Nyborg Museums historie

I 1911 blev museumsforeningen stiftet, hvilket foranledigede apoteker A.S. Sibbernsen fra Vester Skerninge, og dennes bror, Bankdirektør I. Sibbernsen fra Omaha, USA, til at købe gården. Brødrene Sibbernsen lod Borgmestergården føre tilbage til dens oprindelige udseende og skænkede den herefter til Nationalmuseet.

De første år rummede bygningen både museum og bibliotek. Biblioteket blev senere flyttet til biblioteksøen overfor det gamle museum.

Museet var foreningsdrevet frem til statsanerkendelsen 1983/84. Det skiftede senere navn til Nyborg og Omegns Museer, idet museets virke også dækkede de to kommuner Ullerslev og Ørbæk. Disse to kommuner blev ved den seneste kommunesammenlægning slået sammen med Nyborg til Nyborg kommune.

Ved en overenskomst mellem Slots- og Ejendomsstyrelsen og Nyborg Kommune overgik den daglige drift pr. 1. januar 1991 af Nyborg Slot til Nyborg Kommune, hvorefter driften blev uddelegeret til Nyborg og Omegns Museer.

Nyborg Museum fusionerede ved årsskiftet 2008/09 med Kerteminde Museer til det nuværende Østfyns Museer. I Nyborg-afdelingen, der rummer både Borgmestergården og Nyborg Slot, har fortsat et nært samarbejde med Nyborg Museumsforening. Således stiller mange medlemmer op som frivillige ved mange lejligheder; St. Bededagsaften, Julemarked, Rytteriet ved Nyborg Slot, som registratorer ved samlingen af kulturhistoriske genstande og meget meget mere. Der er ligeledes en trofast skare af frivillige, der i sommerhalvåret fungerer som kustoder på de to udstillingssteder i Nyborg.

I samarbejde med Nyborg Bibliotek, Nyborg Lokalhistoriske Arkiv og Nyborg Museumsforeningen udgives årsskiftet "Nyborg Før og Nu".

Søsætning af Ladbydragen 2019
Torsdag den 16. maj kl. 16-19

Vær med, når Ladbydragen søsættes til en ny sæson.

Anne Marie Egemose viser rundt
Udvalgte lør- og søndage kl. 14

Kom med kunstneren rundt i "Tråde til naturen".

Farvergården har åbent
åbent 1. marts - 20. oktober 2019
Farvergården

Kultur for hele familien

Tråde til naturen
9. marts 2019 - 2. juni 2019

Inge Bjørn, Anne Marie Egemose, Annette Holdensen og Randi N. Lium viser tekstilkunst.

Intet går til spilde
22. marts 2019
Nyborg Slot

Kuglepenne og vinpropper med historie og sjæl

Det skjulte velfærdspotentiale
21. marts 2019
Nyborg Slot

Nyerhvervelse til Sybergsamlingen
19. marts 2019

Museets nyerhvervede værk er den største version af et flere gange gentaget skibsmotiv

Bronzealderfund ved Ullerslev
15. marts 2019
Landskab & Arkæologi

Spektakulære detektorfund af genstande fra bronzealderen tegner konturerne af et helligt landskab ved Ullerslev.