På jagt efter "viet" i Viby og "salen" i Salby

13. september 2013 | Arkæologi

I weekenden 6. til 8. september 2013 blev der afholdt detektortræf på Hindsholm omkring byerne Viby og Salby, og ca. 50 detektorentusiaster eftersøgte området med metaldetektorer i samlet set 5-600 timer. Det resulterede i mange spændende fund, især fra jernalder, vikingetid og middelalder.

Byer med rødder i vikingetiden

Viby og Salby har navne, som viser, at byerne har rødder i vikingetiden, og derfor er området interessant for arkæologer og detektorfolk.

"Salby kan betyde stedet med et stort hus, en sal eller et gudehus, og Viby kan henvise til et helligt sted, et "vi", indviet til Odins ære. Men vi kendte ikke på forhånd til sikre fund, og var derfor en smule spændte på resultatet", fortæller arkæolog og museumsinspektør ved Østfyns Museer Claus Feveile, som var med til at arrangere træffet.

Fund giver indblik i fortiden på Hindsholm

Både Viby og Salby viste sig fra deres gavmilde side, og der blev gjort gode fund begge steder. Således fandt detektorfolkene mere end 70 fund, der i tid spreder sig fra førromersk jernalder (ca. 150-0 f.Kr) og frem til moderne tid. Men især fundene fra yngre jernalder, vikingetid og middelalder var spændende og gode fund. Det store arbejde og de mange genstande, er med til at give endnu et indblik i forhistorien på Hindsholm og bidrager til vores forståelse af samfundet på den tid.

"Fandt vi så "Salen" eller "Viet"? Nej, sikre kan vi ikke være. Men vi har fået et grundigt indblik i området og en masse materiale og viden, som vi kan arbejde videre med. I samarbejde med lodsejere, forpagtere og detektorfolkene håber vi på snarligt at vende tilbage og forsætte, hvor vi slap", siger Claus Feveile.

Træffet var arrangeret af detektorgrupperne fra Harja og Tellus i samarbejde med Østfyns Museer. Et så stort træf kan ikke lade sig gøre uden en stor velvillighed fra lodsejere og forpagtere, der lægger marker til, og Østfyns Museer ønsker at sige en stor tak i den anledning.

Billeder:

• Detektorfolk samlet, klar til afsøgning
  • Smykke i gennembrudt arbejde med stiliseret dyr i midten. 800-årene
  • De mange fund bliver registreret
  • Et vægtlod fra vikingetiden til afvejning af sølv

Slottets herskaber var ikke vegetarer
6. november 2019

Rådyr, kronhjort, fisk, svine- og oksekød. De levede godt på Nyborg Slot, dengang det var beboet af lensherrer og konger.

Sådan bliver julen historisk i Nyborg
6. november 2019

Med støtte fra Erhvervs- og Udviklingsudvalget i Nyborg Kommune udgives et idekatalog.

Ung kunst i Kerteminde
30. oktober 2019

Unge står bag store kunstværker i Kerteminde by.

Hule træstammer gav nyborgenserne rent vand
30. oktober 2019

Fortidens vandforsyning til Nyborg er dukket op under Torvet.

Juleborde
15. november 2019 til 5. januar 2020

Kom og se de fire smukke juleborde i anledning af højtiden!

Slagets dag markeres med historisk vandring
Lørdag den 16. november kl. 12-15
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Kom tæt på genstandene, historien og slagmarken!

Hajer - de mest fantastiske dyr
Onsdag den 30. oktober kl. 17-18
Tinghuset, Stendamsgade 9 i Nyborg

Fyraftensforedrag med natur- og kulturvejleder Tue Skovgård Larsen.

De tre jyske tenorer
Tirsdag den 26. november kl. 19-21

For medlemmer: En aften i ord og toner om de tre store jyske digtere Johannes V. Jensen, Jeppe Aakjær og Thøger Larsen.