Tvinde-smykket: Juli måneds fund 2014

31. juli 2014 | Landskab og Arkæologi

I serien om månedens fund (facebook) er det nu blevet tid til at se nærmere på smykket fundet ved Tvinde. Brochen er månedens arkæologiske fund i juli 2014.

Da den fynske amatørarkæologiklub, HARJA, i 2011 havde 40 års jubilæum, valgte man et smykke, fundet i Tvinde syd for Kerteminde, som jubilæumssmykke. Smykket var kort forinden blevet fundet med metaldetektor og var det første af sin slags på Nordøstfyn. Siden er der kommet syv nye smykker til fra Birkende, Salby, Vesterskov, Hverringe og Rørbæk. Smykkerne dateres til 1000-årene - overgangen mellem vikingetiden og ældre middelalder.

Tvindesmykket - der ses øverst i midten, og med bagsiden øverst til venstre, samt som kopi i sølv i midten - er stadig det mest elegante og blandt de bedst bevarede, så valget var bestemt ikke dårligt. De andre smykker viser med al tydelighed samme dyr, måske en fugl, der står i profil mod venstre og hvis bagende nærmet er fliget op i to haleender, der slynger sig om hinanden og kroppen. Nederst antydes en fod. Dyrets form er tydeliggjort af furer og linjer, der er med til at understrege forløbet af de enkelte dele. Det ses klart, at smykkerne også er forskellige i fremstillingen, fra elegante og fint tegnede dyr, til ret simple og grove. En anden ting er selve bevaringen. Enkelte af stykkerne er stadig velbevarede og med en fin overflade, mens andre er ganske slidte og delvist nedbrudte af opholdet i pløjelaget.

I modsætning til museets kopi-smykke som er af sølv, er de originale smykker lavet i en kobber- eller messninglegering. Billigt og noget de fleste havde råd til i stil med nutidens bijouteri og accessories, så der har uden tvivl været mange kvinder, der har båret rundt på en sådan fin dyrefigur på brystet for 1000 år siden.

For os på Landskab & Arkæologi, er de én af de utallige små brikker, der er med til at fortælle os om fortidens samfund. Lige fra hvor de boede og levede, over mode og dragttilbehør til mere tekniske aspekter som fremstillingsteknik og håndværksfærdigheder.

Tvinde-smykket befinder sig i dag på Nationalmuseet til Danefæbehandling, men en kopi af det fine smykke i sølv kan købes på Vikingemuseet for kun 274 kr.

Lokal virksomhed udvalgt til at omdanne Nyborg Torv
13. september 2019

Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Rigets første hovedstrøg
6. september 2019

Et vejforløb fundet under Torvet i Nyborg kan måske dateres til 1200-tallet. Dermed kan adgangsvejen til middelalderens danehoffer være fundet.

Og nu er HAN død!
5. september 2019

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.

Ladbykongens Krigerweekend
28.-29. september kl. 10-16

Kom og oplev vikingekamp ved Ladbykongens krigerweekend!

Mød Nyborg Slots Dragtlaug
Alle fredage i oktober, marts og april samt den 29/11 kl. 10-12

Kom og mød Nyborg Slots Dragtlaug!

Se fuglekunst med naturvejlederen
Udvalgte lørdage kl. 11: 5/10, 2/11, 23/11 og 25/1

Kom på rundvisning i kunstudstillingen FUGL 2019 med en naturvejleder.

Tur i Ladegårdsskoven
Søndag d. 6. oktober kl. 11-13
Nyborg

Gå på opdagelse i naturen.