Nyt maleri i Borgmestergårdens samling – Lodsen på Slipshavn

25. juni 2014 | Borgmestergården

Slipshavn er en vigtig del af fortællingen om Nyborg - lige fra den middelalderlige havn over rollen som vigtig kanonbådshavn under Englandskrigene i 1800-tallet og militær base for både vandflyvere og u-både til det nuværende marinehjemmeværn.

Det er lykkedes Østfyns Museer at erhverve et fint maleri fra Slipshavn med en god historie bag. Maleriet forestiller Lodsen på Slipshavn. Sejlet på jollen har det karakteristiske lodsmærke, den røde stribe i sejlet. Lodsen sejler her i en klinkbygget smakkejolle, der tidligere var ret almindelig i det fynske øhav og Smålandsfarvandet. Smakkejollen blev udover lodseri anvendt til fiskeri og almindelig transport mellem øerne. Karakteristisk for jollen er at den har en sprydstage frem for en bom.

Lodseriet på Slipshavn blev oprettet 1799. Lodserne ved Nyborg havde et meget stort område under sig. De havde således tilladelse til at lodse i hele Østersøen, Storebælt og Kattegat til Skagen og til Helsingør. Lodserne i Nyborg havde fast base på Slipshavn, og i 1859 fik lodserne boliger på området. Op til 1892 foregik det meste lodseri i åbne sejl- eller robåde, som også kan ses på maleriet, der er fra 1881. I 1974 flyttedes lodseriet på Storebælt til Spodsbjerg, og herefter var det slut med lodseriet fra Slipshavn.

Værket er signeret Chr. Blache. Det er maleren Christian Blache (1838-1920). Han var i sin samtid en anerkendt marinemaler og regnes for at høre til blandt Skagensmalerne.

Oliemaleriet har nogle skrammer og trænger til en konservering. I første omgang vil det blive udstillet i velkomstrummet på Borgmestergården, og til efteråret formentlig blive sendt til konservering.

Foto: Østfyns Museer.

Slottets herskaber var ikke vegetarer
6. november 2019

Rådyr, kronhjort, fisk, svine- og oksekød. De levede godt på Nyborg Slot, dengang det var beboet af lensherrer og konger.

Sådan bliver julen historisk i Nyborg
6. november 2019

Med støtte fra Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune udgives et idekatalog.

Ung kunst i Kerteminde
30. oktober 2019

Unge står bag store kunstværker i Kerteminde by.

Hule træstammer gav nyborgenserne rent vand
30. oktober 2019

Fortidens vandforsyning til Nyborg er dukket op under Torvet.

Juleborde
15. november 2019 til 5. januar 2020

Kom og se de fire smukke juleborde i anledning af højtiden!

Slagets dag markeres med historisk vandring
Lørdag den 16. november kl. 12-15
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Kom tæt på genstandene, historien og slagmarken!

Hajer - de mest fantastiske dyr
Onsdag den 30. oktober kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Fyraftensforedrag med natur- og kulturvejleder Tue Skovgård Larsen.

De tre jyske tenorer
Tirsdag den 26. november kl. 19-21

For medlemmer: En aften i ord og toner om de tre store jyske digtere Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær og Thøger Larsen.