Nyborg Museums historie

I 1911 blev museumsforeningen stiftet, hvilket foranledigede apoteker A.S. Sibbernsen fra Vester Skerninge, og dennes bror, Bankdirektør I. Sibbernsen fra Omaha, USA, til at købe gården. Brødrene Sibbernsen lod Borgmestergården føre tilbage til dens oprindelige udseende og skænkede den herefter til Nationalmuseet.

De første år rummede bygningen både museum og bibliotek. Biblioteket blev senere flyttet til biblioteksøen overfor det gamle museum.

Museet var foreningsdrevet frem til statsanerkendelsen 1983/84. Det skiftede senere navn til Nyborg og Omegns Museer, idet museets virke også dækkede de to kommuner Ullerslev og Ørbæk. Disse to kommuner blev ved den seneste kommunesammenlægning slået sammen med Nyborg til Nyborg kommune.

Ved en overenskomst mellem Slots- og Ejendomsstyrelsen og Nyborg Kommune overgik den daglige drift pr. 1. januar 1991 af Nyborg Slot til Nyborg Kommune, hvorefter driften blev uddelegeret til Nyborg og Omegns Museer.

Nyborg Museum fusionerede ved årsskiftet 2008/09 med Kerteminde Museer til det nuværende Østfyns Museer. I Nyborg-afdelingen, der rummer både Borgmestergården og Nyborg Slot, har fortsat et nært samarbejde med Nyborg Museumsforening. Således stiller mange medlemmer op som frivillige ved mange lejligheder; St. Bededagsaften, Julemarked, Rytteriet ved Nyborg Slot, som registratorer ved samlingen af kulturhistoriske genstande og meget meget mere. Der er ligeledes en trofast skare af frivillige, der i sommerhalvåret fungerer som kustoder på de to udstillingssteder i Nyborg.

I samarbejde med Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Nyborg Museumsforeningen udgives årsskiftet "Nyborg Før og Nu".

Ladbykongens Krigerweekend
28.-29. september kl. 10-16

Kom og oplev vikingekamp ved Ladbykongens krigerweekend!

Mød Nyborg Slots Dragtlaug
Alle fredage i oktober, marts og april samt den 29/11 kl. 10-12

Kom og mød Nyborg Slots Dragtlaug!

Se fuglekunst med naturvejlederen
Udvalgte lørdage kl. 11: 5/10, 2/11, 23/11 og 25/1

Kom på rundvisning i kunstudstillingen FUGL 2019 med en naturvejleder.

Tur i Ladegårdsskoven
Søndag d. 6. oktober kl. 11-13
Nyborg

Gå på opdagelse i naturen.

Lokal virksomhed udvalgt til at omdanne Nyborg Torv
13. september 2019

Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Rigets første hovedstrøg
6. september 2019

Et vejforløb fundet under Torvet i Nyborg kan måske dateres til 1200-tallet. Dermed kan adgangsvejen til middelalderens danehoffer være fundet.

Og nu er HAN død!
5. september 2019

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.