Udstilling om Torvet på Borgmestergården

04. september 2014 | Borgmestergården

I efteråret kan du se en miniudstilling med malerier, stik og fotografier af Torvet i Nyborg gennem tiden på Borgmestergården i Nyborg. Torvet har siden 1500tallet været et naturligt og driftigt udgangspunkt i den gamle kongeby.

Torvet er nemlig byens gamle turneringsplads, og blev anlagt af Christian 3. (1536-1559). Det var en del af et stort kongeligt greb, der transformerede Nyborgs bymidte sammen med en udvidelse og befæstning af byen og slottet til en reformatorisk fyrsteresidens. Både Christian 3. og Frederik 2. (1559-1588) afholdt turneringer på den fornemme plads, der lå mellem slot og rådhus.

I slutningen af 1500tallet blev den givet til byens borgere som Axeltorv. Et axeltorv er opkaldt efter en vognaksel og hentyder til, at her kunne sælges varer, der var ført til byen på vogne - altså hestevogne. Omegnens bønder kørte til byen med friske grøntsager, korn og kød, som de kunne sælge på torvet til byens borgere. I 1963 stoppede torvehandlen på pladsen. Der var kommet biler til byen, og de havde brug for parkeringspladser. Dem, der handlede på torvet, blev henvist til andre steder i byen - selv om nogle af dem protesterede. Så parkeringspladserne fordrev handlen.

I 2012 blev der atter afholdt den første ægte ridderturnering siden Frederik 2.s tid på Torvet. Soldater fra garnisonen havde faktisk reddet en form for turnering tidligere, men ikke fuldstændigt som det foregik i middelalderen, som det sker i dag. Med galoperende heste, vajende bannere og savsmuld, der fløj i alle retninger.

På Borgmestergården fortæller vi nu Torvets historie i billeder. Vi har fundet de gamle malerier, akvareller, stik og fotografier frem - og viser et fint udsnit af disse i en mini-udstilling.

Borgmestergården har åbent alle dage undtagen mandag kl. 10-15.

Lokum skaber nysgerrighed
9. juli 2019

Biolog fra Nationalmuseet og DNA-forskere fra Københavns Universitet kommer til Nyborg for at tage prøver fra et 500 år gammelt latrin.

Milepæl markeres med film
9. juli 2019

Første etape af restaureringen af Nyborg Slot er nu gennemført. Vi gør status med denne lille film.

Retur til debut-byen Kerteminde
5. juli 2019

Allerede som 25-årig fik Peter Brandes sin første separatudstilling. Stedet var Kerteminde, hvor han nu - 50 år efter - kan fejre sit 75 års jubilæum med en stor og anmelderrost udstilling.

Dyr på Borgmestergården
Onsdage i uge 29-35, mellem klokken 11 og 15

Hver onsdag præsenterer vi et nyt dyr på Borgmestergården!

Kirsebærcafé på Farvergården
20.-21. juli 2019
Farvergården

Farvergården åbner sin kirsebærcafé til Kirsebærfestivalen.

Kirsebærfestival og fri entré til kunsten
20.-21. juli 2019

Fri entré, kurve- og bogudsalg og lækkerier på Johannes Larsen Museet i weekenden under Kirsebærfestivalen.

Cykeltur i naturen og kulturen (22 km)
Onsdag d. 24. juli, kl. 10
Afgang fra Almas Hus

Kom med på en spændende cykeltur gennem naturen og kulturen