Sjældent bronze-smykke fundet ved Kertinge Nor

29. august 2013 | Bedste fund ved detektortræf

Et træf for metaldetektor folk d. 17. august 2013 førte nogle fin fund med sig. Blandt et 1500 år gammelt bronzesmykke, som sandsynligvis er bragt til Østfyn fra Mellemtyskland.

Oldtidsbebyggelse ved Østergård bekræftet

Lørdag den 17. august blev der afholdt træk for ca. 50 metaldetektorfolk på markerne tæt ved Østergård, ikke langt fra Kertinge Nor. Træffet var arrangeret af en flittig detektormand, Brian Bechmann.

I løbet af dagen fandtes ca. 10 gode fund fra yngre jernalder og vikingetid, der bekræftede og udbyggede vores viden om den bebyggelse der har ligget i området fra ca. 5-600 e.kr. og frem til begyndelsen af middelalderen omkring år 1100.

Funkler stadig efter 1500 år

Særlig én detektormand, Claus Jørgensen, var heldig. Han fandt dagens bedste fund i form af et lille smykke, der stadig kan stråle trods 1500 år i jorden.

Smykket, der måler 4,3 cm, er ens i begge ender med tre runde fordybninger, hvor der har været fastgjort røde halvædelstene, såkaldte almandiner. Øverst på den buede midterdel har der oprindelig været fastnittet en lille knop af f.eks. poleret knogle. Selve smykket er støbt af bronze, herefter forgyldt og udsmykket med fin stempelornamentik. I ny og fin stand har smykket altså glimtet med røde ædelsten, funklet af guld og med en hvid poleret knop som kontrast. Fra gravfund ved vi, at lignende smykker blev båret af kvinder, og mon ikke det flotte smykke fra Østergård har prydet en 1500 år gammel forgænger til Amanda fra Kerteminde.

En sjældenhed i Skandinavien

Smykket skal dateres til tiden omkring år 500 e.kr. I Skandinavien findes der færre end 10 af den slags smykker, og der er tale om blot den tredje kendte fra Danmark. I udlandet kendes de især fra Mellemtyskland, Thüringen og Rheinhessen, men også fra Friesland og England. Små tekniske detaljer viser, at smykket næppe er fremstillet i Skandinavien, men nok stammer fra Mellemtyskland - men helt sikre er arkæologerne nu ikke.

Slottets herskaber var ikke vegetarer
6. november 2019

Rådyr, kronhjort, fisk, svine- og oksekød. De levede godt på Nyborg Slot, dengang det var beboet af lensherrer og konger.

Sådan bliver julen historisk i Nyborg
6. november 2019

Med støtte fra Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune udgives et idekatalog.

Ung kunst i Kerteminde
30. oktober 2019

Unge står bag store kunstværker i Kerteminde by.

Hule træstammer gav nyborgenserne rent vand
30. oktober 2019

Fortidens vandforsyning til Nyborg er dukket op under Torvet.

Juleborde
15. november 2019 til 5. januar 2020

Kom og se de fire smukke juleborde i anledning af højtiden!

Slagets dag markeres med historisk vandring
Lørdag den 16. november kl. 12-15
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Kom tæt på genstandene, historien og slagmarken!

Hajer - de mest fantastiske dyr
Onsdag den 30. oktober kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Fyraftensforedrag med natur- og kulturvejleder Tue Skovgård Larsen.

De tre jyske tenorer
Tirsdag den 26. november kl. 19-21

For medlemmer: En aften i ord og toner om de tre store jyske digtere Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær og Thøger Larsen.