Nyt maleri i Borgmestergårdens samling – Lodsen på Slipshavn

25. juni 2014 | Borgmestergården

Slipshavn er en vigtig del af fortællingen om Nyborg - lige fra den middelalderlige havn over rollen som vigtig kanonbådshavn under Englandskrigene i 1800-tallet og militær base for både vandflyvere og u-både til det nuværende marinehjemmeværn.

Det er lykkedes Østfyns Museer at erhverve et fint maleri fra Slipshavn med en god historie bag. Maleriet forestiller Lodsen på Slipshavn. Sejlet på jollen har det karakteristiske lodsmærke, den røde stribe i sejlet. Lodsen sejler her i en klinkbygget smakkejolle, der tidligere var ret almindelig i det fynske øhav og Smålandsfarvandet. Smakkejollen blev udover lodseri anvendt til fiskeri og almindelig transport mellem øerne. Karakteristisk for jollen er at den har en sprydstage frem for en bom.

Lodseriet på Slipshavn blev oprettet 1799. Lodserne ved Nyborg havde et meget stort område under sig. De havde således tilladelse til at lodse i hele Østersøen, Storebælt og Kattegat til Skagen og til Helsingør. Lodserne i Nyborg havde fast base på Slipshavn, og i 1859 fik lodserne boliger på området. Op til 1892 foregik det meste lodseri i åbne sejl- eller robåde, som også kan ses på maleriet, der er fra 1881. I 1974 flyttedes lodseriet på Storebælt til Spodsbjerg, og herefter var det slut med lodseriet fra Slipshavn.

Værket er signeret Chr. Blache. Det er maleren Christian Blache (1838-1920). Han var i sin samtid en anerkendt marinemaler og regnes for at høre til blandt Skagensmalerne.

Oliemaleriet har nogle skrammer og trænger til en konservering. I første omgang vil det blive udstillet i velkomstrummet på Borgmestergården, og til efteråret formentlig blive sendt til konservering.

Foto: Østfyns Museer.

Rådhus med dybe rødder
16. januar 2020

Arkæologer fra Østfyns Museer kan nu bekræfte, at Nyborg Rådhus den dag i dag bæres af fundament fra 1500-tallet.

Røde mønstre på slottets gulve
15. januar 2020

Det bliver røde mønstre i tegl, der kommer til at pryde gulvene i fire af Nyborg Slots sale.

Kerteminde-udstilling rejser nordpå
15. januar 2020

Udstillingen NATURE Home & Workplace, der blev skabt til Johannes Larsen Museet i efteråret 2018, bliver nu vist på kunstmuseet i Nuuk.

Donation til Nyborg Slots Dragtlaug
14. januar 2020

Nyborg Slots Dragtlaug har modtaget en flot donation fra Albani Fonden og ser frem til sommerens Danehof, hvor en lang række flotte, nye dragter skal præsenteres.

Naturkoncert
torsdag d. 23. januar 2020 kl. 19

Koncert med udgangspunkt i St. St. Blichers Trækfuglene. Klezmer, oplæsning og jazz standards.

Nyborg Ridderskole
Otte onsdage kl. 17-20 i foråret 2020
Skiftende steder i Nyborg

Nu kan du "gå til ridder" i Nyborg!

Vintergåtur
Søndag den 26. januar 2020 kl. 13-15
Mødested: P-pladsen på Vesterhavnen/Heimdals Plads

Nyborg Museumsforening inviterer medlemmer på historisk vandring i Nyborg.

Dyrehave Mølle - historien og kulturarven
Onsdag den 29. januar kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Fyraftensforedrag med Mette Ladegaard Thøgersen.