På jagt efter "viet" i Viby og "salen" i Salby

13. september 2013 | Arkæologi

I weekenden 6. til 8. september 2013 blev der afholdt detektortræf på Hindsholm omkring byerne Viby og Salby, og ca. 50 detektorentusiaster eftersøgte området med metaldetektorer i samlet set 5-600 timer. Det resulterede i mange spændende fund, især fra jernalder, vikingetid og middelalder.

Byer med rødder i vikingetiden

Viby og Salby har navne, som viser, at byerne har rødder i vikingetiden, og derfor er området interessant for arkæologer og detektorfolk.

"Salby kan betyde stedet med et stort hus, en sal eller et gudehus, og Viby kan henvise til et helligt sted, et "vi", indviet til Odins ære. Men vi kendte ikke på forhånd til sikre fund, og var derfor en smule spændte på resultatet", fortæller arkæolog og museumsinspektør ved Østfyns Museer Claus Feveile, som var med til at arrangere træffet.

Fund giver indblik i fortiden på Hindsholm

Både Viby og Salby viste sig fra deres gavmilde side, og der blev gjort gode fund begge steder. Således fandt detektorfolkene mere end 70 fund, der i tid spreder sig fra førromersk jernalder (ca. 150-0 f.Kr) og frem til moderne tid. Men især fundene fra yngre jernalder, vikingetid og middelalder var spændende og gode fund. Det store arbejde og de mange genstande, er med til at give endnu et indblik i forhistorien på Hindsholm og bidrager til vores forståelse af samfundet på den tid.

"Fandt vi så "Salen" eller "Viet"? Nej, sikre kan vi ikke være. Men vi har fået et grundigt indblik i området og en masse materiale og viden, som vi kan arbejde videre med. I samarbejde med lodsejere, forpagtere og detektorfolkene håber vi på snarligt at vende tilbage og forsætte, hvor vi slap", siger Claus Feveile.

Træffet var arrangeret af detektorgrupperne fra Harja og Tellus i samarbejde med Østfyns Museer. Et så stort træf kan ikke lade sig gøre uden en stor velvillighed fra lodsejere og forpagtere, der lægger marker til, og Østfyns Museer ønsker at sige en stor tak i den anledning.

Billeder:

• Detektorfolk samlet, klar til afsøgning
  • Smykke i gennembrudt arbejde med stiliseret dyr i midten. 800-årene
  • De mange fund bliver registreret
  • Et vægtlod fra vikingetiden til afvejning af sølv

Lokal virksomhed udvalgt til at omdanne Nyborg Torv
13. september 2019

Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Rigets første hovedstrøg
6. september 2019

Et vejforløb fundet under Torvet i Nyborg kan måske dateres til 1200-tallet. Dermed kan adgangsvejen til middelalderens danehoffer være fundet.

Og nu er HAN død!
5. september 2019

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.

Ladbykongens Krigerweekend
28.-29. september kl. 10-16

Kom og oplev vikingekamp ved Ladbykongens krigerweekend!

Mød Nyborg Slots Dragtlaug
Alle fredage i oktober, marts og april samt den 29/11 kl. 10-12

Kom og mød Nyborg Slots Dragtlaug!

Se fuglekunst med naturvejlederen
Udvalgte lørdage kl. 11: 5/10, 2/11, 23/11 og 25/1

Kom på rundvisning i kunstudstillingen FUGL 2019 med en naturvejleder.

Tur i Ladegårdsskoven
Søndag d. 6. oktober kl. 11-13
Nyborg

Gå på opdagelse i naturen.