Smukt fund: elegant flintøkse fra yngre stenalder

31. august 2015 | Landskab & Arkæologi

Østfyns Museer er så heldig at have en række meget dygtige og entusiastiske detektorfolk tilknyttet, som bruger mange mange timer på at afsøge markerne på Nordøstfyn og ”lytte” sig frem til fund, når detektoren bipper. Det resulterer i hundredvis af interessante og smukke fund, der fortæller om fortiden i området – i hvert fald den del af fortiden, hvor man brugte metal til smykker, redskaber og våben.

Men der var også liv på Nordøstfyn før bronzealderen, og detektorfolk kan også finde ud af at bruge øjnene. Derfor blev denne lille elegante slebne flintøkse for nylig resultatet af en detektortur øst for Tårup strand mellem Kerteminde og Salby.

Øksen er blot 12 cm lang, smukt tildannet og slebet. Den kan dateres til perioden omkring 3.600 – 3.000 f.Kr. d.v.s. yngre stenalder. Den smukke rødbrune farve har øksen fået, fordi den har ligget i en mose eller sø. Den har efter alt at dømme endt sin tilværelse som et offer til de højere magter.

Skikken med at bringe ofre i søer, vandløb eller moser kender vi til gennem hele oldtiden. Sandsynligvis opfattede man de våde områder som en indgang til en anden verden, hvor man kunne komme i kontakt med forfædre eller de guddomme man tilbad. Vi kender til andre fund fra samme periode i området, blandt andet dysser og fund af flint, der peger på hvor man har boet. Øksen viser os et glimt af den dygtige flintsmeds arbejde og de forestillinger man måske gjorde sig om verdens sammenhæng.

Lokum skaber nysgerrighed
9. juli 2019

Biolog fra Nationalmuseet og DNA-forskere fra Københavns Universitet kommer til Nyborg for at tage prøver fra et 500 år gammelt latrin.

Milepæl markeres med film
9. juli 2019

Første etape af restaureringen af Nyborg Slot er nu gennemført. Vi gør status med denne lille film.

Retur til debut-byen Kerteminde
5. juli 2019

Allerede som 25-årig fik Peter Brandes sin første separatudstilling. Stedet var Kerteminde, hvor han nu - 50 år efter - kan fejre sit 75 års jubilæum med en stor og anmelderrost udstilling.

Dyr på Borgmestergården
Onsdage i uge 29-35, mellem klokken 11 og 15

Hver onsdag præsenterer vi et nyt dyr på Borgmestergården!

Kirsebærcafé på Farvergården
20.-21. juli 2019
Farvergården

Farvergården åbner sin kirsebærcafé til Kirsebærfestivalen.

Kirsebærfestival og fri entré til kunsten
20.-21. juli 2019

Fri entré, kurve- og bogudsalg og lækkerier på Johannes Larsen Museet i weekenden under Kirsebærfestivalen.

Cykeltur i naturen og kulturen (22 km)
Onsdag d. 24. juli, kl. 10
Afgang fra Almas Hus

Kom med på en spændende cykeltur gennem naturen og kulturen