Nyborg Museums historie

I 1911 blev museumsforeningen stiftet, hvilket foranledigede apoteker A.S. Sibbernsen fra Vester Skerninge, og dennes bror, Bankdirektør I. Sibbernsen fra Omaha, USA, til at købe gården. Brødrene Sibbernsen lod Borgmestergården føre tilbage til dens oprindelige udseende og skænkede den herefter til Nationalmuseet.

De første år rummede bygningen både museum og bibliotek. Biblioteket blev senere flyttet til biblioteksøen overfor det gamle museum.

Museet var foreningsdrevet frem til statsanerkendelsen 1983/84. Det skiftede senere navn til Nyborg og Omegns Museer, idet museets virke også dækkede de to kommuner Ullerslev og Ørbæk. Disse to kommuner blev ved den seneste kommunesammenlægning slået sammen med Nyborg til Nyborg kommune.

Ved en overenskomst mellem Slots- og Ejendomsstyrelsen og Nyborg Kommune overgik den daglige drift pr. 1. januar 1991 af Nyborg Slot til Nyborg Kommune, hvorefter driften blev uddelegeret til Nyborg og Omegns Museer.

Nyborg Museum fusionerede ved årsskiftet 2008/09 med Kerteminde Museer til det nuværende Østfyns Museer. I Nyborg-afdelingen, der rummer både Borgmestergården og Nyborg Slot, har fortsat et nært samarbejde med Nyborg Museumsforening. Således stiller mange medlemmer op som frivillige ved mange lejligheder; St. Bededagsaften, Julemarked, Rytteriet ved Nyborg Slot, som registratorer ved samlingen af kulturhistoriske genstande og meget meget mere. Der er ligeledes en trofast skare af frivillige, der i sommerhalvåret fungerer som kustoder på de to udstillingssteder i Nyborg.

I samarbejde med Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Nyborg Museumsforeningen udgives årsskiftet "Nyborg Før og Nu".

I Johannes Larsens fodspor ved Filsø
25. juni og 16. oktober 2017
Filsø

Kultur- og naturformidler Merete Vigen arrangerer ture til Filsø

Familieværksted: Båltrolde og hekse
Søndag den 25. juni 2017 kl. 11-15

Så du heksen flyve til Bloksbjerg?

Sysøndag: Lær at brodere bayeux-sting!
Søndag den 25. juni kl. 10-15

Lær at brodere Bayeuxsting med inspiration fra Ladbytapetet.

Johannes Larsens oldebarn underviser i akvarelmaleri
Mandag den 26. juni 2017 kl. 10 – 16 inkl. 1 times frokostpause

Lær akvarelmaling

Danehof i Reformationens tegn
21. juni 2017
Nyborg Slot

Når der afholdes Danehof i Nyborg den første weekend i juli, så er der ekstra fokus på Nyborgs rolle i Reformationshistorien i Danmark. Det sker som en del af Østfyns Museers og Nyborg Kommunes markering af 500 året for Reformationens begyndelse i 1517.

Vikingehal af Trelleborg-typen fundet på Munkebo Bakke
19. juni 2017
Landskab & Arkæologi

Nye fund styrker arkæologernes teori om at Munkebo Bakke i vikingetiden benyttedes strategisk til at overvåge handelsruterne i Odense og Kerteminde Fjorde.

Køllekampen er tilbage i Nyborg
19. juni 2017
Nyborg Slot

Der dystes både med solide lanser og i massekamp med køller til hest, når Torvet foran rådhuset igen bruges til sit oprindelige formål i forbindelse med Danehof den 1. og 2. juli.

Larsen-tegninger udstillet på Island
13. juni 2017

Larsens tegninger er netop nu udstillet på Island.