Borgmestergården klar til nye udfordringer

24. marts 2015 | Borgmestergården

Lørdag den 28. marts slår museet Borgmestergården i Nyborg atter dørene op til en ny sæson. De seneste uger har historierne stået i kø om de mange millioner til det store slotsprojekt i byen. Som følge af dette projekt vil der komme endnu større fokus på den smukke gamle borgmestergård. Vi har længe arbejdet efter en vision, der skal binde de to fortællinger omkring Nyborg Slot og byens Borgmestergård sammen til en helhed – fortællingen om Danmarks Riges Hjerte.

Et museum i børnehøjde
Borgmestergården skal rumme fortællingerne i børnehøjde og med fokus på aktiviteter, der kan bibringe gæsterne en større forståelse af historien. De seneste fem år har vi arbejdet målrettet efter denne vision med stadig flere og bedre aktiviteter for både børn og voksne, der har resulteret i et stadigt stigende besøgstal og øget omsætning i den nyindrettede butik. Faktisk en af de største stigninger på museet i relative tal.

Sæsonen 2015 vil byde på mange flere oplevelser i tråd med vores vision for stedet; at bibringe både børn og voksne en forståelse af deres egen historie. Hver den første lørdag i måneden inviterer vi indenfor til åbne historiske værksteder i både museumssmedjen og systuen. Her er mulighed for en fordybelse i gamle håndværk og en god snak med engagerede folk. I sommerens løb åbner vi gårdhaven for børneteatret Fidus, der bringer historien til live på en helt anden måde.

Mit Østfyn
I 2014 – 2016 er Borgmestergården en aktiv medspiller i projektet Mit Østfyn – et nyskabende undervisningstilbud målrettet børn i 6. klasse. Foråret igennem vil museet få besøg af mange skoleklasser, der fordyber sig i 1600-tallets historie på en anderledes måde. Museet udfordrer den traditionelle undervisning i klasseværelset ved at give eleverne et indblik i historien. Projektet er støttet af Nyborg og Kerteminde kommune og er et af vores bud på, hvordan skolerne kan skabe undervisning udenfor deres egen matrikel. Ved at møde eleverne i historiske rammer håber vi på at give dem en større forståelse for deres egen nutid – eller sagt på en anden måde; ”du kan kun se fremad, hvis du ved, hvad i alverden der skete i fortiden”.

Den store fortælling
Borgmestergården er en enestående perle af høj kulturhistorisk værdi. Stedet rummer et kæmpe potentiale til formidling af historien. De kommende år skal bygningen omdannes til en ramme om de mange muligheder. Målet er at implementere formidlingen i den store fortælling omkring Nyborg Slot og By på Borgmestergården. Nyborg Slot og Borgmestergården er hver sin del af en helhed. Borgmestergården skal fortælle om dagligdagen i kongebyen i tilknytning til den store fortælling om slot og by! Formidlingsformen er historiske værksteder med fokus på gæstens indlevelse og inddragelse. Her bliver fortsat plads til udstillinger om stedets og byens historie, men sat op på en ny måde, hvor de mange hyggelige rum kommer i bedre spil med fortællingerne.

Velkommen til en ny sæson på Borgmestergården – vi glæder os til at møde Jer, der hvor I er og sammen være med til at skabe en forståelse af os selv og vores fælles historie. Vi starter med en række påskeaktiviteter og byder på et væld af aktiviteter på Kulturnatten den 29. maj. Her åbner Nyborg Museumsforenings udstilling i samarbejde med Østfyns Museer om den lokale kunstmaler Hans Eriksen, og naturligvis er der gang i skænkestuen. Så vel mødt på Borgmestergården.

Billedtekst: Fra det historiske modeshow foran Borgmestergården til Kulturnatten 2014 Foto: Østfyns Museer.

Kulturarvsmasterplan præsenteres på Kulturnatten
24. maj 2019

Ny kulturarvsmasterplanen udpeger konkrete indsatsområder og målsætninger, som kan evalueres og vurderes i forhold til dels de centrale kulturarvsværdier og i forhold til byens liv og rum.

Vil du ro Valdemar Sejr til Danehof?
20. maj 2019

Når Valdemar Sejr ankommer til Danehof i Nyborg d. 6. juli, er der plads til flere roere i hans langskibe.

Søren Kierkegaard i relevante rammer
Kommunikation og Samlinger

Gipsskulpturen af den verdenskendte filosof Søren Kierkegaard har fået nyt hjem på Søren Kierkegaard Forskningscentret i København.

Hilsen fra forrige århundredes håndværkere
20. maj 2019

I september 1921 blev en hilsen fra 10 nyborgensiske håndværkere gemt på Nyborg Slot. Nu efterlyser museet håndværkernes efterkommere.

Smagsprøver fra køkkenhaven
Onsdag d. 29/5, 26/6, 31/7, 28/8 & 25/9

Vores frivillige havegruppe serverer smagsprøver.

Mød dragtdamerne
Torsdage kl. 10-13

Vil du se, hvordan man syr vikingedragter?

Rundvisninger på Borgmestergården
Tirsdage kl. 14 i juni-august
Mødested: Butikken på Borgmestergården

Få en rundvisning i den smukke, gamle købmandsgård.

Rundvisninger 2019
Maj-sep: søndage kl. 11. Juni-aug: onsdage + søndage kl. 11

Kom med på en guidet rundtur på Vikingemuseet Ladby.