Smukt fund: elegant flintøkse fra yngre stenalder

31. august 2015 | Landskab & Arkæologi

Østfyns Museer er så heldig at have en række meget dygtige og entusiastiske detektorfolk tilknyttet, som bruger mange mange timer på at afsøge markerne på Nordøstfyn og ”lytte” sig frem til fund, når detektoren bipper. Det resulterer i hundredvis af interessante og smukke fund, der fortæller om fortiden i området – i hvert fald den del af fortiden, hvor man brugte metal til smykker, redskaber og våben.

Men der var også liv på Nordøstfyn før bronzealderen, og detektorfolk kan også finde ud af at bruge øjnene. Derfor blev denne lille elegante slebne flintøkse for nylig resultatet af en detektortur øst for Tårup strand mellem Kerteminde og Salby.

Øksen er blot 12 cm lang, smukt tildannet og slebet. Den kan dateres til perioden omkring 3.600 – 3.000 f.Kr. d.v.s. yngre stenalder. Den smukke rødbrune farve har øksen fået, fordi den har ligget i en mose eller sø. Den har efter alt at dømme endt sin tilværelse som et offer til de højere magter.

Skikken med at bringe ofre i søer, vandløb eller moser kender vi til gennem hele oldtiden. Sandsynligvis opfattede man de våde områder som en indgang til en anden verden, hvor man kunne komme i kontakt med forfædre eller de guddomme man tilbad. Vi kender til andre fund fra samme periode i området, blandt andet dysser og fund af flint, der peger på hvor man har boet. Øksen viser os et glimt af den dygtige flintsmeds arbejde og de forestillinger man måske gjorde sig om verdens sammenhæng.

Kulturarvsmasterplan præsenteres på Kulturnatten
24. maj 2019

Ny kulturarvsmasterplanen udpeger konkrete indsatsområder og målsætninger, som kan evalueres og vurderes i forhold til dels de centrale kulturarvsværdier og i forhold til byens liv og rum.

Vil du ro Valdemar Sejr til Danehof?
20. maj 2019

Når Valdemar Sejr ankommer til Danehof i Nyborg d. 6. juli, er der plads til flere roere i hans langskibe.

Søren Kierkegaard i relevante rammer
Kommunikation og Samlinger

Gipsskulpturen af den verdenskendte filosof Søren Kierkegaard har fået nyt hjem på Søren Kierkegaard Forskningscentret i København.

Hilsen fra forrige århundredes håndværkere
20. maj 2019

I september 1921 blev en hilsen fra 10 nyborgensiske håndværkere gemt på Nyborg Slot. Nu efterlyser museet håndværkernes efterkommere.

Smagsprøver fra køkkenhaven
Onsdag d. 29/5, 26/6, 31/7, 28/8 & 25/9

Vores frivillige havegruppe serverer smagsprøver.

Mød dragtdamerne
Torsdage kl. 10-13

Vil du se, hvordan man syr vikingedragter?

Rundvisninger på Borgmestergården
Tirsdage kl. 14 i juni-august
Mødested: Butikken på Borgmestergården

Få en rundvisning i den smukke, gamle købmandsgård.

Rundvisninger 2019
Maj-sep: søndage kl. 11. Juni-aug: onsdage + søndage kl. 11

Kom med på en guidet rundtur på Vikingemuseet Ladby.