Udstilling om Torvet på Borgmestergården

04. september 2014 | Borgmestergården

I efteråret kan du se en miniudstilling med malerier, stik og fotografier af Torvet i Nyborg gennem tiden på Borgmestergården i Nyborg. Torvet har siden 1500tallet været et naturligt og driftigt udgangspunkt i den gamle kongeby.

Torvet er nemlig byens gamle turneringsplads, og blev anlagt af Christian 3. (1536-1559). Det var en del af et stort kongeligt greb, der transformerede Nyborgs bymidte sammen med en udvidelse og befæstning af byen og slottet til en reformatorisk fyrsteresidens. Både Christian 3. og Frederik 2. (1559-1588) afholdt turneringer på den fornemme plads, der lå mellem slot og rådhus.

I slutningen af 1500tallet blev den givet til byens borgere som Axeltorv. Et axeltorv er opkaldt efter en vognaksel og hentyder til, at her kunne sælges varer, der var ført til byen på vogne - altså hestevogne. Omegnens bønder kørte til byen med friske grøntsager, korn og kød, som de kunne sælge på torvet til byens borgere. I 1963 stoppede torvehandlen på pladsen. Der var kommet biler til byen, og de havde brug for parkeringspladser. Dem, der handlede på torvet, blev henvist til andre steder i byen - selv om nogle af dem protesterede. Så parkeringspladserne fordrev handlen.

I 2012 blev der atter afholdt den første ægte ridderturnering siden Frederik 2.s tid på Torvet. Soldater fra garnisonen havde faktisk reddet en form for turnering tidligere, men ikke fuldstændigt som det foregik i middelalderen, som det sker i dag. Med galoperende heste, vajende bannere og savsmuld, der fløj i alle retninger.

På Borgmestergården fortæller vi nu Torvets historie i billeder. Vi har fundet de gamle malerier, akvareller, stik og fotografier frem - og viser et fint udsnit af disse i en mini-udstilling.

Borgmestergården har åbent alle dage undtagen mandag kl. 10-15.

Tænk, hvis alle fund var datomærket
26. marts 2020
Landskab & Arkæologi

En chips-pose med udløbsdato vidner om sidste gang, der blev udgravet til gasledninger på Østfyn.

Arne bygger sit tredje skib til museet
25. marts 2020

Forenden af et 1500-tals-krigsskib bliver del af ny udstilling på Borgmestergården.

Kort og godt om Danmarkshistorien i Nyborg
20. marts 2020

400 års Danmarkshistorie set fra Nyborg bliver nu fortalt i ny bog fra Østfyns Museer.

Varmt og kærligt portræt udvalgt
18. marts 2020

Blandt 12 flotte børneportrætter har Johannes Larsen Museet udvalgt et varmt og kærligt billede til dronningen på hendes 80 års fødselsdag.

Kunsten går i fisk
NB: AFLYST! Torsdag den 19. marts kl. 10-11
Fjord&Bælt, Margrethes Plads 1, Kerteminde

Arrangementet er aflyst på baggrund af anbefalinger fra myndighederne.

Slotsvandring
Faste ugedage april-oktober
Foran Borgmestergården

Gratis slotsvandring med én af Nyborg Slots guider.

I Johannes Larsens fodspor ved Filsø
5. april og 7. august 2020
P-pladsen ved Henne Kirke, Strandvejen 238, 6854

Vi følger i Fynbomaleren Johannes Larsens fodspor

Søsætning af Ladbydragen - AFLYST
Lørdag d. 2. maj kl. 11-15

Kom og vær med når Ladbydragen indleder sin 5. sæson på vandet.