Nyborg Museums historie

I 1911 blev museumsforeningen stiftet, hvilket foranledigede apoteker A.S. Sibbernsen fra Vester Skerninge, og dennes bror, Bankdirektør I. Sibbernsen fra Omaha, USA, til at købe gården. Brødrene Sibbernsen lod Borgmestergården føre tilbage til dens oprindelige udseende og skænkede den herefter til Nationalmuseet.

De første år rummede bygningen både museum og bibliotek. Biblioteket blev senere flyttet til biblioteksøen overfor det gamle museum.

Museet var foreningsdrevet frem til statsanerkendelsen 1983/84. Det skiftede senere navn til Nyborg og Omegns Museer, idet museets virke også dækkede de to kommuner Ullerslev og Ørbæk. Disse to kommuner blev ved den seneste kommunesammenlægning slået sammen med Nyborg til Nyborg kommune.

Ved en overenskomst mellem Slots- og Ejendomsstyrelsen og Nyborg Kommune overgik den daglige drift pr. 1. januar 1991 af Nyborg Slot til Nyborg Kommune, hvorefter driften blev uddelegeret til Nyborg og Omegns Museer.

Nyborg Museum fusionerede ved årsskiftet 2008/09 med Kerteminde Museer til det nuværende Østfyns Museer. I Nyborg-afdelingen, der rummer både Borgmestergården og Nyborg Slot, har fortsat et nært samarbejde med Nyborg Museumsforening. Således stiller mange medlemmer op som frivillige ved mange lejligheder; St. Bededagsaften, Julemarked, Rytteriet ved Nyborg Slot, som registratorer ved samlingen af kulturhistoriske genstande og meget meget mere. Der er ligeledes en trofast skare af frivillige, der i sommerhalvåret fungerer som kustoder på de to udstillingssteder i Nyborg.

I samarbejde med Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Nyborg Museumsforeningen udgives årsskiftet "Nyborg Før og Nu".

Info- og idé-workshop
Tirsdag den 26. september kl. 19-21

Vær med til at skabe vikingetidslandskab og -aktiviteter omkring Vikingemuseet Ladby.

Åbent hus
Onsdag den 27. september kl. 17-20

Kom med input til en ny politik for kultur-, fritids- og idrætslivet i Kerteminde Kommune.

Koncert: 1917 A.D. – lyden af et dramatisk år
Torsdag den 28. september kl. 19

Bliv ført gennem år 1917 med et udvalg af smukke sange.

1917: EN NY TID
2. september til 26. november 2017

Hvad lavede unge og moderne kunstnere såsom Axel Salto og Harald Giersing i Larsens hjem i 1917?

3.500 år gamle skeletter udgravet
22. september 2017
Landskab & Arkæologi

Otte skeletter fundet ved Kerteminde vil give os unik ny viden om livet i bronzealderen.

Nyerhvervelse indgår i udstillingen 1917 – EN NY TID
22. september 2017

I forbindelse med udstillingen 1917 - EN NY TID har museet været heldige at kunne erhverve et nyt værk til samlingen, nemlig et maleri af den svenske maler Kurt Jungstedt.

Bedre adgangsforhold på Borgmestergården
20. september 2017

Ny belægning og kørestolsvenlige gangstier på gårdspladsen forbedrer adgangen til Borgmestergården.

Historien om Danmark: Lige rundt om hjørnet!
20. september 2017
Østfyns Museer

Følg med i anden halvdel af DR's store historiesatsning og find historien her på Østfyn!