Østfyns Museer modtager oldtidssamling fra Hindsholm

31. januar 2014 | Landskab & Arkæologi

Landskab & Arkæologi har fået foræret en flot samling af oldsager. De stammer fra Dyrbjerggård i Nordskov på Hindsholm og er opsamlet på gårdens jorder gennem mindst et par generationer frem til ca. 1980. Oldsagerne tilhørte Anders Nielsen, hvis børn har valgt at forære samlingen til museet. Den omfatter 66 oldsager, langt overvejende af flint, men også lidt økser fremstillet af andre stentyper ("bjergart"), samt en økse af kronhjortetak. Fundene stammer fra en lang tidsperiode, fra ca. 6-7.000 f.Kr., dvs. Maglemosekultur, til overgangen til bronzealderen ca. 1800. f.Kr. og fortæller om livet i jægerstenalderen, med skiftet til bondestenalderen ca. 4000 f.Kr. og endelig til frem til det tidspunkt hvor arbejdsredskaber af bronze udkonkurrerede redskaber fremstillet af sten.

Jamen har museerne da ikke stenoldsager nok? Både Ja og Nej! Det er rigtigt at de fleste museer ligger inde med rigtig mange oldsager af flint og andre stentyper. Men for mange af dem gælder, at der ikke er gode fundoplysninger på dem. Lige fra slet ingen, eller blot "Fyn", "Hindsholm" osv. På den måde er de gode som udstillingsgenstande og til formidling, men som forskningsgenstande er de ikke velegnede. Der behøver vi at kunne stedfæste dem så præcist som muligt for dermed at anvende dem i vores udforskning af fortidens samfund. Hvor boede man: Højt, lavt, tæt ved kysten, nær åer? Hvor tæt lå bopladserne og hvor store var de: boede der kun få mennesker pr. sogn, eller var der måske 10-15 samtidige bopladser, to familier ad gangen eller mange familier samlet på ét sted?

Netop derfor er vi altid glade for oldsager, der kan stedfæstes i landskabet. Gennem de sidste par årtier er mange af de landmænd der drev jorden bag ploven spændt for heste eller fra en lille Massey Ferguson gået på pension eller er borte. Slægtsgården er ofte solgt og børn eller børnebørn bor i en anden egn eller landsdel. Resultatet er, at erindringen om fundsted og fundhistorie forsvinder - og med dem også oldsagernes videnskabelige værdi. De går fra at være aktive oldtidslevn i vores udforskning til blot at være ætetiske genstande, flotte ganske vist, ja til tider af helt kunstnerisk værdi, men altså uden en egentlig arkæologisk, videnskabelig værdi. Og det er synd og skam...

Tusind tak for denne flotte gave!

Lokum skaber nysgerrighed
9. juli 2019

Biolog fra Nationalmuseet og DNA-forskere fra Københavns Universitet kommer til Nyborg for at tage prøver fra et 500 år gammelt latrin.

Milepæl markeres med film
9. juli 2019

Første etape af restaureringen af Nyborg Slot er nu gennemført. Vi gør status med denne lille film.

Retur til debut-byen Kerteminde
5. juli 2019

Allerede som 25-årig fik Peter Brandes sin første separatudstilling. Stedet var Kerteminde, hvor han nu - 50 år efter - kan fejre sit 75 års jubilæum med en stor og anmelderrost udstilling.

Dyr på Borgmestergården
Onsdage i uge 29-35, mellem klokken 11 og 15

Hver onsdag præsenterer vi et nyt dyr på Borgmestergården!

Kirsebærcafé på Farvergården
20.-21. juli 2019
Farvergården

Farvergården åbner sin kirsebærcafé til Kirsebærfestivalen.

Kirsebærfestival og fri entré til kunsten
20.-21. juli 2019

Fri entré, kurve- og bogudsalg og lækkerier på Johannes Larsen Museet i weekenden under Kirsebærfestivalen.

Cykeltur i naturen og kulturen (22 km)
Onsdag d. 24. juli, kl. 10
Afgang fra Almas Hus

Kom med på en spændende cykeltur gennem naturen og kulturen