Nyborg Museums historie

I 1911 blev museumsforeningen stiftet, hvilket foranledigede apoteker A.S. Sibbernsen fra Vester Skerninge, og dennes bror, Bankdirektør I. Sibbernsen fra Omaha, USA, til at købe gården. Brødrene Sibbernsen lod Borgmestergården føre tilbage til dens oprindelige udseende og skænkede den herefter til Nationalmuseet.

De første år rummede bygningen både museum og bibliotek. Biblioteket blev senere flyttet til biblioteksøen overfor det gamle museum.

Museet var foreningsdrevet frem til statsanerkendelsen 1983/84. Det skiftede senere navn til Nyborg og Omegns Museer, idet museets virke også dækkede de to kommuner Ullerslev og Ørbæk. Disse to kommuner blev ved den seneste kommunesammenlægning slået sammen med Nyborg til Nyborg kommune.

Ved en overenskomst mellem Slots- og Ejendomsstyrelsen og Nyborg Kommune overgik den daglige drift pr. 1. januar 1991 af Nyborg Slot til Nyborg Kommune, hvorefter driften blev uddelegeret til Nyborg og Omegns Museer.

Nyborg Museum fusionerede ved årsskiftet 2008/09 med Kerteminde Museer til det nuværende Østfyns Museer. I Nyborg-afdelingen, der rummer både Borgmestergården og Nyborg Slot, har fortsat et nært samarbejde med Nyborg Museumsforening. Således stiller mange medlemmer op som frivillige ved mange lejligheder; St. Bededagsaften, Julemarked, Rytteriet ved Nyborg Slot, som registratorer ved samlingen af kulturhistoriske genstande og meget meget mere. Der er ligeledes en trofast skare af frivillige, der i sommerhalvåret fungerer som kustoder på de to udstillingssteder i Nyborg.

I samarbejde med Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Nyborg Museumsforeningen udgives årsskiftet "Nyborg Før og Nu".

Dyr på Borgmestergården
Onsdage i uge 29-35, mellem klokken 11 og 15

Hver onsdag præsenterer vi et nyt dyr på Borgmestergården!

Kirsebærcafé på Farvergården
20.-21. juli 2019
Farvergården

Farvergården åbner sin kirsebærcafé til Kirsebærfestivalen.

Kirsebærfestival og fri entré til kunsten
20.-21. juli 2019

Fri entré, kurve- og bogudsalg og lækkerier på Johannes Larsen Museet i weekenden under Kirsebærfestivalen.

Cykeltur i naturen og kulturen (22 km)
Onsdag d. 24. juli, kl. 10
Afgang fra Almas Hus

Kom med på en spændende cykeltur gennem naturen og kulturen

Lokum skaber nysgerrighed
9. juli 2019

Biolog fra Nationalmuseet og DNA-forskere fra Københavns Universitet kommer til Nyborg for at tage prøver fra et 500 år gammelt latrin.

Milepæl markeres med film
9. juli 2019

Første etape af restaureringen af Nyborg Slot er nu gennemført. Vi gør status med denne lille film.

Retur til debut-byen Kerteminde
5. juli 2019

Allerede som 25-årig fik Peter Brandes sin første separatudstilling. Stedet var Kerteminde, hvor han nu - 50 år efter - kan fejre sit 75 års jubilæum med en stor og anmelderrost udstilling.