To unikke samlinger præsenteres på Toldboden

25. juni 2014 |

Mange havde fredag den 20. juni lagt vejen forbi Toldboden i anledning af åbningen af sommerens udstilling.

På udstillingen præsenteres arven fra samleren og bysbarnet Carsten Reissmann, som gennem sit lange liv opbyggede to fantastiske samlinger af henholdsvis kunst og kort.

Udstillingen blev åbnet af formand for Amanda-Fonden, kortekspert Per Grau Møller fra SDU. Den kan opleves til og med den 31. august 2014.

Carsten Reissmann besluttede i 2007, at hans to unikke samlinger skulle overgå til museet i Kerteminde efter hans død.

Carsten Reissmann - en samler

Carsten Reissmann (1922-2012) havde to passioner, som ud over lægegerningen prægede hele hans voksne liv: malerkunst og historiske kort. Inden for malerkunsten var det især de fynske malere, der stod hans hjerte nær, og specielt Fritz Syberg havde en høj stjerne hos kunstsamleren. De historiske kort omfatter både søkort og landkort fra hele Europa, men med hovedvægten på Danmark og hertugdømmerne. Begge samlinger blev løbende udbygget, og Carsten Reissmanns to lidenskabelige interesser betød, at han var fast inventar på mange kunstauktioner og hyppig gæst i mange antikvariater.

Reissmanns kortsamling

Reissmanns samling af land- og søkort omfatter i alt 460 enkeltkort, hvoraf de ældste er fra slutningen af 1400-årene og de yngste fra det 20. århundrede. Hertil kommer et større antal kortbøger. På udstillingen viser museet udvalgte kort fra samlingen.

Kort er tankevækkende fordi, de viser noget om den tekniske udvikling og om menneskets skiftende opfattelse af verden: om forskellige egnes produkter, om skibe, om det ukendte. Også frygten for det ukendte er til stede i kortene i form af ikke mindst en række fantastiske havuhyrer og andre fantasivæsener.

Reissmanns kunstsamling

Carsten Reissmanns malerisamling omfattede "oprindeligt" en sønderjysk afdeling, en Skagen-afdeling og så de fynske malere. Med årene koncentrerede han sig dog mere og mere om malerier udført af barndomsegnens kunstnere eller med motiver herfra. Samlingen er således opbygget med lige dele veneration for kunsten og kulturhistorien.

Samlingens store omfang betød, at der overalt i lægeboligen hang billeder, i entreen, venteværelset, konsultationen, spisestuen, dagligstuerne, soveværelset og overalt i det store hus, hvor der var tilgængelig vægplads. Allerede i 1960erne var 45 fynske malere repræsenteret i den 150 stk. store samling.

Gavebrevet fra Carsten Reissmann til Johannes Larsen Museet omfatter 122 værker med relation til Kerteminde og kunstsamlingen på Johannes Larsen Museet. Bedst repræsenteret i samlingen er Reissmanns favoritkunstner, Fritz Syberg, med 46 værker i olie og akvarel. Af Johannes Larsen er der 27 værker, mens der af øvrige kunstnere er 49 værker, som ved motivet eller kunstneren har tilknytning til Kerteminde. Den sidste kategori omfatter 31 kunstnere, hvoraf en pæn del er velrenommerede malere som Peter Hansen, Frants Henningsen, Christine Swane, Karl Schou, Viggo Johansen, Th. Hagedorn-Olsen og Kjeld Heltoft. I alt er således 33 kunstnere repræsenteret.

Et udvalg af de bedste værker fra samlingen vises på udstillingen.

Reissmanns fond

Arven fra Reissmann tæller ikke bare de to værdifulde samlinger. Hans formue er overgået til en nyetableret fond - Amanda-fonden. I fundatsen tilgodeser fonden " værker, undersøgelser og publikationer med relation til Syberg-familien". I mindre omfang støtter fonden desuden øvrige kunst- og kulturformål på Kertemindeegnen.

Fonden har - med korteksport Per Grau Møller fra SDU i spidsen - netop ydet sit første bidrag til dette projekt, nemlig ved at støtte udstillingen og bogudgivelsen "Kunstnerdynastiet Syberg" på Johannes Larsen Museet.

Ulæste tegn fra fortiden
18. januar 2019
Nyborg Slot

Nyopdagede inskriptioner i murværket på Nyborg Slot tyder på at en kongelig fangekælder fra middelalderen er fundet.

Ny leder: Det er et privilegium
18. januar 2019

Når Jeppe Priess Gersbøll i februar starter som afdelingsleder for Johannes Larsen Museet, er det på et sted, han kender særdeles godt.

Østfyns Museer 10 år
8. januar 2019
Østfyns Museer

I 2009 blev Østfyns Museer etableret for at styrke kulturarven og historien på Østfyn. Vi gør status efter ti års virke.

Kultur på hjernen
8. januar 2019
Østfyns Museer

Østfyns Museer er klar til at give demensramte gode oplevelser.

Borgmestergården åbner for sæsonen
Fredag den 1. marts 2019

En ny sæson kan begynde!

En aften hos Larsen
24. januar 2019 kl. 17-20
Kaffehuset, Johannes Larsen Museet

Få en helt særlig madoplevelse i Kaffehuset.

Foredrag: Landmalerne i Sybergland
Onsdag den 30. januar 2019 kl 19

Tilbud til medlemmer af Kerteminde Museumsforening.

Mød Landmalerne
3. februar kl. 12-16.

Vil du vide endnu mere om de smukke landskaber i Sybergland?