Masser af historie i Nyborg – Nyt Årsskrift

31. juli 2014 | Kulturhistorie

Nyborg Slot

Ved en reception i riddersalen på Nyborg Slot under Kulturnatten 2014 blev årsskriftet Nyborg - før & nu præsenteret. Det er efterhånden blevet en hel tradition, hvor medlemmerne af Nyborg Museumsforening personligt kan afhente deres årsskrift, som er en del af deres medlemskab, hilse på forfatterne og høre et historisk oplæg. I år var det medlem af museumsforeningens bestyrelse, John Maalø Larsen, der præsenterede sit bidrag om en soldat ved Nyborg fæstnings fascinerende dagbog.

Nyborg - før & nu er årsskrift for Østfyns Museers Nyborg afdelinger, Nyborg Museumsforening, Nyborg Bibliotek og de lokalhistoriske arkiver i Nyborg Kommune, Nyborg, Ullerslev og Ørbæk. Bidragene til årets udgave viser det rige udvalg af fascinerende og spændende aspekter af Østfyns historie med udgangspunkt i lokalområdet, som Nyborg - før & nu vil formidle til de lokalhistorisk interesserede med vinkler, som rækker ud over det helt nære. Østfyn i verden kunne man sige.

Læseren kan i nogle artikler få indsigt i og følge en undersøgende og eksperimenterende forskning, der vender op og ned på gamle "kendsgerninger". Artiklerne vil samtidig fremdrage sammenhænge og forløb, der ikke tidligere har været dokumenteret og beskrevet - fra Christian 3.s befæstning af Nyborg, residensstaden, fæstningen i Nyborg over slagmarken for Slaget ved Nyborg 1659 til arbejdet med verdensarvsprojektet. I andre artikler får man indblik i tidstypiske miljøer lige fra kongens riddere over Rantzaus lejetropper til en menig soldats dagbogsoptegnelser under tjeneste ved garnisonen i Nyborg. Erindringsglimt som udgangspunkt for historien om en gammel mølle og dagbogsoptegnelser som indblik i to jøders oplevelser her på Østfyn under anden verdenskrig. Indholdet er lige så fascinerende og varieret som altid og byder på noget for enhver smag og interesse. Målet er både at dække det mere lokalt erindrende og afspejle den forsknings og formidlingsmæssige indsats, der ligger bag fremdragelsen af den megen ny viden.

Årsskriftet koster 150 kroner i løssalg eller følger med ved medlemskab af Nyborg Museumsforening. Man kan læse ældre årsskrifter på nettet via Nyborg Lokalhistoriske Arkivs hjemmeside.

Lokal virksomhed udvalgt til at omdanne Nyborg Torv
13. september 2019

Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Rigets første hovedstrøg
6. september 2019

Et vejforløb fundet under Torvet i Nyborg kan måske dateres til 1200-tallet. Dermed kan adgangsvejen til middelalderens danehoffer være fundet.

Og nu er HAN død!
5. september 2019

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.

Ladbykongens Krigerweekend
28.-29. september kl. 10-16

Kom og oplev vikingekamp ved Ladbykongens krigerweekend!

Mød Nyborg Slots Dragtlaug
Alle fredage i oktober, marts og april samt den 29/11 kl. 10-12

Kom og mød Nyborg Slots Dragtlaug!

Se fuglekunst med naturvejlederen
Udvalgte lørdage kl. 11: 5/10, 2/11, 23/11 og 25/1

Kom på rundvisning i kunstudstillingen FUGL 2019 med en naturvejleder.

Tur i Ladegårdsskoven
Søndag d. 6. oktober kl. 11-13
Nyborg

Gå på opdagelse i naturen.