Smukt fund: elegant flintøkse fra yngre stenalder

31. august 2015 | Landskab & Arkæologi

Østfyns Museer er så heldig at have en række meget dygtige og entusiastiske detektorfolk tilknyttet, som bruger mange mange timer på at afsøge markerne på Nordøstfyn og ”lytte” sig frem til fund, når detektoren bipper. Det resulterer i hundredvis af interessante og smukke fund, der fortæller om fortiden i området – i hvert fald den del af fortiden, hvor man brugte metal til smykker, redskaber og våben.

Men der var også liv på Nordøstfyn før bronzealderen, og detektorfolk kan også finde ud af at bruge øjnene. Derfor blev denne lille elegante slebne flintøkse for nylig resultatet af en detektortur øst for Tårup strand mellem Kerteminde og Salby.

Øksen er blot 12 cm lang, smukt tildannet og slebet. Den kan dateres til perioden omkring 3.600 – 3.000 f.Kr. d.v.s. yngre stenalder. Den smukke rødbrune farve har øksen fået, fordi den har ligget i en mose eller sø. Den har efter alt at dømme endt sin tilværelse som et offer til de højere magter.

Skikken med at bringe ofre i søer, vandløb eller moser kender vi til gennem hele oldtiden. Sandsynligvis opfattede man de våde områder som en indgang til en anden verden, hvor man kunne komme i kontakt med forfædre eller de guddomme man tilbad. Vi kender til andre fund fra samme periode i området, blandt andet dysser og fund af flint, der peger på hvor man har boet. Øksen viser os et glimt af den dygtige flintsmeds arbejde og de forestillinger man måske gjorde sig om verdens sammenhæng.

Tænk, hvis alle fund var datomærket
26. marts 2020
Landskab & Arkæologi

En chips-pose med udløbsdato vidner om sidste gang, der blev udgravet til gasledninger på Østfyn.

Arne bygger sit tredje skib til museet
25. marts 2020

Forenden af et 1500-tals-krigsskib bliver del af ny udstilling på Borgmestergården.

Kort og godt om Danmarkshistorien i Nyborg
20. marts 2020

400 års Danmarkshistorie set fra Nyborg bliver nu fortalt i ny bog fra Østfyns Museer.

Varmt og kærligt portræt udvalgt
18. marts 2020

Blandt 12 flotte børneportrætter har Johannes Larsen Museet udvalgt et varmt og kærligt billede til dronningen på hendes 80 års fødselsdag.

Kunsten går i fisk
NB: AFLYST! Torsdag den 19. marts kl. 10-11
Fjord&Bælt, Margrethes Plads 1, Kerteminde

Arrangementet er aflyst på baggrund af anbefalinger fra myndighederne.

Slotsvandring
Faste ugedage april-oktober
Foran Borgmestergården

Gratis slotsvandring med én af Nyborg Slots guider.

I Johannes Larsens fodspor ved Filsø
5. april og 7. august 2020
P-pladsen ved Henne Kirke, Strandvejen 238, 6854

Vi følger i Fynbomaleren Johannes Larsens fodspor

Søsætning af Ladbydragen - AFLYST
Lørdag d. 2. maj kl. 11-15

Kom og vær med når Ladbydragen indleder sin 5. sæson på vandet.