Møntskat udstilles på Vikingemuseet Ladby

19. maj 2014 | Møntskatten fra Dalby udstilles på Vikingemuseet Ladby

Møntskat fundet ved Dalby

I påsken 2014 fandt Torben Christensen en møntskat fra 1290'erne med sin metaldetektor. Helt som man skal, stoppede Torben, da han havde fundet de første 11 mønter og tilkaldte museet, der foretog den videre undersøgelse. Indtil videre består skattefundet af 156 mønter samt fragmenter af to smykker af forgyldt sølv.
Siden påske er skatten blevet gennemgået og registreret - og fra fredag den 23. maj og sommeren over udstilles den på Vikingemuseet Ladby. Efter sommerferien skal den videre til Nationalmuseet. Til den tid - og når marken er høstet - skal der gennemføres en egentlig udgravning af skatteområdet, og her håber vi naturligvis på at finde mere af skatten.

De 156 mønter fra skatten består af en enkelt mønt af sølv antagelig fra Tyskland. Resten er næsten rene kobbermønter uden den helt store pengeværdi. En af mønterne er fra 1280'erne, mens alle de andre er fremstillet i 1290'erne. Skatten er derfor næppe nedlagt senere end år 1300. Mønterne stammer fra flere møntsteder, Slesvig, Roskilde og især "Nørrejylland". Vi kan se 11 forskellige præg. Alle præg er helt simple, f.eks. et kors, et bogstav, et anker m.m.

Blandt mønterne lå der rester af to itubrudte smykker fremstillet af forgyldt sølv. Det ene smykke er udformet som en blomst med 12 kronblade. Hvert kronblad er opdelt i felter, hvoraf nogle er udfyldt med skravering eller udsmykket med linjer. De ornamenterede felter er forgyldte. Der mangler en nål på tværs, som har holdt smykket fast til stoffet. Det andet smykke er af en helt usædvanlig høj og fornem kvalitet. Det er ringformet, ca. 7 cm i diameter og består af en kraftig ring med 12 "tårne", der foroven har haft indlagte halvædelsten. Der er bevaret bjergkrystal i to af tårnene. Mellem tårnene er de dråbeformede mellemled ornamenteret med indstemplede ringmotiver. Nålefæstet, der har siddet fast på selve ringsmykket er bevaret. Dog mangles der også nogle dele af dette smykke, som vi håber at finde til efteråret.
Begge smykker er af en fornem kvalitet og udførelse og har været ejet og båret af en ganske formen frue!

Ca. 10 meter fra koncentrationen af mønter og smykker blev det fundet en seglstampe. Den er rund og viser ejerens våbenskjold i midten. Våbenskjoldet er omgivet af en tekst, der fortæller os, hvem ejermanden var: S .: NICOLAI hWITÆ + - Sigillum Nicolai Hvitæ - eller på dansk: Niels Hvides segl. Form, størrelse og skrifttyper viser os, at den kan dateres til anden halvdel af 1200-årene - måske lidt senere. Vi ved ikke, hvem denne Niels Hvide var. Han er ikke kendt fra skriftlige kilder, og hans segl er ikke bevaret på nogen dokumenter fra middelalderen. Men måske var det også Niels Hvide, der ejede møntskatten. Og måske var det fru Hvides smykker?

Fra 1287 til 1319 hed Danmarks konge Erik Menved, søn af Erik Klipping, som blev myrdet i Finderup Lade. En af kongemorderne - og falskmøntneren - Marsk Stig Andersen Hvide, døde i 1293 og skulle ifølge overleveringerne ligge begravet i Stubberup Kirke - ikke langt fra Dalby. Seglet har efter al sandsynlighed ikke tilhørt den berømte Hvideslægt, men de to Hvider, "vores" Niels og Marsk Stig, har måske været på Hindsholm samtidig.

Rådhus med dybe rødder
16. januar 2020

Arkæologer fra Østfyns Museer kan nu bekræfte, at Nyborg Rådhus den dag i dag bæres af fundament fra 1500-tallet.

Røde mønstre på slottets gulve
15. januar 2020

Det bliver røde mønstre i tegl, der kommer til at pryde gulvene i fire af Nyborg Slots sale.

Kerteminde-udstilling rejser nordpå
15. januar 2020

Udstillingen NATURE Home & Workplace, der blev skabt til Johannes Larsen Museet i efteråret 2018, bliver nu vist på kunstmuseet i Nuuk.

Donation til Nyborg Slots Dragtlaug
14. januar 2020

Nyborg Slots Dragtlaug har modtaget en flot donation fra Albani Fonden og ser frem til sommerens Danehof, hvor en lang række flotte, nye dragter skal præsenteres.

Naturkoncert
torsdag d. 23. januar 2020 kl. 19

Koncert med udgangspunkt i St. St. Blichers Trækfuglene. Klezmer, oplæsning og jazz standards.

Nyborg Ridderskole
Otte onsdage kl. 17-20 i foråret 2020
Skiftende steder i Nyborg

Nu kan du "gå til ridder" i Nyborg!

Vintergåtur
Søndag den 26. januar 2020 kl. 13-15
Mødested: P-pladsen på Vesterhavnen/Heimdals Plads

Nyborg Museumsforening inviterer medlemmer på historisk vandring i Nyborg.

Dyrehave Mølle - historien og kulturarven
Onsdag den 29. januar kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Fyraftensforedrag med Mette Ladegaard Thøgersen.