På jagt efter "viet" i Viby og "salen" i Salby

13. september 2013 | Arkæologi

I weekenden 6. til 8. september 2013 blev der afholdt detektortræf på Hindsholm omkring byerne Viby og Salby, og ca. 50 detektorentusiaster eftersøgte området med metaldetektorer i samlet set 5-600 timer. Det resulterede i mange spændende fund, især fra jernalder, vikingetid og middelalder.

Byer med rødder i vikingetiden

Viby og Salby har navne, som viser, at byerne har rødder i vikingetiden, og derfor er området interessant for arkæologer og detektorfolk.

"Salby kan betyde stedet med et stort hus, en sal eller et gudehus, og Viby kan henvise til et helligt sted, et "vi", indviet til Odins ære. Men vi kendte ikke på forhånd til sikre fund, og var derfor en smule spændte på resultatet", fortæller arkæolog og museumsinspektør ved Østfyns Museer Claus Feveile, som var med til at arrangere træffet.

Fund giver indblik i fortiden på Hindsholm

Både Viby og Salby viste sig fra deres gavmilde side, og der blev gjort gode fund begge steder. Således fandt detektorfolkene mere end 70 fund, der i tid spreder sig fra førromersk jernalder (ca. 150-0 f.Kr) og frem til moderne tid. Men især fundene fra yngre jernalder, vikingetid og middelalder var spændende og gode fund. Det store arbejde og de mange genstande, er med til at give endnu et indblik i forhistorien på Hindsholm og bidrager til vores forståelse af samfundet på den tid.

"Fandt vi så "Salen" eller "Viet"? Nej, sikre kan vi ikke være. Men vi har fået et grundigt indblik i området og en masse materiale og viden, som vi kan arbejde videre med. I samarbejde med lodsejere, forpagtere og detektorfolkene håber vi på snarligt at vende tilbage og forsætte, hvor vi slap", siger Claus Feveile.

Træffet var arrangeret af detektorgrupperne fra Harja og Tellus i samarbejde med Østfyns Museer. Et så stort træf kan ikke lade sig gøre uden en stor velvillighed fra lodsejere og forpagtere, der lægger marker til, og Østfyns Museer ønsker at sige en stor tak i den anledning.

Billeder:

• Detektorfolk samlet, klar til afsøgning
  • Smykke i gennembrudt arbejde med stiliseret dyr i midten. 800-årene
  • De mange fund bliver registreret
  • Et vægtlod fra vikingetiden til afvejning af sølv

Ulæste tegn fra fortiden
18. januar 2019
Nyborg Slot

Nyopdagede inskriptioner i murværket på Nyborg Slot tyder på at en kongelig fangekælder fra middelalderen er fundet.

Ny leder: Det er et privilegium
18. januar 2019

Når Jeppe Priess Gersbøll i februar starter som afdelingsleder for Johannes Larsen Museet, er det på et sted, han kender særdeles godt.

Østfyns Museer 10 år
8. januar 2019
Østfyns Museer

I 2009 blev Østfyns Museer etableret for at styrke kulturarven og historien på Østfyn. Vi gør status efter ti års virke.

Kultur på hjernen
8. januar 2019
Østfyns Museer

Østfyns Museer er klar til at give demensramte gode oplevelser.

Borgmestergården åbner for sæsonen
Fredag den 1. marts 2019

En ny sæson kan begynde!

En aften hos Larsen
24. januar 2019 kl. 17-20
Kaffehuset, Johannes Larsen Museet

Få en helt særlig madoplevelse i Kaffehuset.

Foredrag: Landmalerne i Sybergland
Onsdag den 30. januar 2019 kl 19

Tilbud til medlemmer af Kerteminde Museumsforening.

Mød Landmalerne
3. februar kl. 12-16.

Vil du vide endnu mere om de smukke landskaber i Sybergland?