Østfyns Museer modtager oldtidssamling fra Hindsholm

31. januar 2014 | Landskab & Arkæologi

Landskab & Arkæologi har fået foræret en flot samling af oldsager. De stammer fra Dyrbjerggård i Nordskov på Hindsholm og er opsamlet på gårdens jorder gennem mindst et par generationer frem til ca. 1980. Oldsagerne tilhørte Anders Nielsen, hvis børn har valgt at forære samlingen til museet. Den omfatter 66 oldsager, langt overvejende af flint, men også lidt økser fremstillet af andre stentyper ("bjergart"), samt en økse af kronhjortetak. Fundene stammer fra en lang tidsperiode, fra ca. 6-7.000 f.Kr., dvs. Maglemosekultur, til overgangen til bronzealderen ca. 1800. f.Kr. og fortæller om livet i jægerstenalderen, med skiftet til bondestenalderen ca. 4000 f.Kr. og endelig til frem til det tidspunkt hvor arbejdsredskaber af bronze udkonkurrerede redskaber fremstillet af sten.

Jamen har museerne da ikke stenoldsager nok? Både Ja og Nej! Det er rigtigt at de fleste museer ligger inde med rigtig mange oldsager af flint og andre stentyper. Men for mange af dem gælder, at der ikke er gode fundoplysninger på dem. Lige fra slet ingen, eller blot "Fyn", "Hindsholm" osv. På den måde er de gode som udstillingsgenstande og til formidling, men som forskningsgenstande er de ikke velegnede. Der behøver vi at kunne stedfæste dem så præcist som muligt for dermed at anvende dem i vores udforskning af fortidens samfund. Hvor boede man: Højt, lavt, tæt ved kysten, nær åer? Hvor tæt lå bopladserne og hvor store var de: boede der kun få mennesker pr. sogn, eller var der måske 10-15 samtidige bopladser, to familier ad gangen eller mange familier samlet på ét sted?

Netop derfor er vi altid glade for oldsager, der kan stedfæstes i landskabet. Gennem de sidste par årtier er mange af de landmænd der drev jorden bag ploven spændt for heste eller fra en lille Massey Ferguson gået på pension eller er borte. Slægtsgården er ofte solgt og børn eller børnebørn bor i en anden egn eller landsdel. Resultatet er, at erindringen om fundsted og fundhistorie forsvinder - og med dem også oldsagernes videnskabelige værdi. De går fra at være aktive oldtidslevn i vores udforskning til blot at være ætetiske genstande, flotte ganske vist, ja til tider af helt kunstnerisk værdi, men altså uden en egentlig arkæologisk, videnskabelig værdi. Og det er synd og skam...

Tusind tak for denne flotte gave!

Arkæologisk adventskalender
18. november 2019

Årets arkæologiske adventskalender præsenterer nye fantastiske detektorfund fundet i det forgangne år af dygtige detektorfolk.

Johannes Larsens adventskalender
15. november 2019

Kom med Johannes Larsen indenfor på Møllebakken i dette års adventskalender!

Kakler med våbenskjolde vidner om højstatusmiljø
15. november 2019

Skår af kakler med våbenskjolde understreger, at Christian III anlagde sin turneringsplads i en by med rige og betydelige borgere.

Vandrør i voldgrav
14. november 2019

Møllegraven er blevet udstillingsmontre for vandrør fra Nyborgs fortid.

De tre jyske tenorer
Tirsdag den 26. november kl. 19-21

For medlemmer: En aften i ord og toner om de tre store jyske digtere Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær og Thøger Larsen.

Juleåbent på Borgmestergården
29. november til 22. december kl. 10-16

Borgmestergården er julepyntet!

Udstillingsåbning: Renæssancens jul
29. november kl. 15

Kom til udstillingsåbning og se årets julekugle!

Renæssancens jul
30. november til 22. december 2019

Udstillingsåbning den 29. november kl. 15. Her vil årets julekugle også blive præsenteret!