Nyt maleri i Borgmestergårdens samling – Lodsen på Slipshavn

25. juni 2014 | Borgmestergården

Slipshavn er en vigtig del af fortællingen om Nyborg - lige fra den middelalderlige havn over rollen som vigtig kanonbådshavn under Englandskrigene i 1800-tallet og militær base for både vandflyvere og u-både til det nuværende marinehjemmeværn.

Det er lykkedes Østfyns Museer at erhverve et fint maleri fra Slipshavn med en god historie bag. Maleriet forestiller Lodsen på Slipshavn. Sejlet på jollen har det karakteristiske lodsmærke, den røde stribe i sejlet. Lodsen sejler her i en klinkbygget smakkejolle, der tidligere var ret almindelig i det fynske øhav og Smålandsfarvandet. Smakkejollen blev udover lodseri anvendt til fiskeri og almindelig transport mellem øerne. Karakteristisk for jollen er at den har en sprydstage frem for en bom.

Lodseriet på Slipshavn blev oprettet 1799. Lodserne ved Nyborg havde et meget stort område under sig. De havde således tilladelse til at lodse i hele Østersøen, Storebælt og Kattegat til Skagen og til Helsingør. Lodserne i Nyborg havde fast base på Slipshavn, og i 1859 fik lodserne boliger på området. Op til 1892 foregik det meste lodseri i åbne sejl- eller robåde, som også kan ses på maleriet, der er fra 1881. I 1974 flyttedes lodseriet på Storebælt til Spodsbjerg, og herefter var det slut med lodseriet fra Slipshavn.

Værket er signeret Chr. Blache. Det er maleren Christian Blache (1838-1920). Han var i sin samtid en anerkendt marinemaler og regnes for at høre til blandt Skagensmalerne.

Oliemaleriet har nogle skrammer og trænger til en konservering. I første omgang vil det blive udstillet i velkomstrummet på Borgmestergården, og til efteråret formentlig blive sendt til konservering.

Foto: Østfyns Museer.

Intet går til spilde
22. marts 2019
Nyborg Slot

Kuglepenne og vinpropper med historie og sjæl

Det skjulte velfærdspotentiale
21. marts 2019
Nyborg Slot

Nyerhvervelse til Sybergsamlingen
19. marts 2019

Museets nyerhvervede værk er den største version af et flere gange gentaget skibsmotiv

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.

Søsætning af Ladbydragen 2019
Torsdag den 16. maj kl. 16-19

Vær med, når Ladbydragen søsættes til en ny sæson.

Anne Marie Egemose viser rundt
Udvalgte lør- og søndage kl. 14

Kom med kunstneren rundt i "Tråde til naturen".

Farvergården har åbent
åbent 1. marts - 20. oktober 2019
Farvergården

Kultur for hele familien

Tråde til naturen
9. marts 2019 - 2. juni 2019

Inge Bjørn, Anne Marie Egemose, Annette Holdensen og Randi N. Lium viser tekstilkunst.