Tvinde-smykket: Juli måneds fund 2014

31. juli 2014 | Landskab og Arkæologi

I serien om månedens fund (facebook) er det nu blevet tid til at se nærmere på smykket fundet ved Tvinde. Brochen er månedens arkæologiske fund i juli 2014.

Da den fynske amatørarkæologiklub, HARJA, i 2011 havde 40 års jubilæum, valgte man et smykke, fundet i Tvinde syd for Kerteminde, som jubilæumssmykke. Smykket var kort forinden blevet fundet med metaldetektor og var det første af sin slags på Nordøstfyn. Siden er der kommet syv nye smykker til fra Birkende, Salby, Vesterskov, Hverringe og Rørbæk. Smykkerne dateres til 1000-årene - overgangen mellem vikingetiden og ældre middelalder.

Tvindesmykket - der ses øverst i midten, og med bagsiden øverst til venstre, samt som kopi i sølv i midten - er stadig det mest elegante og blandt de bedst bevarede, så valget var bestemt ikke dårligt. De andre smykker viser med al tydelighed samme dyr, måske en fugl, der står i profil mod venstre og hvis bagende nærmet er fliget op i to haleender, der slynger sig om hinanden og kroppen. Nederst antydes en fod. Dyrets form er tydeliggjort af furer og linjer, der er med til at understrege forløbet af de enkelte dele. Det ses klart, at smykkerne også er forskellige i fremstillingen, fra elegante og fint tegnede dyr, til ret simple og grove. En anden ting er selve bevaringen. Enkelte af stykkerne er stadig velbevarede og med en fin overflade, mens andre er ganske slidte og delvist nedbrudte af opholdet i pløjelaget.

I modsætning til museets kopi-smykke som er af sølv, er de originale smykker lavet i en kobber- eller messninglegering. Billigt og noget de fleste havde råd til i stil med nutidens bijouteri og accessories, så der har uden tvivl været mange kvinder, der har båret rundt på en sådan fin dyrefigur på brystet for 1000 år siden.

For os på Landskab & Arkæologi, er de én af de utallige små brikker, der er med til at fortælle os om fortidens samfund. Lige fra hvor de boede og levede, over mode og dragttilbehør til mere tekniske aspekter som fremstillingsteknik og håndværksfærdigheder.

Tvinde-smykket befinder sig i dag på Nationalmuseet til Danefæbehandling, men en kopi af det fine smykke i sølv kan købes på Vikingemuseet for kun 274 kr.

Arkæologisk adventskalender
18. november 2019

Årets arkæologiske adventskalender præsenterer nye fantastiske detektorfund fundet i det forgangne år af dygtige detektorfolk.

Johannes Larsens adventskalender
15. november 2019

Kom med Johannes Larsen indenfor på Møllebakken i dette års adventskalender!

Kakler med våbenskjolde vidner om højstatusmiljø
15. november 2019

Skår af kakler med våbenskjolde understreger, at Christian III anlagde sin turneringsplads i en by med rige og betydelige borgere.

Vandrør i voldgrav
14. november 2019

Møllegraven er blevet udstillingsmontre for vandrør fra Nyborgs fortid.

De tre jyske tenorer
Tirsdag den 26. november kl. 19-21

For medlemmer: En aften i ord og toner om de tre store jyske digtere Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær og Thøger Larsen.

Juleåbent på Borgmestergården
29. november til 22. december kl. 10-16

Borgmestergården er julepyntet!

Udstillingsåbning: Renæssancens jul
29. november kl. 15

Kom til udstillingsåbning og se årets julekugle!

Renæssancens jul
30. november til 22. december 2019

Udstillingsåbning den 29. november kl. 15. Her vil årets julekugle også blive præsenteret!