Smukt fund: elegant flintøkse fra yngre stenalder

31. august 2015 | Landskab & Arkæologi

Østfyns Museer er så heldig at have en række meget dygtige og entusiastiske detektorfolk tilknyttet, som bruger mange mange timer på at afsøge markerne på Nordøstfyn og ”lytte” sig frem til fund, når detektoren bipper. Det resulterer i hundredvis af interessante og smukke fund, der fortæller om fortiden i området – i hvert fald den del af fortiden, hvor man brugte metal til smykker, redskaber og våben.

Men der var også liv på Nordøstfyn før bronzealderen, og detektorfolk kan også finde ud af at bruge øjnene. Derfor blev denne lille elegante slebne flintøkse for nylig resultatet af en detektortur øst for Tårup strand mellem Kerteminde og Salby.

Øksen er blot 12 cm lang, smukt tildannet og slebet. Den kan dateres til perioden omkring 3.600 – 3.000 f.Kr. d.v.s. yngre stenalder. Den smukke rødbrune farve har øksen fået, fordi den har ligget i en mose eller sø. Den har efter alt at dømme endt sin tilværelse som et offer til de højere magter.

Skikken med at bringe ofre i søer, vandløb eller moser kender vi til gennem hele oldtiden. Sandsynligvis opfattede man de våde områder som en indgang til en anden verden, hvor man kunne komme i kontakt med forfædre eller de guddomme man tilbad. Vi kender til andre fund fra samme periode i området, blandt andet dysser og fund af flint, der peger på hvor man har boet. Øksen viser os et glimt af den dygtige flintsmeds arbejde og de forestillinger man måske gjorde sig om verdens sammenhæng.

Ulæste tegn fra fortiden
18. januar 2019
Nyborg Slot

Nyopdagede inskriptioner i murværket på Nyborg Slot tyder på at en kongelig fangekælder fra middelalderen er fundet.

Ny leder: Det er et privilegium
18. januar 2019

Når Jeppe Priess Gersbøll i februar starter som afdelingsleder for Johannes Larsen Museet, er det på et sted, han kender særdeles godt.

Østfyns Museer 10 år
8. januar 2019
Østfyns Museer

I 2009 blev Østfyns Museer etableret for at styrke kulturarven og historien på Østfyn. Vi gør status efter ti års virke.

Kultur på hjernen
8. januar 2019
Østfyns Museer

Østfyns Museer er klar til at give demensramte gode oplevelser.

Borgmestergården åbner for sæsonen
Fredag den 1. marts 2019

En ny sæson kan begynde!

En aften hos Larsen
24. januar 2019 kl. 17-20
Kaffehuset, Johannes Larsen Museet

Få en helt særlig madoplevelse i Kaffehuset.

Foredrag: Landmalerne i Sybergland
Onsdag den 30. januar 2019 kl 19

Tilbud til medlemmer af Kerteminde Museumsforening.

Mød Landmalerne
3. februar kl. 12-16.

Vil du vide endnu mere om de smukke landskaber i Sybergland?