Danehof 2014 på Borgmestergården

19. juni 2014 | Borgmestergården

Lørdag den 5. og søndag den 6. juli vil Borgmestergården boble af liv under årets Danehof i Nyborg. Vi inviterer hele familien ind til en hyggelig oplevelse hos byens borgmester. Museet er åben begge dage kl. 10.00-16.00. Under markedet er der gratis entré for alle!

Levende Museum
Tag et hvil fra markedets løjer på byens gamle borgmestergård. Borgmestergårdens hyggelige og historiske gårdrum indbyder til et fredeligt hvil; vi har sat havebordene frem, og vi har indrettet et legerum/madpakkerum, hvor man kan slå sig ned med børnene, inden man atter begiver sig ud i markedets vrimmel. Vi har sat legesager frem til børn og barnlige sjæle både her og i gården, og du kan købe en kop kaffe, en flaske vand eller et køligt glas hvidvin i vores hyggelige butik med alskens kram og gode varer. Du også besøge de arbejdende værksteder: Smeden som arbejder i den gamle smedje. Pilefletteren og snittemændene viser eksempler på deres kunnen. Besøg også vores særudstilling "klædt på til tiden". I denne udstilling kan man blive lidt klogere på, hvordan det danske folk har klædt sig gennem 600 år. Både med originale dragter fra museets samling og med de smukke kopidragter syet af Nyborg Slots Dragtlaug.

Gøgl og Fjant
Intet marked uden gøgl og fjant - såvel i middelalderen som i dag. Omrejsende skuespillere rejste rundt og underholdt i byerne. Nogle var dybt professionelle, mens andre var de rene amatører. De havde dog det til fælles, at de ved hjælp af teatret kunne underholde og begejstre; for tilskuerne kunne teatertruppen skabe et magisk øjeblik af at befinde sig i en anden tid et andet sted. Middelalderdramaet har sit udspring i den katolske gudstjeneste; oprindeligt opførtes små spil som en form for undervisning; Julekrybben, Jesu død og opstandelse og lignende opbyggelige stykker. De opførtes i kirken omkring højtiderne for at forenkle og forklare de liturgisk tunge ritualer der ellers kunne være vanskelige at forstå. Efterhånden udviklede stykkerne sig til at blive mere langvarige og flyttede fra kirken ud på byens torv, og nogle af stykkerne flyttede sig langt væk fra de kirkelige handlinger; farcen var født!

Et af de få stykker, vi kender fra den sene danske middelalder, er netop sådan en farce; en festlig komedie ved navn Den Utro Hustru, muligvis skrevet af Christiern Hansen, der var skolemester i Odense Vor Frue Sogn engang i 1530erne. I stykket prises det uhæderlige; den kloge narrer den mindre kloge - stykket er saftigt og underholdende.

Borgmestergården bidrager til løjerne ved at lade stykket opføre i den smukke gamle gårdhave - ganske som det kan have været tilfældet i den sene middelalder/renæssance, hvorfra stykket stammer. Det er KAT (Kerteminde Amatørteater), der spiller det frivole stykke, der varer ca. 40 minutter. Der er forestilling både lørdag og søndag kl. 14.00-14.40.

Så vel mødt til Danehof hos byens borgmester.

Billedtekst: Middelalder på Borgmestergården. Familiestund fra årets Kulturnat og Nyborg Slots Dragtlaugs historiske modeshow. Foto: Østfyns Museer.

Kulturarvsmasterplan præsenteres på Kulturnatten
24. maj 2019

Ny kulturarvsmasterplanen udpeger konkrete indsatsområder og målsætninger, som kan evalueres og vurderes i forhold til dels de centrale kulturarvsværdier og i forhold til byens liv og rum.

Vil du ro Valdemar Sejr til Danehof?
20. maj 2019

Når Valdemar Sejr ankommer til Danehof i Nyborg d. 6. juli, er der plads til flere roere i hans langskibe.

Søren Kierkegaard i relevante rammer
Kommunikation og Samlinger

Gipsskulpturen af den verdenskendte filosof Søren Kierkegaard har fået nyt hjem på Søren Kierkegaard Forskningscentret i København.

Hilsen fra forrige århundredes håndværkere
20. maj 2019

I september 1921 blev en hilsen fra 10 nyborgensiske håndværkere gemt på Nyborg Slot. Nu efterlyser museet håndværkernes efterkommere.

Smagsprøver fra køkkenhaven
Onsdag d. 29/5, 26/6, 31/7, 28/8 & 25/9

Vores frivillige havegruppe serverer smagsprøver.

Mød dragtdamerne
Torsdage kl. 10-13

Vil du se, hvordan man syr vikingedragter?

Rundvisninger på Borgmestergården
Tirsdage kl. 14 i juni-august
Mødested: Butikken på Borgmestergården

Få en rundvisning i den smukke, gamle købmandsgård.

Rundvisninger 2019
Maj-sep: søndage kl. 11. Juni-aug: onsdage + søndage kl. 11

Kom med på en guidet rundtur på Vikingemuseet Ladby.