Klædt på til tiden

30. maj 2014 | Borgmestergården

Nyborg Slots Dragtlaug har været utroligt aktive og produktive de seneste år med at sy historiske dragter, bannere og meget andet til diverse arrangementer og events i Nyborg, hvad der blandt andet har indbragt dem Aktivprisen 2014. Senest stod de bag det historiske modeshow foran Borgmestergården i forbindelse med Kulturnatten i Nyborg, hvor mange af dragterne fra vikingetid til renæssance blev vist frem. Nu rykkerne dragterne indenfor og blandes med de historiske dragter fra museets samling på Borgmestergården, hvor der på onsdag 4. juni åbner en ny udstilling om moden i de sidste 600.

Ofte kommer regn efter solskin, og skinner klart vejr efter overskyet himmel (Middelalderlig talemåde, Peder Laale ca. 1350).

Det danske folk har alle dage været velsignet med skiftende vejrlig. Det kan være frysende koldt den ene dag, varmt solskin den næste, efterfulgt af heftig regn. Fra de ældste tider har vi derfor haft behov for klæder til beskyttelse mod kulde, regn og - undertiden - mod stærk sol.

De ældste bar en groft tilvirket dragt af skind fra de dyr, de havde jaget. Men tidligt i historien spirede et ønske frem om, at dragten skulle mere end bare beskytte mod vejret. Dragten skulle være stærkere, blødere, passe bedre, have en kønnere farve, og i hvert fald være finere end naboens - den ældste mode opstod!

Det gamle har været nyt, og det nye kan blive gammelt
(Ordsprog fra 1600tallet. Peder Syv).

Moden ændres over tid. På den nye udstilling vises eksempler på, hvor forskelligt man har klædt sig gennem historien. I Borgmestergårdens smukkeste udstillingsrum viser vi forskellige dragter fra forskellige tider. Man kan her se og undres over, hvorfor lige snabelskoene var moderne i middelalderen eller om Erik af Pommern virkelig selv syntes, at den snoede røde turban var fiks. Man kan gå på opdagelse i tidens luner - og måske forestille sig, hvordan man selv ville se ud i Dronning Margrethe 1.s blå uldkjole eller kaptajnen fra 1600tallets posebukser. Dragterne fra middelalder og renæssance er kopier, syet af Nyborg Slots Dragtlaug efter middelalderlige illustrationer.

De seneste århundreder er præsenteret ved udvalgte eksempler fra museets samling af originale dragter. Her ses Fru Emilie von Freislebens smukke kjoleliv fra 1850 i den fineste silke med blomsterranker. En gårdejersøn tjente ved dragonerne i sin ungdom, hans uniform fra 1922 er bevaret - den kan sammenlignes med kaptajnen fra svenskekrigene 1659s røde uniform. Klæder skaber folk er en anden gammel talemåde, og i denne udstilling kan man blive lidt klogere på, hvordan det danske folk har klædt sig gennem 600 år. Vel mødt til en velklædt udstilling. Udstillingen åbnes med en reception på Borgmestergården i Nyborg onsdag 4. juni kl. 13.

Se også billeder fra Det Historiske Modeshow på Borgmestergården her

Billedtekst: Øverst. Kjoleliv formentlig fra 1850. Nederst. Historisk modeshow, Kulturnatten 14. Foto: Østfyns Museer.

købmand og kone

Ulæste tegn fra fortiden
18. januar 2019
Nyborg Slot

Nyopdagede inskriptioner i murværket på Nyborg Slot tyder på at en kongelig fangekælder fra middelalderen er fundet.

Ny leder: Det er et privilegium
18. januar 2019

Når Jeppe Priess Gersbøll i februar starter som afdelingsleder for Johannes Larsen Museet, er det på et sted, han kender særdeles godt.

Østfyns Museer 10 år
8. januar 2019
Østfyns Museer

I 2009 blev Østfyns Museer etableret for at styrke kulturarven og historien på Østfyn. Vi gør status efter ti års virke.

Kultur på hjernen
8. januar 2019
Østfyns Museer

Østfyns Museer er klar til at give demensramte gode oplevelser.

Borgmestergården åbner for sæsonen
Fredag den 1. marts 2019

En ny sæson kan begynde!

En aften hos Larsen
24. januar 2019 kl. 17-20
Kaffehuset, Johannes Larsen Museet

Få en helt særlig madoplevelse i Kaffehuset.

Foredrag: Landmalerne i Sybergland
Onsdag den 30. januar 2019 kl 19

Tilbud til medlemmer af Kerteminde Museumsforening.

Mød Landmalerne
3. februar kl. 12-16.

Vil du vide endnu mere om de smukke landskaber i Sybergland?