Masser af historie i Nyborg – Nyt Årsskrift

31. juli 2014 | Kulturhistorie

Nyborg Slot

Ved en reception i riddersalen på Nyborg Slot under Kulturnatten 2014 blev årsskriftet Nyborg - før & nu præsenteret. Det er efterhånden blevet en hel tradition, hvor medlemmerne af Nyborg Museumsforening personligt kan afhente deres årsskrift, som er en del af deres medlemskab, hilse på forfatterne og høre et historisk oplæg. I år var det medlem af museumsforeningens bestyrelse, John Maalø Larsen, der præsenterede sit bidrag om en soldat ved Nyborg fæstnings fascinerende dagbog.

Nyborg - før & nu er årsskrift for Østfyns Museers Nyborg afdelinger, Nyborg Museumsforening, Nyborg Bibliotek og de lokalhistoriske arkiver i Nyborg Kommune, Nyborg, Ullerslev og Ørbæk. Bidragene til årets udgave viser det rige udvalg af fascinerende og spændende aspekter af Østfyns historie med udgangspunkt i lokalområdet, som Nyborg - før & nu vil formidle til de lokalhistorisk interesserede med vinkler, som rækker ud over det helt nære. Østfyn i verden kunne man sige.

Læseren kan i nogle artikler få indsigt i og følge en undersøgende og eksperimenterende forskning, der vender op og ned på gamle "kendsgerninger". Artiklerne vil samtidig fremdrage sammenhænge og forløb, der ikke tidligere har været dokumenteret og beskrevet - fra Christian 3.s befæstning af Nyborg, residensstaden, fæstningen i Nyborg over slagmarken for Slaget ved Nyborg 1659 til arbejdet med verdensarvsprojektet. I andre artikler får man indblik i tidstypiske miljøer lige fra kongens riddere over Rantzaus lejetropper til en menig soldats dagbogsoptegnelser under tjeneste ved garnisonen i Nyborg. Erindringsglimt som udgangspunkt for historien om en gammel mølle og dagbogsoptegnelser som indblik i to jøders oplevelser her på Østfyn under anden verdenskrig. Indholdet er lige så fascinerende og varieret som altid og byder på noget for enhver smag og interesse. Målet er både at dække det mere lokalt erindrende og afspejle den forsknings og formidlingsmæssige indsats, der ligger bag fremdragelsen af den megen ny viden.

Årsskriftet koster 150 kroner i løssalg eller følger med ved medlemskab af Nyborg Museumsforening. Man kan læse ældre årsskrifter på nettet via Nyborg Lokalhistoriske Arkivs hjemmeside.

Slottets herskaber var ikke vegetarer
6. november 2019

Rådyr, kronhjort, fisk, svine- og oksekød. De levede godt på Nyborg Slot, dengang det var beboet af lensherrer og konger.

Ung kunst i Kerteminde
30. oktober 2019

Unge står bag store kunstværker i Kerteminde by.

Hule træstammer gav nyborgenserne rent vand
30. oktober 2019

Fortidens vandforsyning til Nyborg er dukket op under Torvet.

Slagets Dag markeres
28. oktober 2019

Vi kommer 360 grader rundt om Slaget ved Nyborg, når vi markerer 360-året for det afgørende slag med hele tre arrangementer.

Mand er ej ærlig om han ej drikker!
Onsdag den 13. november kl. 19
Tinghuset, Stendamsgade 9, Nyborg

Foredrag om drukvaner i 1600-talllet.

Kunstnat
Torsdag den 14. november kl. 18-21

Fyns fire kunstmuseer inviterer indenfor til kunstnat. Fri entré!

Slaget ved Nyborg: Historisk byvandring
Torsdag den 14. november kl. 16
Foran Borgmestergården

En historisk byvandring, hvor der fortælles om Slaget Ved Nyborg.

Juleborde
15. november 2019 til 5. januar 2020

Kom og se de fire smukke juleborde i anledning af højtiden!