Udstilling om Torvet på Borgmestergården

04. september 2014 | Borgmestergården

I efteråret kan du se en miniudstilling med malerier, stik og fotografier af Torvet i Nyborg gennem tiden på Borgmestergården i Nyborg. Torvet har siden 1500tallet været et naturligt og driftigt udgangspunkt i den gamle kongeby.

Torvet er nemlig byens gamle turneringsplads, og blev anlagt af Christian 3. (1536-1559). Det var en del af et stort kongeligt greb, der transformerede Nyborgs bymidte sammen med en udvidelse og befæstning af byen og slottet til en reformatorisk fyrsteresidens. Både Christian 3. og Frederik 2. (1559-1588) afholdt turneringer på den fornemme plads, der lå mellem slot og rådhus.

I slutningen af 1500tallet blev den givet til byens borgere som Axeltorv. Et axeltorv er opkaldt efter en vognaksel og hentyder til, at her kunne sælges varer, der var ført til byen på vogne - altså hestevogne. Omegnens bønder kørte til byen med friske grøntsager, korn og kød, som de kunne sælge på torvet til byens borgere. I 1963 stoppede torvehandlen på pladsen. Der var kommet biler til byen, og de havde brug for parkeringspladser. Dem, der handlede på torvet, blev henvist til andre steder i byen - selv om nogle af dem protesterede. Så parkeringspladserne fordrev handlen.

I 2012 blev der atter afholdt den første ægte ridderturnering siden Frederik 2.s tid på Torvet. Soldater fra garnisonen havde faktisk reddet en form for turnering tidligere, men ikke fuldstændigt som det foregik i middelalderen, som det sker i dag. Med galoperende heste, vajende bannere og savsmuld, der fløj i alle retninger.

På Borgmestergården fortæller vi nu Torvets historie i billeder. Vi har fundet de gamle malerier, akvareller, stik og fotografier frem - og viser et fint udsnit af disse i en mini-udstilling.

Borgmestergården har åbent alle dage undtagen mandag kl. 10-15.

Lokal virksomhed udvalgt til at omdanne Nyborg Torv
13. september 2019

Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Rigets første hovedstrøg
6. september 2019

Et vejforløb fundet under Torvet i Nyborg kan måske dateres til 1200-tallet. Dermed kan adgangsvejen til middelalderens danehoffer være fundet.

Og nu er HAN død!
5. september 2019

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.

Ladbykongens Krigerweekend
28.-29. september kl. 10-16

Kom og oplev vikingekamp ved Ladbykongens krigerweekend!

Mød Nyborg Slots Dragtlaug
Alle fredage i oktober, marts og april samt den 29/11 kl. 10-12

Kom og mød Nyborg Slots Dragtlaug!

Se fuglekunst med naturvejlederen
Udvalgte lørdage kl. 11: 5/10, 2/11, 23/11 og 25/1

Kom på rundvisning i kunstudstillingen FUGL 2019 med en naturvejleder.

Tur i Ladegårdsskoven
Søndag d. 6. oktober kl. 11-13
Nyborg

Gå på opdagelse i naturen.