Magtens grundstof

Tid: 5. december 2019 til 17. januar 2020
Sted: Toldboden

Kulturhistorie og naturvidenskab i samspil: Magt har været udtrykt på mange måder gennem historien. Men magten finder også udtryk i det periodiske system!

Udstillingsåbning 4. december kl. 15. Åbning af udstillingen ved Kertemindes borgmester Kasper Ejsing Olesen. Østfyns Museer byder på væske med H2CO3 og kartofler med NaCl.

I disse år udvides og udfordres vores kulturhistoriske viden af en række naturvidenskabelige analyser og metoder. Denne udstilling sætter fokus på, at koblingen af kulturhistorisk viden og naturvidenskabelige analyser giver os både flere og bedre svar. Men også mange nye spørgsmål at arbejde videre med.

Magtens symboler analyseret

Udstillingen kommer omkring militær magt og magten til at lede en forsamling. Vi ser på magtens symboler udtrykt i skinnende smykker og medaljer samt på den magt, der ligger i at beherske et håndværk. Med hjælp fra XRF-røntgenanalyse kan man komme helt ind i de udstillede genstande og undersøge, hvilke byggesten og materialer de består af. Er den prangende medalje virkelig af guld eller blot noget, der ligner? Kan farven på de fine perler fra bronzealderen fortælle noget om, hvor og hvordan de er lavet, og hvilke hemmeligheder gemmer sig i resterne af et nedbrudt koldkrigsfly?

Vandreudstilling på vej Fyn rundt

Udstillingen er første udstilling i en udstillingsrække koordineret som del af projektet "Fortiden i fremtiden". Udstilling vandrer videre til Ærø Museum, Marstal Søfartsmuseum, Svendborg Museum, Øhavsmuseet Faaborg og Langelandsmuseum.

Hør podcast om arbejdet med "magtens grundstof".

Fortiden i fremtiden

Med det stort anlagte formidlingsprojekt ”Fortiden i Fremtiden” kryber Bevaringscenter Fyn og seks museer på Fyn og øerne under huden på kulturhistorien med fem fælles vandreudstillinger med afsæt i udvalgte genstande, foredrag, podcasts, workshops for skoler og åbent konserveringsværksted.

Fysik, kemi og biologi løser fortidens gåder

I projektet ”Fortiden i Fremtiden” indgår undervisningsforløb målrettet mod bl.a. folkeskolens ældste klasser og faghold på gymnasier. 

”Vi ønsker at gøre fag som fysik, kemi og biologi nærværende og praksisorienteret ved at vise, hvordan de hjælper nutidens forskere med at løse fortidens gåder. Gennem naturvidenskab åbnes der op for helt nye måder at anskue og formidle kulturarv. Samtidig ønsker vi at engagere elever og besøgende ved at vise, at naturvidenskab og humaniora ikke står i modsætning til hinanden, men rent faktisk kan berige hinanden”, fortæller Ida Hovmand fra Bevaringscenter Fyn.

Virkeliggørelsen af projektet er muliggjort af især flere velvillige fonde. Vi er meget taknemmelige for at de følgende fonde har valgt at støtte vores arbejde med Fortiden nu og i Fremtiden: Albani Fonden, Beckett Fonden, Knud Højgaards Fond, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

Det sker på museerne

Foredrag, markeder, værksteder, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Rådhus med dybe rødder
16. januar 2020
Nyborg Slot og Kulturarv

Arkæologer fra Østfyns Museer kan nu bekræfte, at Nyborg Rådhus den dag i dag bæres af fundament fra 1500-tallet.

Røde mønstre på slottets gulve
15. januar 2020
Nyborg Slot og Kulturarv

Det bliver røde mønstre i tegl, der kommer til at pryde gulvene i fire af Nyborg Slots sale.

Kerteminde-udstilling rejser nordpå
15. januar 2020
Johannes Larsen Museet

Udstillingen NATURE Home & Workplace, der blev skabt til Johannes Larsen Museet i efteråret 2018, bliver nu vist på kunstmuseet i Nuuk.

Donation til Nyborg Slots Dragtlaug
14. januar 2020
Nyborg Slot og Kulturarv

Nyborg Slots Dragtlaug har modtaget en flot donation fra Albani Fonden og ser frem til sommerens Danehof, hvor en lang række flotte, nye dragter skal præsenteres.