Nyborg Museums historie

I 1911 blev museumsforeningen stiftet, hvilket foranledigede apoteker A.S. Sibbernsen fra Vester Skerninge, og dennes bror, Bankdirektør I. Sibbernsen fra Omaha, USA, til at købe gården. Brødrene Sibbernsen lod Borgmestergården føre tilbage til dens oprindelige udseende og skænkede den herefter til Nationalmuseet.

De første år rummede bygningen både museum og bibliotek. Biblioteket blev senere flyttet til biblioteksøen overfor det gamle museum.

Museet var foreningsdrevet frem til statsanerkendelsen 1983/84. Det skiftede senere navn til Nyborg og Omegns Museer, idet museets virke også dækkede de to kommuner Ullerslev og Ørbæk. Disse to kommuner blev ved den seneste kommunesammenlægning slået sammen med Nyborg til Nyborg kommune.

Ved en overenskomst mellem Slots- og Ejendomsstyrelsen og Nyborg Kommune overgik den daglige drift pr. 1. januar 1991 af Nyborg Slot til Nyborg Kommune, hvorefter driften blev uddelegeret til Nyborg og Omegns Museer.

Nyborg Museum fusionerede ved årsskiftet 2008/09 med Kerteminde Museer til det nuværende Østfyns Museer. I Nyborg-afdelingen, der rummer både Borgmestergården og Nyborg Slot, har fortsat et nært samarbejde med Nyborg Museumsforening. Således stiller mange medlemmer op som frivillige ved mange lejligheder; St. Bededagsaften, Julemarked, Rytteriet ved Nyborg Slot, som registratorer ved samlingen af kulturhistoriske genstande og meget meget mere. Der er ligeledes en trofast skare af frivillige, der i sommerhalvåret fungerer som kustoder på de to udstillingssteder i Nyborg.

I samarbejde med Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Nyborg Museumsforeningen udgives årsskiftet "Nyborg Før og Nu".

Dies Medievalis 2018
Mandag den 28. maj kl. 10-17
Det adelige Jomfrukloster, Odense

Middelalderforskere fra hele landet mødes i Odense.

Smagsprøver fra køkkenhaven
Onsdag d. 30/5, 27/6, 25/7, 29/8 & 26/9

Vores frivillige havegruppe serverer smagsprøver.

Mennesker og landskaber
1.-27. juni
Toldboden

Fyn i det 21. århundrede set af fotograf Luca Berti.

Kulturnat: Bryllup på Borgmestergården
Fredag d. 1. juni kl. 16-22 (16-19)

Bryllupsforberedelser i renæssancen.

Teknologisk natur- og kulturvejledning
25. maj 2018
Nyborg Slot

I samarbejde med Nyborg Gymnasium inddrager vores natur- og kulturvejleder micro:bits i formidlingen.

Vikingerne kommer til Kerteminde under Kirsebærfestivalen
25. maj 2018

Renæssancehavnen vil være fuld af vikingeaktiviteter under Kirsebærfestivalen.

Flot donation fra frimurerne
18. maj 2018

Med moderne sikkerhedsudstyr er Ladbydragen tættere på at kunne komme ud på åbent hav.

Fynske virksomheder skal restaurere Nyborg Slot
17. maj 2018
Nyborg Slot

Fyn er stærkt repræsenteret, når kongefløjen og vagttårnet skal restaureres.