at fremme museets interesser.  Med sin håndværksmæssige ballast var han et selvskrevet medlem af de forskellige byggeudvalg, som gennem tiden har været nedsat i museets regi. Det var derfor fuldt fortjent, at han i forbindelse med sin 80 års fødselsdag i 2001 blev udnævnt til æresmedlem af foreningen.

I sin pensionisttilværelse blev han en ivrig gæst på kunstauktioner, ofte udsendt i museets tjeneste, og uanset om indkøbet gjaldt privaten eller museet, nød Halle i fulde drag at gøre en god handel. Med sin altid positive indstilling og sit utrættelige arbejde har Harald Bram Knudsen sat sit kraftige aftryk i byens kulturliv.

Billede: Fra Kerteminde Arkiv.

Lokum skaber nysgerrighed
9. juli 2019

Biolog fra Nationalmuseet og DNA-forskere fra Københavns Universitet kommer til Nyborg for at tage prøver fra et 500 år gammelt latrin.

Milepæl markeres med film
9. juli 2019

Første etape af restaureringen af Nyborg Slot er nu gennemført. Vi gør status med denne lille film.

Retur til debut-byen Kerteminde
5. juli 2019

Allerede som 25-årig fik Peter Brandes sin første separatudstilling. Stedet var Kerteminde, hvor han nu - 50 år efter - kan fejre sit 75 års jubilæum med en stor og anmelderrost udstilling.

Dyr på Borgmestergården
Onsdage i uge 29-35, mellem klokken 11 og 15

Hver onsdag præsenterer vi et nyt dyr på Borgmestergården!

Kirsebærcafé på Farvergården
20.-21. juli 2019
Farvergården

Farvergården åbner sin kirsebærcafé til Kirsebærfestivalen.

Kirsebærfestival og fri entré til kunsten
20.-21. juli 2019

Fri entré, kurve- og bogudsalg og lækkerier på Johannes Larsen Museet i weekenden under Kirsebærfestivalen.

Cykeltur i naturen og kulturen (22 km)
Onsdag d. 24. juli, kl. 10
Afgang fra Almas Hus

Kom med på en spændende cykeltur gennem naturen og kulturen