Nyt maleri i Borgmestergårdens samling – Lodsen på Slipshavn

25. juni 2014 | Borgmestergården

Slipshavn er en vigtig del af fortællingen om Nyborg - lige fra den middelalderlige havn over rollen som vigtig kanonbådshavn under Englandskrigene i 1800-tallet og militær base for både vandflyvere og u-både til det nuværende marinehjemmeværn.

Det er lykkedes Østfyns Museer at erhverve et fint maleri fra Slipshavn med en god historie bag. Maleriet forestiller Lodsen på Slipshavn. Sejlet på jollen har det karakteristiske lodsmærke, den røde stribe i sejlet. Lodsen sejler her i en klinkbygget smakkejolle, der tidligere var ret almindelig i det fynske øhav og Smålandsfarvandet. Smakkejollen blev udover lodseri anvendt til fiskeri og almindelig transport mellem øerne. Karakteristisk for jollen er at den har en sprydstage frem for en bom.

Lodseriet på Slipshavn blev oprettet 1799. Lodserne ved Nyborg havde et meget stort område under sig. De havde således tilladelse til at lodse i hele Østersøen, Storebælt og Kattegat til Skagen og til Helsingør. Lodserne i Nyborg havde fast base på Slipshavn, og i 1859 fik lodserne boliger på området. Op til 1892 foregik det meste lodseri i åbne sejl- eller robåde, som også kan ses på maleriet, der er fra 1881. I 1974 flyttedes lodseriet på Storebælt til Spodsbjerg, og herefter var det slut med lodseriet fra Slipshavn.

Værket er signeret Chr. Blache. Det er maleren Christian Blache (1838-1920). Han var i sin samtid en anerkendt marinemaler og regnes for at høre til blandt Skagensmalerne.

Oliemaleriet har nogle skrammer og trænger til en konservering. I første omgang vil det blive udstillet i velkomstrummet på Borgmestergården, og til efteråret formentlig blive sendt til konservering.

Foto: Østfyns Museer.

Danehof 2020 er aflyst
8. april 2020
Nyborg Slot & Kulturarv

På grund af myndighedernes retningslinjer for større begivenheder er årets Danehof den 3.-5. juli nu aflyst.

7. april 2020

Borgmestergården er lukket for publikum til og med 10. maj, og alle arrangementer indtil da er aflyst.

7. april 2020

Vikingemuseet Ladby er lukket for publikum til og med 10. maj, og alle arrangementer er aflyst.

7. april 2020

Johannes Larsen Museet er lukket for publikum til og med 10. maj, og alle arrangementer indtil da er aflyst.

Jakob og Johanne inviterer indenfor
I åbningstiden

Tag med Jakob og Johanne med på en spændende tur gennem Borgmestergården.

Æggejagt
AFLYST! 6.-12. april

Gå på jagt i haven og find de gemte fuglereder med æg.

Temaweekend: Palnatokes Pral - AFLYST
Lørdag d. 25. april - søndag d. 26. april

Kom og vær med til "Palnatokes Pral" og oplev vikingernes bueskydning på nærmeste hold.

Vold i 1600-tallet
AFLYST! Onsdag den 29. april kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Museumsinspektør Jonas Kragegaard afholder fyraftensfodreag om vold i 1600-tallet - Historier om voldssager fra Aasum herreds tingbøger 1640-1648.