Nyborg Museums historie

I 1911 blev museumsforeningen stiftet, hvilket foranledigede apoteker A.S. Sibbernsen fra Vester Skerninge, og dennes bror, Bankdirektør I. Sibbernsen fra Omaha, USA, til at købe gården. Brødrene Sibbernsen lod Borgmestergården føre tilbage til dens oprindelige udseende og skænkede den herefter til Nationalmuseet.

De første år rummede bygningen både museum og bibliotek. Biblioteket blev senere flyttet til biblioteksøen overfor det gamle museum.

Museet var foreningsdrevet frem til statsanerkendelsen 1983/84. Det skiftede senere navn til Nyborg og Omegns Museer, idet museets virke også dækkede de to kommuner Ullerslev og Ørbæk. Disse to kommuner blev ved den seneste kommunesammenlægning slået sammen med Nyborg til Nyborg kommune.

Ved en overenskomst mellem Slots- og Ejendomsstyrelsen og Nyborg Kommune overgik den daglige drift pr. 1. januar 1991 af Nyborg Slot til Nyborg Kommune, hvorefter driften blev uddelegeret til Nyborg og Omegns Museer.

Nyborg Museum fusionerede ved årsskiftet 2008/09 med Kerteminde Museer til det nuværende Østfyns Museer. I Nyborg-afdelingen, der rummer både Borgmestergården og Nyborg Slot, har fortsat et nært samarbejde med Nyborg Museumsforening. Således stiller mange medlemmer op som frivillige ved mange lejligheder; St. Bededagsaften, Julemarked, Rytteriet ved Nyborg Slot, som registratorer ved samlingen af kulturhistoriske genstande og meget meget mere. Der er ligeledes en trofast skare af frivillige, der i sommerhalvåret fungerer som kustoder på de to udstillingssteder i Nyborg.

I samarbejde med Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Nyborg Museumsforeningen udgives årsskiftet "Nyborg Før og Nu".

Skræp, Gram og Gungner
Alle åbningsdage

Gættekonkurrence: Kender du vikingernes våben?

Mød brodøserne
Onsdage kl. 11-14

Historien om Ladbyskibet fortalt med nål og tråd.

Mød dragtdamerne
Torsdage kl. 10-13

Vil du se, hvordan man syr vikingedragter?

Kamptræning
Sidste søndag i måneden kl. 10-13

Oplev ægte vikingekamp!

Høkeren er sommerklar
28. maj 2020

Nu åbner Høkeren - så er det sommer!

Borgmestergården genåbner 26. maj
21. maj 2020
Nyborg Slot & Kulturarv

Efter regeringens udmelding af dags dato glæder vi os til snart at kunne åbne Borgmestergården igen.

Ture og rundvisninger - sommeren 2020
20. maj 2020

Kom med på guidede ture og rundvisninger til kulturarven og naturen i sommermånederne.

Polske roearbejdere, præsteindberetninger og fuglekunst
18. maj 2020
Østfyns Museer

Nyt årsskrift er på gaden med spændende fortællinger om historie og kunst.