Østfyns Museer modtager oldtidssamling fra Hindsholm

31. januar 2014 | Landskab & Arkæologi

Landskab & Arkæologi har fået foræret en flot samling af oldsager. De stammer fra Dyrbjerggård i Nordskov på Hindsholm og er opsamlet på gårdens jorder gennem mindst et par generationer frem til ca. 1980. Oldsagerne tilhørte Anders Nielsen, hvis børn har valgt at forære samlingen til museet. Den omfatter 66 oldsager, langt overvejende af flint, men også lidt økser fremstillet af andre stentyper ("bjergart"), samt en økse af kronhjortetak. Fundene stammer fra en lang tidsperiode, fra ca. 6-7.000 f.Kr., dvs. Maglemosekultur, til overgangen til bronzealderen ca. 1800. f.Kr. og fortæller om livet i jægerstenalderen, med skiftet til bondestenalderen ca. 4000 f.Kr. og endelig til frem til det tidspunkt hvor arbejdsredskaber af bronze udkonkurrerede redskaber fremstillet af sten.

Jamen har museerne da ikke stenoldsager nok? Både Ja og Nej! Det er rigtigt at de fleste museer ligger inde med rigtig mange oldsager af flint og andre stentyper. Men for mange af dem gælder, at der ikke er gode fundoplysninger på dem. Lige fra slet ingen, eller blot "Fyn", "Hindsholm" osv. På den måde er de gode som udstillingsgenstande og til formidling, men som forskningsgenstande er de ikke velegnede. Der behøver vi at kunne stedfæste dem så præcist som muligt for dermed at anvende dem i vores udforskning af fortidens samfund. Hvor boede man: Højt, lavt, tæt ved kysten, nær åer? Hvor tæt lå bopladserne og hvor store var de: boede der kun få mennesker pr. sogn, eller var der måske 10-15 samtidige bopladser, to familier ad gangen eller mange familier samlet på ét sted?

Netop derfor er vi altid glade for oldsager, der kan stedfæstes i landskabet. Gennem de sidste par årtier er mange af de landmænd der drev jorden bag ploven spændt for heste eller fra en lille Massey Ferguson gået på pension eller er borte. Slægtsgården er ofte solgt og børn eller børnebørn bor i en anden egn eller landsdel. Resultatet er, at erindringen om fundsted og fundhistorie forsvinder - og med dem også oldsagernes videnskabelige værdi. De går fra at være aktive oldtidslevn i vores udforskning til blot at være ætetiske genstande, flotte ganske vist, ja til tider af helt kunstnerisk værdi, men altså uden en egentlig arkæologisk, videnskabelig værdi. Og det er synd og skam...

Tusind tak for denne flotte gave!

Intet går til spilde
22. marts 2019
Nyborg Slot

Kuglepenne og vinpropper med historie og sjæl

Det skjulte velfærdspotentiale
21. marts 2019
Nyborg Slot

Nyerhvervelse til Sybergsamlingen
19. marts 2019

Museets nyerhvervede værk er den største version af et flere gange gentaget skibsmotiv

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Søsætning af Ladbydragen 2019
Torsdag den 16. maj kl. 16-19

Vær med, når Ladbydragen søsættes til en ny sæson.

Anne Marie Egemose viser rundt
Udvalgte lør- og søndage kl. 14

Kom med kunstneren rundt i "Tråde til naturen".

Farvergården har åbent
åbent 1. marts - 20. oktober 2019
Farvergården

Kultur for hele familien

Tråde til naturen
9. marts 2019 - 2. juni 2019

Inge Bjørn, Anne Marie Egemose, Annette Holdensen og Randi N. Lium viser tekstilkunst.