Masser af historie i Nyborg – Nyt Årsskrift

31. juli 2014 | Kulturhistorie

Nyborg Slot

Ved en reception i riddersalen på Nyborg Slot under Kulturnatten 2014 blev årsskriftet Nyborg - før & nu præsenteret. Det er efterhånden blevet en hel tradition, hvor medlemmerne af Nyborg Museumsforening personligt kan afhente deres årsskrift, som er en del af deres medlemskab, hilse på forfatterne og høre et historisk oplæg. I år var det medlem af museumsforeningens bestyrelse, John Maalø Larsen, der præsenterede sit bidrag om en soldat ved Nyborg fæstnings fascinerende dagbog.

Nyborg - før & nu er årsskrift for Østfyns Museers Nyborg afdelinger, Nyborg Museumsforening, Nyborg Bibliotek og de lokalhistoriske arkiver i Nyborg Kommune, Nyborg, Ullerslev og Ørbæk. Bidragene til årets udgave viser det rige udvalg af fascinerende og spændende aspekter af Østfyns historie med udgangspunkt i lokalområdet, som Nyborg - før & nu vil formidle til de lokalhistorisk interesserede med vinkler, som rækker ud over det helt nære. Østfyn i verden kunne man sige.

Læseren kan i nogle artikler få indsigt i og følge en undersøgende og eksperimenterende forskning, der vender op og ned på gamle "kendsgerninger". Artiklerne vil samtidig fremdrage sammenhænge og forløb, der ikke tidligere har været dokumenteret og beskrevet - fra Christian 3.s befæstning af Nyborg, residensstaden, fæstningen i Nyborg over slagmarken for Slaget ved Nyborg 1659 til arbejdet med verdensarvsprojektet. I andre artikler får man indblik i tidstypiske miljøer lige fra kongens riddere over Rantzaus lejetropper til en menig soldats dagbogsoptegnelser under tjeneste ved garnisonen i Nyborg. Erindringsglimt som udgangspunkt for historien om en gammel mølle og dagbogsoptegnelser som indblik i to jøders oplevelser her på Østfyn under anden verdenskrig. Indholdet er lige så fascinerende og varieret som altid og byder på noget for enhver smag og interesse. Målet er både at dække det mere lokalt erindrende og afspejle den forsknings og formidlingsmæssige indsats, der ligger bag fremdragelsen af den megen ny viden.

Årsskriftet koster 150 kroner i løssalg eller følger med ved medlemskab af Nyborg Museumsforening. Man kan læse ældre årsskrifter på nettet via Nyborg Lokalhistoriske Arkivs hjemmeside.

Rådhus med dybe rødder
16. januar 2020

Arkæologer fra Østfyns Museer kan nu bekræfte, at Nyborg Rådhus den dag i dag bæres af fundament fra 1500-tallet.

Røde mønstre på slottets gulve
15. januar 2020

Det bliver røde mønstre i tegl, der kommer til at pryde gulvene i fire af Nyborg Slots sale.

Kerteminde-udstilling rejser nordpå
15. januar 2020

Udstillingen NATURE Home & Workplace, der blev skabt til Johannes Larsen Museet i efteråret 2018, bliver nu vist på kunstmuseet i Nuuk.

Donation til Nyborg Slots Dragtlaug
14. januar 2020

Nyborg Slots Dragtlaug har modtaget en flot donation fra Albani Fonden og ser frem til sommerens Danehof, hvor en lang række flotte, nye dragter skal præsenteres.

Naturkoncert
torsdag d. 23. januar 2020 kl. 19

Koncert med udgangspunkt i St. St. Blichers Trækfuglene. Klezmer, oplæsning og jazz standards.

Nyborg Ridderskole
Otte onsdage kl. 17-20 i foråret 2020
Skiftende steder i Nyborg

Nu kan du "gå til ridder" i Nyborg!

Vintergåtur
Søndag den 26. januar 2020 kl. 13-15
Mødested: P-pladsen på Vesterhavnen/Heimdals Plads

Nyborg Museumsforening inviterer medlemmer på historisk vandring i Nyborg.

Dyrehave Mølle - historien og kulturarven
Onsdag den 29. januar kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Fyraftensforedrag med Mette Ladegaard Thøgersen.