Smukt fund: elegant flintøkse fra yngre stenalder

31. august 2015 | Landskab & Arkæologi

Østfyns Museer er så heldig at have en række meget dygtige og entusiastiske detektorfolk tilknyttet, som bruger mange mange timer på at afsøge markerne på Nordøstfyn og ”lytte” sig frem til fund, når detektoren bipper. Det resulterer i hundredvis af interessante og smukke fund, der fortæller om fortiden i området – i hvert fald den del af fortiden, hvor man brugte metal til smykker, redskaber og våben.

Men der var også liv på Nordøstfyn før bronzealderen, og detektorfolk kan også finde ud af at bruge øjnene. Derfor blev denne lille elegante slebne flintøkse for nylig resultatet af en detektortur øst for Tårup strand mellem Kerteminde og Salby.

Øksen er blot 12 cm lang, smukt tildannet og slebet. Den kan dateres til perioden omkring 3.600 – 3.000 f.Kr. d.v.s. yngre stenalder. Den smukke rødbrune farve har øksen fået, fordi den har ligget i en mose eller sø. Den har efter alt at dømme endt sin tilværelse som et offer til de højere magter.

Skikken med at bringe ofre i søer, vandløb eller moser kender vi til gennem hele oldtiden. Sandsynligvis opfattede man de våde områder som en indgang til en anden verden, hvor man kunne komme i kontakt med forfædre eller de guddomme man tilbad. Vi kender til andre fund fra samme periode i området, blandt andet dysser og fund af flint, der peger på hvor man har boet. Øksen viser os et glimt af den dygtige flintsmeds arbejde og de forestillinger man måske gjorde sig om verdens sammenhæng.

Lokal virksomhed udvalgt til at omdanne Nyborg Torv
13. september 2019

Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Rigets første hovedstrøg
6. september 2019

Et vejforløb fundet under Torvet i Nyborg kan måske dateres til 1200-tallet. Dermed kan adgangsvejen til middelalderens danehoffer være fundet.

Og nu er HAN død!
5. september 2019

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.

Ladbykongens Krigerweekend
28.-29. september kl. 10-16

Kom og oplev vikingekamp ved Ladbykongens krigerweekend!

Mød Nyborg Slots Dragtlaug
Alle fredage i oktober, marts og april samt den 29/11 kl. 10-12

Kom og mød Nyborg Slots Dragtlaug!

Se fuglekunst med naturvejlederen
Udvalgte lørdage kl. 11: 5/10, 2/11, 23/11 og 25/1

Kom på rundvisning i kunstudstillingen FUGL 2019 med en naturvejleder.

Tur i Ladegårdsskoven
Søndag d. 6. oktober kl. 11-13
Nyborg

Gå på opdagelse i naturen.