Østfyns Museer modtager oldtidssamling fra Hindsholm

31. januar 2014 | Landskab & Arkæologi

Landskab & Arkæologi har fået foræret en flot samling af oldsager. De stammer fra Dyrbjerggård i Nordskov på Hindsholm og er opsamlet på gårdens jorder gennem mindst et par generationer frem til ca. 1980. Oldsagerne tilhørte Anders Nielsen, hvis børn har valgt at forære samlingen til museet. Den omfatter 66 oldsager, langt overvejende af flint, men også lidt økser fremstillet af andre stentyper ("bjergart"), samt en økse af kronhjortetak. Fundene stammer fra en lang tidsperiode, fra ca. 6-7.000 f.Kr., dvs. Maglemosekultur, til overgangen til bronzealderen ca. 1800. f.Kr. og fortæller om livet i jægerstenalderen, med skiftet til bondestenalderen ca. 4000 f.Kr. og endelig til frem til det tidspunkt hvor arbejdsredskaber af bronze udkonkurrerede redskaber fremstillet af sten.

Jamen har museerne da ikke stenoldsager nok? Både Ja og Nej! Det er rigtigt at de fleste museer ligger inde med rigtig mange oldsager af flint og andre stentyper. Men for mange af dem gælder, at der ikke er gode fundoplysninger på dem. Lige fra slet ingen, eller blot "Fyn", "Hindsholm" osv. På den måde er de gode som udstillingsgenstande og til formidling, men som forskningsgenstande er de ikke velegnede. Der behøver vi at kunne stedfæste dem så præcist som muligt for dermed at anvende dem i vores udforskning af fortidens samfund. Hvor boede man: Højt, lavt, tæt ved kysten, nær åer? Hvor tæt lå bopladserne og hvor store var de: boede der kun få mennesker pr. sogn, eller var der måske 10-15 samtidige bopladser, to familier ad gangen eller mange familier samlet på ét sted?

Netop derfor er vi altid glade for oldsager, der kan stedfæstes i landskabet. Gennem de sidste par årtier er mange af de landmænd der drev jorden bag ploven spændt for heste eller fra en lille Massey Ferguson gået på pension eller er borte. Slægtsgården er ofte solgt og børn eller børnebørn bor i en anden egn eller landsdel. Resultatet er, at erindringen om fundsted og fundhistorie forsvinder - og med dem også oldsagernes videnskabelige værdi. De går fra at være aktive oldtidslevn i vores udforskning til blot at være ætetiske genstande, flotte ganske vist, ja til tider af helt kunstnerisk værdi, men altså uden en egentlig arkæologisk, videnskabelig værdi. Og det er synd og skam...

Tusind tak for denne flotte gave!

Danehof 2020 er aflyst
8. april 2020
Nyborg Slot & Kulturarv

På grund af myndighedernes retningslinjer for større begivenheder er årets Danehof den 3.-5. juli nu aflyst.

7. april 2020

Borgmestergården er lukket for publikum til og med 10. maj, og alle arrangementer indtil da er aflyst.

7. april 2020

Vikingemuseet Ladby er lukket for publikum til og med 10. maj, og alle arrangementer er aflyst.

7. april 2020

Johannes Larsen Museet er lukket for publikum til og med 10. maj, og alle arrangementer indtil da er aflyst.

Jakob og Johanne inviterer indenfor
I åbningstiden

Tag med Jakob og Johanne med på en spændende tur gennem Borgmestergården.

Æggejagt
AFLYST! 6.-12. april

Gå på jagt i haven og find de gemte fuglereder med æg.

Temaweekend: Palnatokes Pral - AFLYST
Lørdag d. 25. april - søndag d. 26. april

Kom og vær med til "Palnatokes Pral" og oplev vikingernes bueskydning på nærmeste hold.

Vold i 1600-tallet
AFLYST! Onsdag den 29. april kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Museumsinspektør Jonas Kragegaard afholder fyraftensfodreag om vold i 1600-tallet - Historier om voldssager fra Aasum herreds tingbøger 1640-1648.