Sjældent bronze-smykke fundet ved Kertinge Nor

29. august 2013 | Bedste fund ved detektortræf

Et træf for metaldetektor folk d. 17. august 2013 førte nogle fin fund med sig. Blandt et 1500 år gammelt bronzesmykke, som sandsynligvis er bragt til Østfyn fra Mellemtyskland.

Oldtidsbebyggelse ved Østergård bekræftet

Lørdag den 17. august blev der afholdt træk for ca. 50 metaldetektorfolk på markerne tæt ved Østergård, ikke langt fra Kertinge Nor. Træffet var arrangeret af en flittig detektormand, Brian Bechmann.

I løbet af dagen fandtes ca. 10 gode fund fra yngre jernalder og vikingetid, der bekræftede og udbyggede vores viden om den bebyggelse der har ligget i området fra ca. 5-600 e.kr. og frem til begyndelsen af middelalderen omkring år 1100.

Funkler stadig efter 1500 år

Særlig én detektormand, Claus Jørgensen, var heldig. Han fandt dagens bedste fund i form af et lille smykke, der stadig kan stråle trods 1500 år i jorden.

Smykket, der måler 4,3 cm, er ens i begge ender med tre runde fordybninger, hvor der har været fastgjort røde halvædelstene, såkaldte almandiner. Øverst på den buede midterdel har der oprindelig været fastnittet en lille knop af f.eks. poleret knogle. Selve smykket er støbt af bronze, herefter forgyldt og udsmykket med fin stempelornamentik. I ny og fin stand har smykket altså glimtet med røde ædelsten, funklet af guld og med en hvid poleret knop som kontrast. Fra gravfund ved vi, at lignende smykker blev båret af kvinder, og mon ikke det flotte smykke fra Østergård har prydet en 1500 år gammel forgænger til Amanda fra Kerteminde.

En sjældenhed i Skandinavien

Smykket skal dateres til tiden omkring år 500 e.kr. I Skandinavien findes der færre end 10 af den slags smykker, og der er tale om blot den tredje kendte fra Danmark. I udlandet kendes de især fra Mellemtyskland, Thüringen og Rheinhessen, men også fra Friesland og England. Små tekniske detaljer viser, at smykket næppe er fremstillet i Skandinavien, men nok stammer fra Mellemtyskland - men helt sikre er arkæologerne nu ikke.

Tænk, hvis alle fund var datomærket
26. marts 2020
Landskab & Arkæologi

En chips-pose med udløbsdato vidner om sidste gang, der blev udgravet til gasledninger på Østfyn.

Arne bygger sit tredje skib til museet
25. marts 2020

Forenden af et 1500-tals-krigsskib bliver del af ny udstilling på Borgmestergården.

Kort og godt om Danmarkshistorien i Nyborg
20. marts 2020

400 års Danmarkshistorie set fra Nyborg bliver nu fortalt i ny bog fra Østfyns Museer.

Varmt og kærligt portræt udvalgt
18. marts 2020

Blandt 12 flotte børneportrætter har Johannes Larsen Museet udvalgt et varmt og kærligt billede til dronningen på hendes 80 års fødselsdag.

Kunsten går i fisk
NB: AFLYST! Torsdag den 19. marts kl. 10-11
Fjord&Bælt, Margrethes Plads 1, Kerteminde

Arrangementet er aflyst på baggrund af anbefalinger fra myndighederne.

Slotsvandring
Faste ugedage april-oktober
Foran Borgmestergården

Gratis slotsvandring med én af Nyborg Slots guider.

I Johannes Larsens fodspor ved Filsø
5. april og 7. august 2020
P-pladsen ved Henne Kirke, Strandvejen 238, 6854

Vi følger i Fynbomaleren Johannes Larsens fodspor

Søsætning af Ladbydragen - AFLYST
Lørdag d. 2. maj kl. 11-15

Kom og vær med når Ladbydragen indleder sin 5. sæson på vandet.