Danehof 2014 på Borgmestergården

19. juni 2014 | Borgmestergården

Lørdag den 5. og søndag den 6. juli vil Borgmestergården boble af liv under årets Danehof i Nyborg. Vi inviterer hele familien ind til en hyggelig oplevelse hos byens borgmester. Museet er åben begge dage kl. 10.00-16.00. Under markedet er der gratis entré for alle!

Levende Museum
Tag et hvil fra markedets løjer på byens gamle borgmestergård. Borgmestergårdens hyggelige og historiske gårdrum indbyder til et fredeligt hvil; vi har sat havebordene frem, og vi har indrettet et legerum/madpakkerum, hvor man kan slå sig ned med børnene, inden man atter begiver sig ud i markedets vrimmel. Vi har sat legesager frem til børn og barnlige sjæle både her og i gården, og du kan købe en kop kaffe, en flaske vand eller et køligt glas hvidvin i vores hyggelige butik med alskens kram og gode varer. Du også besøge de arbejdende værksteder: Smeden som arbejder i den gamle smedje. Pilefletteren og snittemændene viser eksempler på deres kunnen. Besøg også vores særudstilling "klædt på til tiden". I denne udstilling kan man blive lidt klogere på, hvordan det danske folk har klædt sig gennem 600 år. Både med originale dragter fra museets samling og med de smukke kopidragter syet af Nyborg Slots Dragtlaug.

Gøgl og Fjant
Intet marked uden gøgl og fjant - såvel i middelalderen som i dag. Omrejsende skuespillere rejste rundt og underholdt i byerne. Nogle var dybt professionelle, mens andre var de rene amatører. De havde dog det til fælles, at de ved hjælp af teatret kunne underholde og begejstre; for tilskuerne kunne teatertruppen skabe et magisk øjeblik af at befinde sig i en anden tid et andet sted. Middelalderdramaet har sit udspring i den katolske gudstjeneste; oprindeligt opførtes små spil som en form for undervisning; Julekrybben, Jesu død og opstandelse og lignende opbyggelige stykker. De opførtes i kirken omkring højtiderne for at forenkle og forklare de liturgisk tunge ritualer der ellers kunne være vanskelige at forstå. Efterhånden udviklede stykkerne sig til at blive mere langvarige og flyttede fra kirken ud på byens torv, og nogle af stykkerne flyttede sig langt væk fra de kirkelige handlinger; farcen var født!

Et af de få stykker, vi kender fra den sene danske middelalder, er netop sådan en farce; en festlig komedie ved navn Den Utro Hustru, muligvis skrevet af Christiern Hansen, der var skolemester i Odense Vor Frue Sogn engang i 1530erne. I stykket prises det uhæderlige; den kloge narrer den mindre kloge - stykket er saftigt og underholdende.

Borgmestergården bidrager til løjerne ved at lade stykket opføre i den smukke gamle gårdhave - ganske som det kan have været tilfældet i den sene middelalder/renæssance, hvorfra stykket stammer. Det er KAT (Kerteminde Amatørteater), der spiller det frivole stykke, der varer ca. 40 minutter. Der er forestilling både lørdag og søndag kl. 14.00-14.40.

Så vel mødt til Danehof hos byens borgmester.

Billedtekst: Middelalder på Borgmestergården. Familiestund fra årets Kulturnat og Nyborg Slots Dragtlaugs historiske modeshow. Foto: Østfyns Museer.

Lokal virksomhed udvalgt til at omdanne Nyborg Torv
13. september 2019

Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Rigets første hovedstrøg
6. september 2019

Et vejforløb fundet under Torvet i Nyborg kan måske dateres til 1200-tallet. Dermed kan adgangsvejen til middelalderens danehoffer være fundet.

Og nu er HAN død!
5. september 2019

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.

Ladbykongens Krigerweekend
28.-29. september kl. 10-16

Kom og oplev vikingekamp ved Ladbykongens krigerweekend!

Mød Nyborg Slots Dragtlaug
Alle fredage i oktober, marts og april samt den 29/11 kl. 10-12

Kom og mød Nyborg Slots Dragtlaug!

Se fuglekunst med naturvejlederen
Udvalgte lørdage kl. 11: 5/10, 2/11, 23/11 og 25/1

Kom på rundvisning i kunstudstillingen FUGL 2019 med en naturvejleder.

Tur i Ladegårdsskoven
Søndag d. 6. oktober kl. 11-13
Nyborg

Gå på opdagelse i naturen.