Udstilling om Torvet på Borgmestergården

04. september 2014 | Borgmestergården

I efteråret kan du se en miniudstilling med malerier, stik og fotografier af Torvet i Nyborg gennem tiden på Borgmestergården i Nyborg. Torvet har siden 1500tallet været et naturligt og driftigt udgangspunkt i den gamle kongeby.

Torvet er nemlig byens gamle turneringsplads, og blev anlagt af Christian 3. (1536-1559). Det var en del af et stort kongeligt greb, der transformerede Nyborgs bymidte sammen med en udvidelse og befæstning af byen og slottet til en reformatorisk fyrsteresidens. Både Christian 3. og Frederik 2. (1559-1588) afholdt turneringer på den fornemme plads, der lå mellem slot og rådhus.

I slutningen af 1500tallet blev den givet til byens borgere som Axeltorv. Et axeltorv er opkaldt efter en vognaksel og hentyder til, at her kunne sælges varer, der var ført til byen på vogne - altså hestevogne. Omegnens bønder kørte til byen med friske grøntsager, korn og kød, som de kunne sælge på torvet til byens borgere. I 1963 stoppede torvehandlen på pladsen. Der var kommet biler til byen, og de havde brug for parkeringspladser. Dem, der handlede på torvet, blev henvist til andre steder i byen - selv om nogle af dem protesterede. Så parkeringspladserne fordrev handlen.

I 2012 blev der atter afholdt den første ægte ridderturnering siden Frederik 2.s tid på Torvet. Soldater fra garnisonen havde faktisk reddet en form for turnering tidligere, men ikke fuldstændigt som det foregik i middelalderen, som det sker i dag. Med galoperende heste, vajende bannere og savsmuld, der fløj i alle retninger.

På Borgmestergården fortæller vi nu Torvets historie i billeder. Vi har fundet de gamle malerier, akvareller, stik og fotografier frem - og viser et fint udsnit af disse i en mini-udstilling.

Borgmestergården har åbent alle dage undtagen mandag kl. 10-15.

Ulæste tegn fra fortiden
18. januar 2019
Nyborg Slot

Nyopdagede inskriptioner i murværket på Nyborg Slot tyder på at en kongelig fangekælder fra middelalderen er fundet.

Ny leder: Det er et privilegium
18. januar 2019

Når Jeppe Priess Gersbøll i februar starter som afdelingsleder for Johannes Larsen Museet, er det på et sted, han kender særdeles godt.

Østfyns Museer 10 år
8. januar 2019
Østfyns Museer

I 2009 blev Østfyns Museer etableret for at styrke kulturarven og historien på Østfyn. Vi gør status efter ti års virke.

Kultur på hjernen
8. januar 2019
Østfyns Museer

Østfyns Museer er klar til at give demensramte gode oplevelser.

Borgmestergården åbner for sæsonen
Fredag den 1. marts 2019

En ny sæson kan begynde!

En aften hos Larsen
24. januar 2019 kl. 17-20
Kaffehuset, Johannes Larsen Museet

Få en helt særlig madoplevelse i Kaffehuset.

Foredrag: Landmalerne i Sybergland
Onsdag den 30. januar 2019 kl 19

Tilbud til medlemmer af Kerteminde Museumsforening.

Mød Landmalerne
3. februar kl. 12-16.

Vil du vide endnu mere om de smukke landskaber i Sybergland?