Møntskat udstilles på Vikingemuseet Ladby

19. maj 2014 | Møntskatten fra Dalby udstilles på Vikingemuseet Ladby

Møntskat fundet ved Dalby

I påsken 2014 fandt Torben Christensen en møntskat fra 1290'erne med sin metaldetektor. Helt som man skal, stoppede Torben, da han havde fundet de første 11 mønter og tilkaldte museet, der foretog den videre undersøgelse. Indtil videre består skattefundet af 156 mønter samt fragmenter af to smykker af forgyldt sølv.
Siden påske er skatten blevet gennemgået og registreret - og fra fredag den 23. maj og sommeren over udstilles den på Vikingemuseet Ladby. Efter sommerferien skal den videre til Nationalmuseet. Til den tid - og når marken er høstet - skal der gennemføres en egentlig udgravning af skatteområdet, og her håber vi naturligvis på at finde mere af skatten.

De 156 mønter fra skatten består af en enkelt mønt af sølv antagelig fra Tyskland. Resten er næsten rene kobbermønter uden den helt store pengeværdi. En af mønterne er fra 1280'erne, mens alle de andre er fremstillet i 1290'erne. Skatten er derfor næppe nedlagt senere end år 1300. Mønterne stammer fra flere møntsteder, Slesvig, Roskilde og især "Nørrejylland". Vi kan se 11 forskellige præg. Alle præg er helt simple, f.eks. et kors, et bogstav, et anker m.m.

Blandt mønterne lå der rester af to itubrudte smykker fremstillet af forgyldt sølv. Det ene smykke er udformet som en blomst med 12 kronblade. Hvert kronblad er opdelt i felter, hvoraf nogle er udfyldt med skravering eller udsmykket med linjer. De ornamenterede felter er forgyldte. Der mangler en nål på tværs, som har holdt smykket fast til stoffet. Det andet smykke er af en helt usædvanlig høj og fornem kvalitet. Det er ringformet, ca. 7 cm i diameter og består af en kraftig ring med 12 "tårne", der foroven har haft indlagte halvædelsten. Der er bevaret bjergkrystal i to af tårnene. Mellem tårnene er de dråbeformede mellemled ornamenteret med indstemplede ringmotiver. Nålefæstet, der har siddet fast på selve ringsmykket er bevaret. Dog mangles der også nogle dele af dette smykke, som vi håber at finde til efteråret.
Begge smykker er af en fornem kvalitet og udførelse og har været ejet og båret af en ganske formen frue!

Ca. 10 meter fra koncentrationen af mønter og smykker blev det fundet en seglstampe. Den er rund og viser ejerens våbenskjold i midten. Våbenskjoldet er omgivet af en tekst, der fortæller os, hvem ejermanden var: S .: NICOLAI hWITÆ + - Sigillum Nicolai Hvitæ - eller på dansk: Niels Hvides segl. Form, størrelse og skrifttyper viser os, at den kan dateres til anden halvdel af 1200-årene - måske lidt senere. Vi ved ikke, hvem denne Niels Hvide var. Han er ikke kendt fra skriftlige kilder, og hans segl er ikke bevaret på nogen dokumenter fra middelalderen. Men måske var det også Niels Hvide, der ejede møntskatten. Og måske var det fru Hvides smykker?

Fra 1287 til 1319 hed Danmarks konge Erik Menved, søn af Erik Klipping, som blev myrdet i Finderup Lade. En af kongemorderne - og falskmøntneren - Marsk Stig Andersen Hvide, døde i 1293 og skulle ifølge overleveringerne ligge begravet i Stubberup Kirke - ikke langt fra Dalby. Seglet har efter al sandsynlighed ikke tilhørt den berømte Hvideslægt, men de to Hvider, "vores" Niels og Marsk Stig, har måske været på Hindsholm samtidig.

Ulæste tegn fra fortiden
18. januar 2019
Nyborg Slot

Nyopdagede inskriptioner i murværket på Nyborg Slot tyder på at en kongelig fangekælder fra middelalderen er fundet.

Ny leder: Det er et privilegium
18. januar 2019

Når Jeppe Priess Gersbøll i februar starter som afdelingsleder for Johannes Larsen Museet, er det på et sted, han kender særdeles godt.

Østfyns Museer 10 år
8. januar 2019
Østfyns Museer

I 2009 blev Østfyns Museer etableret for at styrke kulturarven og historien på Østfyn. Vi gør status efter ti års virke.

Kultur på hjernen
8. januar 2019
Østfyns Museer

Østfyns Museer er klar til at give demensramte gode oplevelser.

Borgmestergården åbner for sæsonen
Fredag den 1. marts 2019

En ny sæson kan begynde!

En aften hos Larsen
24. januar 2019 kl. 17-20
Kaffehuset, Johannes Larsen Museet

Få en helt særlig madoplevelse i Kaffehuset.

Foredrag: Landmalerne i Sybergland
Onsdag den 30. januar 2019 kl 19

Tilbud til medlemmer af Kerteminde Museumsforening.

Mød Landmalerne
3. februar kl. 12-16.

Vil du vide endnu mere om de smukke landskaber i Sybergland?