Østfyns Museer modtager oldtidssamling fra Hindsholm

31. januar 2014 | Landskab & Arkæologi

Landskab & Arkæologi har fået foræret en flot samling af oldsager. De stammer fra Dyrbjerggård i Nordskov på Hindsholm og er opsamlet på gårdens jorder gennem mindst et par generationer frem til ca. 1980. Oldsagerne tilhørte Anders Nielsen, hvis børn har valgt at forære samlingen til museet. Den omfatter 66 oldsager, langt overvejende af flint, men også lidt økser fremstillet af andre stentyper ("bjergart"), samt en økse af kronhjortetak. Fundene stammer fra en lang tidsperiode, fra ca. 6-7.000 f.Kr., dvs. Maglemosekultur, til overgangen til bronzealderen ca. 1800. f.Kr. og fortæller om livet i jægerstenalderen, med skiftet til bondestenalderen ca. 4000 f.Kr. og endelig til frem til det tidspunkt hvor arbejdsredskaber af bronze udkonkurrerede redskaber fremstillet af sten.

Jamen har museerne da ikke stenoldsager nok? Både Ja og Nej! Det er rigtigt at de fleste museer ligger inde med rigtig mange oldsager af flint og andre stentyper. Men for mange af dem gælder, at der ikke er gode fundoplysninger på dem. Lige fra slet ingen, eller blot "Fyn", "Hindsholm" osv. På den måde er de gode som udstillingsgenstande og til formidling, men som forskningsgenstande er de ikke velegnede. Der behøver vi at kunne stedfæste dem så præcist som muligt for dermed at anvende dem i vores udforskning af fortidens samfund. Hvor boede man: Højt, lavt, tæt ved kysten, nær åer? Hvor tæt lå bopladserne og hvor store var de: boede der kun få mennesker pr. sogn, eller var der måske 10-15 samtidige bopladser, to familier ad gangen eller mange familier samlet på ét sted?

Netop derfor er vi altid glade for oldsager, der kan stedfæstes i landskabet. Gennem de sidste par årtier er mange af de landmænd der drev jorden bag ploven spændt for heste eller fra en lille Massey Ferguson gået på pension eller er borte. Slægtsgården er ofte solgt og børn eller børnebørn bor i en anden egn eller landsdel. Resultatet er, at erindringen om fundsted og fundhistorie forsvinder - og med dem også oldsagernes videnskabelige værdi. De går fra at være aktive oldtidslevn i vores udforskning til blot at være ætetiske genstande, flotte ganske vist, ja til tider af helt kunstnerisk værdi, men altså uden en egentlig arkæologisk, videnskabelig værdi. Og det er synd og skam...

Tusind tak for denne flotte gave!

Rådhus med dybe rødder
16. januar 2020

Arkæologer fra Østfyns Museer kan nu bekræfte, at Nyborg Rådhus den dag i dag bæres af fundament fra 1500-tallet.

Røde mønstre på slottets gulve
15. januar 2020

Det bliver røde mønstre i tegl, der kommer til at pryde gulvene i fire af Nyborg Slots sale.

Kerteminde-udstilling rejser nordpå
15. januar 2020

Udstillingen NATURE Home & Workplace, der blev skabt til Johannes Larsen Museet i efteråret 2018, bliver nu vist på kunstmuseet i Nuuk.

Donation til Nyborg Slots Dragtlaug
14. januar 2020

Nyborg Slots Dragtlaug har modtaget en flot donation fra Albani Fonden og ser frem til sommerens Danehof, hvor en lang række flotte, nye dragter skal præsenteres.

Naturkoncert
torsdag d. 23. januar 2020 kl. 19

Koncert med udgangspunkt i St. St. Blichers Trækfuglene. Klezmer, oplæsning og jazz standards.

Nyborg Ridderskole
Otte onsdage kl. 17-20 i foråret 2020
Skiftende steder i Nyborg

Nu kan du "gå til ridder" i Nyborg!

Vintergåtur
Søndag den 26. januar 2020 kl. 13-15
Mødested: P-pladsen på Vesterhavnen/Heimdals Plads

Nyborg Museumsforening inviterer medlemmer på historisk vandring i Nyborg.

Dyrehave Mølle - historien og kulturarven
Onsdag den 29. januar kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Fyraftensforedrag med Mette Ladegaard Thøgersen.