Nyborg Museums historie

I 1911 blev museumsforeningen stiftet, hvilket foranledigede apoteker A.S. Sibbernsen fra Vester Skerninge, og dennes bror, Bankdirektør I. Sibbernsen fra Omaha, USA, til at købe gården. Brødrene Sibbernsen lod Borgmestergården føre tilbage til dens oprindelige udseende og skænkede den herefter til Nationalmuseet.

De første år rummede bygningen både museum og bibliotek. Biblioteket blev senere flyttet til biblioteksøen overfor det gamle museum.

Museet var foreningsdrevet frem til statsanerkendelsen 1983/84. Det skiftede senere navn til Nyborg og Omegns Museer, idet museets virke også dækkede de to kommuner Ullerslev og Ørbæk. Disse to kommuner blev ved den seneste kommunesammenlægning slået sammen med Nyborg til Nyborg kommune.

Ved en overenskomst mellem Slots- og Ejendomsstyrelsen og Nyborg Kommune overgik den daglige drift pr. 1. januar 1991 af Nyborg Slot til Nyborg Kommune, hvorefter driften blev uddelegeret til Nyborg og Omegns Museer.

Nyborg Museum fusionerede ved årsskiftet 2008/09 med Kerteminde Museer til det nuværende Østfyns Museer. I Nyborg-afdelingen, der rummer både Borgmestergården og Nyborg Slot, har fortsat et nært samarbejde med Nyborg Museumsforening. Således stiller mange medlemmer op som frivillige ved mange lejligheder; St. Bededagsaften, Julemarked, Rytteriet ved Nyborg Slot, som registratorer ved samlingen af kulturhistoriske genstande og meget meget mere. Der er ligeledes en trofast skare af frivillige, der i sommerhalvåret fungerer som kustoder på de to udstillingssteder i Nyborg.

I samarbejde med Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Nyborg Museumsforeningen udgives årsskiftet "Nyborg Før og Nu".

Kunstnat
Onsdag den 14. november kl. 19-21

Fyns fire kunstmuseer inviterer indenfor til kunstnat. Fri entré!

Fugle-Flet med Lars Holmsted
18. november 2018 kl. 11-14

ARRANGEMENTET ER AFLYST

Sovjetiske krigsfanger i Danmark
Tirsdag den 20. november kl. 19.00
Aktivitetshuset, Sprotoften 1, Nyborg

Foredrag med museumsinspektør Nicolai Knudsen, Østfyns Museer.

Musikalsk underholdning og fællessang
Torsdag den 22. november kl. 19

Kerteminde Museumsforening inviterer medlemmer til sangforedrag v/ Rasmus Skov Borring og Jens Rosendal.

12.000 håndstrøgne teglsten bliver til et flot tag
12. november 2018
Nyborg Slot

"Det bliver det flotteste tag nord for Alperne"

Så skal vi snart holde Jul i den gamle Kongeby igen
12. november 2018
Nyborg Slot

Traditionen tro inviterer vi byens børnehaver til at være med til at male byens bedste birkenisser på Borgmestergården.

Johannes Larsen Museet skal have ny leder
7. november 2018

Mette Ladegaard Thøgersen skal fremover være leder af Nyborg Slot og Borgmestergården i Nyborg.

Ny afdelingsleder til Nyborg Slot
6. november 2018
Nyborg Slot

Nuværende afdelingsleder fra Johannes Larsen Museet hentes til Nyborg Slot som ny afdelingsleder.