Danehof 2014 på Borgmestergården

19. juni 2014 | Borgmestergården

Lørdag den 5. og søndag den 6. juli vil Borgmestergården boble af liv under årets Danehof i Nyborg. Vi inviterer hele familien ind til en hyggelig oplevelse hos byens borgmester. Museet er åben begge dage kl. 10.00-16.00. Under markedet er der gratis entré for alle!

Levende Museum
Tag et hvil fra markedets løjer på byens gamle borgmestergård. Borgmestergårdens hyggelige og historiske gårdrum indbyder til et fredeligt hvil; vi har sat havebordene frem, og vi har indrettet et legerum/madpakkerum, hvor man kan slå sig ned med børnene, inden man atter begiver sig ud i markedets vrimmel. Vi har sat legesager frem til børn og barnlige sjæle både her og i gården, og du kan købe en kop kaffe, en flaske vand eller et køligt glas hvidvin i vores hyggelige butik med alskens kram og gode varer. Du også besøge de arbejdende værksteder: Smeden som arbejder i den gamle smedje. Pilefletteren og snittemændene viser eksempler på deres kunnen. Besøg også vores særudstilling "klædt på til tiden". I denne udstilling kan man blive lidt klogere på, hvordan det danske folk har klædt sig gennem 600 år. Både med originale dragter fra museets samling og med de smukke kopidragter syet af Nyborg Slots Dragtlaug.

Gøgl og Fjant
Intet marked uden gøgl og fjant - såvel i middelalderen som i dag. Omrejsende skuespillere rejste rundt og underholdt i byerne. Nogle var dybt professionelle, mens andre var de rene amatører. De havde dog det til fælles, at de ved hjælp af teatret kunne underholde og begejstre; for tilskuerne kunne teatertruppen skabe et magisk øjeblik af at befinde sig i en anden tid et andet sted. Middelalderdramaet har sit udspring i den katolske gudstjeneste; oprindeligt opførtes små spil som en form for undervisning; Julekrybben, Jesu død og opstandelse og lignende opbyggelige stykker. De opførtes i kirken omkring højtiderne for at forenkle og forklare de liturgisk tunge ritualer der ellers kunne være vanskelige at forstå. Efterhånden udviklede stykkerne sig til at blive mere langvarige og flyttede fra kirken ud på byens torv, og nogle af stykkerne flyttede sig langt væk fra de kirkelige handlinger; farcen var født!

Et af de få stykker, vi kender fra den sene danske middelalder, er netop sådan en farce; en festlig komedie ved navn Den Utro Hustru, muligvis skrevet af Christiern Hansen, der var skolemester i Odense Vor Frue Sogn engang i 1530erne. I stykket prises det uhæderlige; den kloge narrer den mindre kloge - stykket er saftigt og underholdende.

Borgmestergården bidrager til løjerne ved at lade stykket opføre i den smukke gamle gårdhave - ganske som det kan have været tilfældet i den sene middelalder/renæssance, hvorfra stykket stammer. Det er KAT (Kerteminde Amatørteater), der spiller det frivole stykke, der varer ca. 40 minutter. Der er forestilling både lørdag og søndag kl. 14.00-14.40.

Så vel mødt til Danehof hos byens borgmester.

Billedtekst: Middelalder på Borgmestergården. Familiestund fra årets Kulturnat og Nyborg Slots Dragtlaugs historiske modeshow. Foto: Østfyns Museer.

Ulæste tegn fra fortiden
18. januar 2019
Nyborg Slot

Nyopdagede inskriptioner i murværket på Nyborg Slot tyder på at en kongelig fangekælder fra middelalderen er fundet.

Ny leder: Det er et privilegium
18. januar 2019

Når Jeppe Priess Gersbøll i februar starter som afdelingsleder for Johannes Larsen Museet, er det på et sted, han kender særdeles godt.

Østfyns Museer 10 år
8. januar 2019
Østfyns Museer

I 2009 blev Østfyns Museer etableret for at styrke kulturarven og historien på Østfyn. Vi gør status efter ti års virke.

Kultur på hjernen
8. januar 2019
Østfyns Museer

Østfyns Museer er klar til at give demensramte gode oplevelser.

Borgmestergården åbner for sæsonen
Fredag den 1. marts 2019

En ny sæson kan begynde!

En aften hos Larsen
24. januar 2019 kl. 17-20
Kaffehuset, Johannes Larsen Museet

Få en helt særlig madoplevelse i Kaffehuset.

Foredrag: Landmalerne i Sybergland
Onsdag den 30. januar 2019 kl 19

Tilbud til medlemmer af Kerteminde Museumsforening.

Mød Landmalerne
3. februar kl. 12-16.

Vil du vide endnu mere om de smukke landskaber i Sybergland?