Sjældent bronze-smykke fundet ved Kertinge Nor

29. august 2013 | Bedste fund ved detektortræf

Et træf for metaldetektor folk d. 17. august 2013 førte nogle fin fund med sig. Blandt et 1500 år gammelt bronzesmykke, som sandsynligvis er bragt til Østfyn fra Mellemtyskland.

Oldtidsbebyggelse ved Østergård bekræftet

Lørdag den 17. august blev der afholdt træk for ca. 50 metaldetektorfolk på markerne tæt ved Østergård, ikke langt fra Kertinge Nor. Træffet var arrangeret af en flittig detektormand, Brian Bechmann.

I løbet af dagen fandtes ca. 10 gode fund fra yngre jernalder og vikingetid, der bekræftede og udbyggede vores viden om den bebyggelse der har ligget i området fra ca. 5-600 e.kr. og frem til begyndelsen af middelalderen omkring år 1100.

Funkler stadig efter 1500 år

Særlig én detektormand, Claus Jørgensen, var heldig. Han fandt dagens bedste fund i form af et lille smykke, der stadig kan stråle trods 1500 år i jorden.

Smykket, der måler 4,3 cm, er ens i begge ender med tre runde fordybninger, hvor der har været fastgjort røde halvædelstene, såkaldte almandiner. Øverst på den buede midterdel har der oprindelig været fastnittet en lille knop af f.eks. poleret knogle. Selve smykket er støbt af bronze, herefter forgyldt og udsmykket med fin stempelornamentik. I ny og fin stand har smykket altså glimtet med røde ædelsten, funklet af guld og med en hvid poleret knop som kontrast. Fra gravfund ved vi, at lignende smykker blev båret af kvinder, og mon ikke det flotte smykke fra Østergård har prydet en 1500 år gammel forgænger til Amanda fra Kerteminde.

En sjældenhed i Skandinavien

Smykket skal dateres til tiden omkring år 500 e.kr. I Skandinavien findes der færre end 10 af den slags smykker, og der er tale om blot den tredje kendte fra Danmark. I udlandet kendes de især fra Mellemtyskland, Thüringen og Rheinhessen, men også fra Friesland og England. Små tekniske detaljer viser, at smykket næppe er fremstillet i Skandinavien, men nok stammer fra Mellemtyskland - men helt sikre er arkæologerne nu ikke.

Lokum skaber nysgerrighed
9. juli 2019

Biolog fra Nationalmuseet og DNA-forskere fra Københavns Universitet kommer til Nyborg for at tage prøver fra et 500 år gammelt latrin.

Milepæl markeres med film
9. juli 2019

Første etape af restaureringen af Nyborg Slot er nu gennemført. Vi gør status med denne lille film.

Retur til debut-byen Kerteminde
5. juli 2019

Allerede som 25-årig fik Peter Brandes sin første separatudstilling. Stedet var Kerteminde, hvor han nu - 50 år efter - kan fejre sit 75 års jubilæum med en stor og anmelderrost udstilling.

Dyr på Borgmestergården
Onsdage i uge 29-35, mellem klokken 11 og 15

Hver onsdag præsenterer vi et nyt dyr på Borgmestergården!

Kirsebærcafé på Farvergården
20.-21. juli 2019
Farvergården

Farvergården åbner sin kirsebærcafé til Kirsebærfestivalen.

Kirsebærfestival og fri entré til kunsten
20.-21. juli 2019

Fri entré, kurve- og bogudsalg og lækkerier på Johannes Larsen Museet i weekenden under Kirsebærfestivalen.

Cykeltur i naturen og kulturen (22 km)
Onsdag d. 24. juli, kl. 10
Afgang fra Almas Hus

Kom med på en spændende cykeltur gennem naturen og kulturen