Sjældent bronze-smykke fundet ved Kertinge Nor

29. august 2013 | Bedste fund ved detektortræf

Et træf for metaldetektor folk d. 17. august 2013 førte nogle fin fund med sig. Blandt et 1500 år gammelt bronzesmykke, som sandsynligvis er bragt til Østfyn fra Mellemtyskland.

Oldtidsbebyggelse ved Østergård bekræftet

Lørdag den 17. august blev der afholdt træk for ca. 50 metaldetektorfolk på markerne tæt ved Østergård, ikke langt fra Kertinge Nor. Træffet var arrangeret af en flittig detektormand, Brian Bechmann.

I løbet af dagen fandtes ca. 10 gode fund fra yngre jernalder og vikingetid, der bekræftede og udbyggede vores viden om den bebyggelse der har ligget i området fra ca. 5-600 e.kr. og frem til begyndelsen af middelalderen omkring år 1100.

Funkler stadig efter 1500 år

Særlig én detektormand, Claus Jørgensen, var heldig. Han fandt dagens bedste fund i form af et lille smykke, der stadig kan stråle trods 1500 år i jorden.

Smykket, der måler 4,3 cm, er ens i begge ender med tre runde fordybninger, hvor der har været fastgjort røde halvædelstene, såkaldte almandiner. Øverst på den buede midterdel har der oprindelig været fastnittet en lille knop af f.eks. poleret knogle. Selve smykket er støbt af bronze, herefter forgyldt og udsmykket med fin stempelornamentik. I ny og fin stand har smykket altså glimtet med røde ædelsten, funklet af guld og med en hvid poleret knop som kontrast. Fra gravfund ved vi, at lignende smykker blev båret af kvinder, og mon ikke det flotte smykke fra Østergård har prydet en 1500 år gammel forgænger til Amanda fra Kerteminde.

En sjældenhed i Skandinavien

Smykket skal dateres til tiden omkring år 500 e.kr. I Skandinavien findes der færre end 10 af den slags smykker, og der er tale om blot den tredje kendte fra Danmark. I udlandet kendes de især fra Mellemtyskland, Thüringen og Rheinhessen, men også fra Friesland og England. Små tekniske detaljer viser, at smykket næppe er fremstillet i Skandinavien, men nok stammer fra Mellemtyskland - men helt sikre er arkæologerne nu ikke.

Ulæste tegn fra fortiden
18. januar 2019
Nyborg Slot

Nyopdagede inskriptioner i murværket på Nyborg Slot tyder på at en kongelig fangekælder fra middelalderen er fundet.

Ny leder: Det er et privilegium
18. januar 2019

Når Jeppe Priess Gersbøll i februar starter som afdelingsleder for Johannes Larsen Museet, er det på et sted, han kender særdeles godt.

Østfyns Museer 10 år
8. januar 2019
Østfyns Museer

I 2009 blev Østfyns Museer etableret for at styrke kulturarven og historien på Østfyn. Vi gør status efter ti års virke.

Kultur på hjernen
8. januar 2019
Østfyns Museer

Østfyns Museer er klar til at give demensramte gode oplevelser.

Borgmestergården åbner for sæsonen
Fredag den 1. marts 2019

En ny sæson kan begynde!

En aften hos Larsen
24. januar 2019 kl. 17-20
Kaffehuset, Johannes Larsen Museet

Få en helt særlig madoplevelse i Kaffehuset.

Foredrag: Landmalerne i Sybergland
Onsdag den 30. januar 2019 kl 19

Tilbud til medlemmer af Kerteminde Museumsforening.

Mød Landmalerne
3. februar kl. 12-16.

Vil du vide endnu mere om de smukke landskaber i Sybergland?