Tvinde-smykket: Juli måneds fund 2014

31. juli 2014 | Landskab og Arkæologi

I serien om månedens fund (facebook) er det nu blevet tid til at se nærmere på smykket fundet ved Tvinde. Brochen er månedens arkæologiske fund i juli 2014.

Da den fynske amatørarkæologiklub, HARJA, i 2011 havde 40 års jubilæum, valgte man et smykke, fundet i Tvinde syd for Kerteminde, som jubilæumssmykke. Smykket var kort forinden blevet fundet med metaldetektor og var det første af sin slags på Nordøstfyn. Siden er der kommet syv nye smykker til fra Birkende, Salby, Vesterskov, Hverringe og Rørbæk. Smykkerne dateres til 1000-årene - overgangen mellem vikingetiden og ældre middelalder.

Tvindesmykket - der ses øverst i midten, og med bagsiden øverst til venstre, samt som kopi i sølv i midten - er stadig det mest elegante og blandt de bedst bevarede, så valget var bestemt ikke dårligt. De andre smykker viser med al tydelighed samme dyr, måske en fugl, der står i profil mod venstre og hvis bagende nærmet er fliget op i to haleender, der slynger sig om hinanden og kroppen. Nederst antydes en fod. Dyrets form er tydeliggjort af furer og linjer, der er med til at understrege forløbet af de enkelte dele. Det ses klart, at smykkerne også er forskellige i fremstillingen, fra elegante og fint tegnede dyr, til ret simple og grove. En anden ting er selve bevaringen. Enkelte af stykkerne er stadig velbevarede og med en fin overflade, mens andre er ganske slidte og delvist nedbrudte af opholdet i pløjelaget.

I modsætning til museets kopi-smykke som er af sølv, er de originale smykker lavet i en kobber- eller messninglegering. Billigt og noget de fleste havde råd til i stil med nutidens bijouteri og accessories, så der har uden tvivl været mange kvinder, der har båret rundt på en sådan fin dyrefigur på brystet for 1000 år siden.

For os på Landskab & Arkæologi, er de én af de utallige små brikker, der er med til at fortælle os om fortidens samfund. Lige fra hvor de boede og levede, over mode og dragttilbehør til mere tekniske aspekter som fremstillingsteknik og håndværksfærdigheder.

Tvinde-smykket befinder sig i dag på Nationalmuseet til Danefæbehandling, men en kopi af det fine smykke i sølv kan købes på Vikingemuseet for kun 274 kr.

Rådhus med dybe rødder
16. januar 2020

Arkæologer fra Østfyns Museer kan nu bekræfte, at Nyborg Rådhus den dag i dag bæres af fundament fra 1500-tallet.

Røde mønstre på slottets gulve
15. januar 2020

Det bliver røde mønstre i tegl, der kommer til at pryde gulvene i fire af Nyborg Slots sale.

Kerteminde-udstilling rejser nordpå
15. januar 2020

Udstillingen NATURE Home & Workplace, der blev skabt til Johannes Larsen Museet i efteråret 2018, bliver nu vist på kunstmuseet i Nuuk.

Donation til Nyborg Slots Dragtlaug
14. januar 2020

Nyborg Slots Dragtlaug har modtaget en flot donation fra Albani Fonden og ser frem til sommerens Danehof, hvor en lang række flotte, nye dragter skal præsenteres.

Naturkoncert
torsdag d. 23. januar 2020 kl. 19

Koncert med udgangspunkt i St. St. Blichers Trækfuglene. Klezmer, oplæsning og jazz standards.

Nyborg Ridderskole
Otte onsdage kl. 17-20 i foråret 2020
Skiftende steder i Nyborg

Nu kan du "gå til ridder" i Nyborg!

Vintergåtur
Søndag den 26. januar 2020 kl. 13-15
Mødested: P-pladsen på Vesterhavnen/Heimdals Plads

Nyborg Museumsforening inviterer medlemmer på historisk vandring i Nyborg.

Dyrehave Mølle - historien og kulturarven
Onsdag den 29. januar kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Fyraftensforedrag med Mette Ladegaard Thøgersen.