Nyt maleri i Borgmestergårdens samling – Lodsen på Slipshavn

25. juni 2014 | Borgmestergården

Slipshavn er en vigtig del af fortællingen om Nyborg - lige fra den middelalderlige havn over rollen som vigtig kanonbådshavn under Englandskrigene i 1800-tallet og militær base for både vandflyvere og u-både til det nuværende marinehjemmeværn.

Det er lykkedes Østfyns Museer at erhverve et fint maleri fra Slipshavn med en god historie bag. Maleriet forestiller Lodsen på Slipshavn. Sejlet på jollen har det karakteristiske lodsmærke, den røde stribe i sejlet. Lodsen sejler her i en klinkbygget smakkejolle, der tidligere var ret almindelig i det fynske øhav og Smålandsfarvandet. Smakkejollen blev udover lodseri anvendt til fiskeri og almindelig transport mellem øerne. Karakteristisk for jollen er at den har en sprydstage frem for en bom.

Lodseriet på Slipshavn blev oprettet 1799. Lodserne ved Nyborg havde et meget stort område under sig. De havde således tilladelse til at lodse i hele Østersøen, Storebælt og Kattegat til Skagen og til Helsingør. Lodserne i Nyborg havde fast base på Slipshavn, og i 1859 fik lodserne boliger på området. Op til 1892 foregik det meste lodseri i åbne sejl- eller robåde, som også kan ses på maleriet, der er fra 1881. I 1974 flyttedes lodseriet på Storebælt til Spodsbjerg, og herefter var det slut med lodseriet fra Slipshavn.

Værket er signeret Chr. Blache. Det er maleren Christian Blache (1838-1920). Han var i sin samtid en anerkendt marinemaler og regnes for at høre til blandt Skagensmalerne.

Oliemaleriet har nogle skrammer og trænger til en konservering. I første omgang vil det blive udstillet i velkomstrummet på Borgmestergården, og til efteråret formentlig blive sendt til konservering.

Foto: Østfyns Museer.

Lokal virksomhed udvalgt til at omdanne Nyborg Torv
13. september 2019

Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Rigets første hovedstrøg
6. september 2019

Et vejforløb fundet under Torvet i Nyborg kan måske dateres til 1200-tallet. Dermed kan adgangsvejen til middelalderens danehoffer være fundet.

Og nu er HAN død!
5. september 2019

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.

Ladbykongens Krigerweekend
28.-29. september kl. 10-16

Kom og oplev vikingekamp ved Ladbykongens krigerweekend!

Mød Nyborg Slots Dragtlaug
Alle fredage i oktober, marts og april samt den 29/11 kl. 10-12

Kom og mød Nyborg Slots Dragtlaug!

Se fuglekunst med naturvejlederen
Udvalgte lørdage kl. 11: 5/10, 2/11, 23/11 og 25/1

Kom på rundvisning i kunstudstillingen FUGL 2019 med en naturvejleder.

Tur i Ladegårdsskoven
Søndag d. 6. oktober kl. 11-13
Nyborg

Gå på opdagelse i naturen.