Tvinde-smykket: Juli måneds fund 2014

31. juli 2014 | Landskab og Arkæologi

I serien om månedens fund (facebook) er det nu blevet tid til at se nærmere på smykket fundet ved Tvinde. Brochen er månedens arkæologiske fund i juli 2014.

Da den fynske amatørarkæologiklub, HARJA, i 2011 havde 40 års jubilæum, valgte man et smykke, fundet i Tvinde syd for Kerteminde, som jubilæumssmykke. Smykket var kort forinden blevet fundet med metaldetektor og var det første af sin slags på Nordøstfyn. Siden er der kommet syv nye smykker til fra Birkende, Salby, Vesterskov, Hverringe og Rørbæk. Smykkerne dateres til 1000-årene - overgangen mellem vikingetiden og ældre middelalder.

Tvindesmykket - der ses øverst i midten, og med bagsiden øverst til venstre, samt som kopi i sølv i midten - er stadig det mest elegante og blandt de bedst bevarede, så valget var bestemt ikke dårligt. De andre smykker viser med al tydelighed samme dyr, måske en fugl, der står i profil mod venstre og hvis bagende nærmet er fliget op i to haleender, der slynger sig om hinanden og kroppen. Nederst antydes en fod. Dyrets form er tydeliggjort af furer og linjer, der er med til at understrege forløbet af de enkelte dele. Det ses klart, at smykkerne også er forskellige i fremstillingen, fra elegante og fint tegnede dyr, til ret simple og grove. En anden ting er selve bevaringen. Enkelte af stykkerne er stadig velbevarede og med en fin overflade, mens andre er ganske slidte og delvist nedbrudte af opholdet i pløjelaget.

I modsætning til museets kopi-smykke som er af sølv, er de originale smykker lavet i en kobber- eller messninglegering. Billigt og noget de fleste havde råd til i stil med nutidens bijouteri og accessories, så der har uden tvivl været mange kvinder, der har båret rundt på en sådan fin dyrefigur på brystet for 1000 år siden.

For os på Landskab & Arkæologi, er de én af de utallige små brikker, der er med til at fortælle os om fortidens samfund. Lige fra hvor de boede og levede, over mode og dragttilbehør til mere tekniske aspekter som fremstillingsteknik og håndværksfærdigheder.

Tvinde-smykket befinder sig i dag på Nationalmuseet til Danefæbehandling, men en kopi af det fine smykke i sølv kan købes på Vikingemuseet for kun 274 kr.

Kulturarvsmasterplan præsenteres på Kulturnatten
24. maj 2019

Ny kulturarvsmasterplanen udpeger konkrete indsatsområder og målsætninger, som kan evalueres og vurderes i forhold til dels de centrale kulturarvsværdier og i forhold til byens liv og rum.

Vil du ro Valdemar Sejr til Danehof?
20. maj 2019

Når Valdemar Sejr ankommer til Danehof i Nyborg d. 6. juli, er der plads til flere roere i hans langskibe.

Søren Kierkegaard i relevante rammer
Kommunikation og Samlinger

Gipsskulpturen af den verdenskendte filosof Søren Kierkegaard har fået nyt hjem på Søren Kierkegaard Forskningscentret i København.

Hilsen fra forrige århundredes håndværkere
20. maj 2019

I september 1921 blev en hilsen fra 10 nyborgensiske håndværkere gemt på Nyborg Slot. Nu efterlyser museet håndværkernes efterkommere.

Smagsprøver fra køkkenhaven
Onsdag d. 29/5, 26/6, 31/7, 28/8 & 25/9

Vores frivillige havegruppe serverer smagsprøver.

Mød dragtdamerne
Torsdage kl. 10-13

Vil du se, hvordan man syr vikingedragter?

Rundvisninger på Borgmestergården
Tirsdage kl. 14 i juni-august
Mødested: Butikken på Borgmestergården

Få en rundvisning i den smukke, gamle købmandsgård.

Rundvisninger 2019
Maj-sep: søndage kl. 11. Juni-aug: onsdage + søndage kl. 11

Kom med på en guidet rundtur på Vikingemuseet Ladby.