Sjældent bronze-smykke fundet ved Kertinge Nor

29. august 2013 | Bedste fund ved detektortræf

Et træf for metaldetektor folk d. 17. august 2013 førte nogle fin fund med sig. Blandt et 1500 år gammelt bronzesmykke, som sandsynligvis er bragt til Østfyn fra Mellemtyskland.

Oldtidsbebyggelse ved Østergård bekræftet

Lørdag den 17. august blev der afholdt træk for ca. 50 metaldetektorfolk på markerne tæt ved Østergård, ikke langt fra Kertinge Nor. Træffet var arrangeret af en flittig detektormand, Brian Bechmann.

I løbet af dagen fandtes ca. 10 gode fund fra yngre jernalder og vikingetid, der bekræftede og udbyggede vores viden om den bebyggelse der har ligget i området fra ca. 5-600 e.kr. og frem til begyndelsen af middelalderen omkring år 1100.

Funkler stadig efter 1500 år

Særlig én detektormand, Claus Jørgensen, var heldig. Han fandt dagens bedste fund i form af et lille smykke, der stadig kan stråle trods 1500 år i jorden.

Smykket, der måler 4,3 cm, er ens i begge ender med tre runde fordybninger, hvor der har været fastgjort røde halvædelstene, såkaldte almandiner. Øverst på den buede midterdel har der oprindelig været fastnittet en lille knop af f.eks. poleret knogle. Selve smykket er støbt af bronze, herefter forgyldt og udsmykket med fin stempelornamentik. I ny og fin stand har smykket altså glimtet med røde ædelsten, funklet af guld og med en hvid poleret knop som kontrast. Fra gravfund ved vi, at lignende smykker blev båret af kvinder, og mon ikke det flotte smykke fra Østergård har prydet en 1500 år gammel forgænger til Amanda fra Kerteminde.

En sjældenhed i Skandinavien

Smykket skal dateres til tiden omkring år 500 e.kr. I Skandinavien findes der færre end 10 af den slags smykker, og der er tale om blot den tredje kendte fra Danmark. I udlandet kendes de især fra Mellemtyskland, Thüringen og Rheinhessen, men også fra Friesland og England. Små tekniske detaljer viser, at smykket næppe er fremstillet i Skandinavien, men nok stammer fra Mellemtyskland - men helt sikre er arkæologerne nu ikke.

Kulturarvsmasterplan præsenteres på Kulturnatten
24. maj 2019

Ny kulturarvsmasterplanen udpeger konkrete indsatsområder og målsætninger, som kan evalueres og vurderes i forhold til dels de centrale kulturarvsværdier og i forhold til byens liv og rum.

Vil du ro Valdemar Sejr til Danehof?
20. maj 2019

Når Valdemar Sejr ankommer til Danehof i Nyborg d. 6. juli, er der plads til flere roere i hans langskibe.

Søren Kierkegaard i relevante rammer
Kommunikation og Samlinger

Gipsskulpturen af den verdenskendte filosof Søren Kierkegaard har fået nyt hjem på Søren Kierkegaard Forskningscentret i København.

Hilsen fra forrige århundredes håndværkere
20. maj 2019

I september 1921 blev en hilsen fra 10 nyborgensiske håndværkere gemt på Nyborg Slot. Nu efterlyser museet håndværkernes efterkommere.

Smagsprøver fra køkkenhaven
Onsdag d. 29/5, 26/6, 31/7, 28/8 & 25/9

Vores frivillige havegruppe serverer smagsprøver.

Mød dragtdamerne
Torsdage kl. 10-13

Vil du se, hvordan man syr vikingedragter?

Rundvisninger på Borgmestergården
Tirsdage kl. 14 i juni-august
Mødested: Butikken på Borgmestergården

Få en rundvisning i den smukke, gamle købmandsgård.

Rundvisninger 2019
Maj-sep: søndage kl. 11. Juni-aug: onsdage + søndage kl. 11

Kom med på en guidet rundtur på Vikingemuseet Ladby.