Udstilling om Torvet på Borgmestergården

04. september 2014 | Borgmestergården

I efteråret kan du se en miniudstilling med malerier, stik og fotografier af Torvet i Nyborg gennem tiden på Borgmestergården i Nyborg. Torvet har siden 1500tallet været et naturligt og driftigt udgangspunkt i den gamle kongeby.

Torvet er nemlig byens gamle turneringsplads, og blev anlagt af Christian 3. (1536-1559). Det var en del af et stort kongeligt greb, der transformerede Nyborgs bymidte sammen med en udvidelse og befæstning af byen og slottet til en reformatorisk fyrsteresidens. Både Christian 3. og Frederik 2. (1559-1588) afholdt turneringer på den fornemme plads, der lå mellem slot og rådhus.

I slutningen af 1500tallet blev den givet til byens borgere som Axeltorv. Et axeltorv er opkaldt efter en vognaksel og hentyder til, at her kunne sælges varer, der var ført til byen på vogne - altså hestevogne. Omegnens bønder kørte til byen med friske grøntsager, korn og kød, som de kunne sælge på torvet til byens borgere. I 1963 stoppede torvehandlen på pladsen. Der var kommet biler til byen, og de havde brug for parkeringspladser. Dem, der handlede på torvet, blev henvist til andre steder i byen - selv om nogle af dem protesterede. Så parkeringspladserne fordrev handlen.

I 2012 blev der atter afholdt den første ægte ridderturnering siden Frederik 2.s tid på Torvet. Soldater fra garnisonen havde faktisk reddet en form for turnering tidligere, men ikke fuldstændigt som det foregik i middelalderen, som det sker i dag. Med galoperende heste, vajende bannere og savsmuld, der fløj i alle retninger.

På Borgmestergården fortæller vi nu Torvets historie i billeder. Vi har fundet de gamle malerier, akvareller, stik og fotografier frem - og viser et fint udsnit af disse i en mini-udstilling.

Borgmestergården har åbent alle dage undtagen mandag kl. 10-15.

Intet går til spilde
22. marts 2019
Nyborg Slot

Kuglepenne og vinpropper med historie og sjæl

Det skjulte velfærdspotentiale
21. marts 2019
Nyborg Slot

Nyerhvervelse til Sybergsamlingen
19. marts 2019

Museets nyerhvervede værk er den største version af et flere gange gentaget skibsmotiv

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Søsætning af Ladbydragen 2019
Torsdag den 16. maj kl. 16-19

Vær med, når Ladbydragen søsættes til en ny sæson.

Anne Marie Egemose viser rundt
Udvalgte lør- og søndage kl. 14

Kom med kunstneren rundt i "Tråde til naturen".

Farvergården har åbent
åbent 1. marts - 20. oktober 2019
Farvergården

Kultur for hele familien

Tråde til naturen
9. marts 2019 - 2. juni 2019

Inge Bjørn, Anne Marie Egemose, Annette Holdensen og Randi N. Lium viser tekstilkunst.