Masser af historie i Nyborg – Nyt Årsskrift

31. juli 2014 | Kulturhistorie

Nyborg Slot

Ved en reception i riddersalen på Nyborg Slot under Kulturnatten 2014 blev årsskriftet Nyborg - før & nu præsenteret. Det er efterhånden blevet en hel tradition, hvor medlemmerne af Nyborg Museumsforening personligt kan afhente deres årsskrift, som er en del af deres medlemskab, hilse på forfatterne og høre et historisk oplæg. I år var det medlem af museumsforeningens bestyrelse, John Maalø Larsen, der præsenterede sit bidrag om en soldat ved Nyborg fæstnings fascinerende dagbog.

Nyborg - før & nu er årsskrift for Østfyns Museers Nyborg afdelinger, Nyborg Museumsforening, Nyborg Bibliotek og de lokalhistoriske arkiver i Nyborg Kommune, Nyborg, Ullerslev og Ørbæk. Bidragene til årets udgave viser det rige udvalg af fascinerende og spændende aspekter af Østfyns historie med udgangspunkt i lokalområdet, som Nyborg - før & nu vil formidle til de lokalhistorisk interesserede med vinkler, som rækker ud over det helt nære. Østfyn i verden kunne man sige.

Læseren kan i nogle artikler få indsigt i og følge en undersøgende og eksperimenterende forskning, der vender op og ned på gamle "kendsgerninger". Artiklerne vil samtidig fremdrage sammenhænge og forløb, der ikke tidligere har været dokumenteret og beskrevet - fra Christian 3.s befæstning af Nyborg, residensstaden, fæstningen i Nyborg over slagmarken for Slaget ved Nyborg 1659 til arbejdet med verdensarvsprojektet. I andre artikler får man indblik i tidstypiske miljøer lige fra kongens riddere over Rantzaus lejetropper til en menig soldats dagbogsoptegnelser under tjeneste ved garnisonen i Nyborg. Erindringsglimt som udgangspunkt for historien om en gammel mølle og dagbogsoptegnelser som indblik i to jøders oplevelser her på Østfyn under anden verdenskrig. Indholdet er lige så fascinerende og varieret som altid og byder på noget for enhver smag og interesse. Målet er både at dække det mere lokalt erindrende og afspejle den forsknings og formidlingsmæssige indsats, der ligger bag fremdragelsen af den megen ny viden.

Årsskriftet koster 150 kroner i løssalg eller følger med ved medlemskab af Nyborg Museumsforening. Man kan læse ældre årsskrifter på nettet via Nyborg Lokalhistoriske Arkivs hjemmeside.

Ulæste tegn fra fortiden
18. januar 2019
Nyborg Slot

Nyopdagede inskriptioner i murværket på Nyborg Slot tyder på at en kongelig fangekælder fra middelalderen er fundet.

Ny leder: Det er et privilegium
18. januar 2019

Når Jeppe Priess Gersbøll i februar starter som afdelingsleder for Johannes Larsen Museet, er det på et sted, han kender særdeles godt.

Østfyns Museer 10 år
8. januar 2019
Østfyns Museer

I 2009 blev Østfyns Museer etableret for at styrke kulturarven og historien på Østfyn. Vi gør status efter ti års virke.

Kultur på hjernen
8. januar 2019
Østfyns Museer

Østfyns Museer er klar til at give demensramte gode oplevelser.

Borgmestergården åbner for sæsonen
Fredag den 1. marts 2019

En ny sæson kan begynde!

En aften hos Larsen
24. januar 2019 kl. 17-20
Kaffehuset, Johannes Larsen Museet

Få en helt særlig madoplevelse i Kaffehuset.

Foredrag: Landmalerne i Sybergland
Onsdag den 30. januar 2019 kl 19

Tilbud til medlemmer af Kerteminde Museumsforening.

Mød Landmalerne
3. februar kl. 12-16.

Vil du vide endnu mere om de smukke landskaber i Sybergland?