”Frk. Pensel” - og andre Kerteminde-kunstnere

Tid: 4.-20. december 2018
Sted: Toldboden

Årets gaver og nyerhvervelser 2018.

I sommeren 2018 fik museet en stor gave fra Kai Viggo Munch i Norge. Gaven indeholdt erindringer, fotografier og ikke mindst skitser, som havde tilhørt hans slægtning, kunstneren Anna E. Munch (1876-1960). Hun var tæt knyttet til Kerteminde og boede i en lang årrække sammen med forfatterinden Sophie Breum i en villa ved Nordstranden.

De to kunstnere, der boede alene sammen i ”Østenkrog” (Hindsholmvej 34), har givetvis tiltrukket sig en del opmærksomhed i nærmiljøet. Det lokale vid døbte dem ”frøknerne Pen og Pensel”. De beskrives som diametrale modsætninger – Anne E. Munch var høj, lyshåret, rolig og velafbalanceret, mens Sophie Breum var lille, mørkhåret, urolig og ilter.

Anna E. Munch var også engageret i kvindesagen på sin egen stille måde. I 1911 tegnede hun Dansk Kvindesamfunds banner. Gennem bekendtskabet med Sophie Breum blev hun knyttet til nogle af samtidens kvindelige forfattere og kom til at illustrere en række af deres værker.

Under opholdene i Kerteminde blev Anne E. Munch inspireret af det lokale malermiljø omkring Fritz Syberg og Johannes Larsen, ikke mindst i sit motivvalg: havnen, stranden, pilehegnene. Sideløbende hermed lavede hun en række store udsmykningsopgaver, bl.a. til Fyns Forsamlingshus i Odense.

Anne E. Munch var den første kvindelige kunstner, der arbejdede med kirkekunst, og især i 1930’erne og 1940’erne udførte hun en lang række altertavler til danske kirker, heriblandt Mesinge.

På udstillingen i Toldboden kan man desuden finde de seneste malerier, museerne har erhvervet, enten som foræringer eller ved køb med støtte fra fonde. Herimellem er der – naturligvis – billeder af Fritz Syberg og Johannes Larsen, men også af Jacob Jørgensen, Andreas ”Puf” Larsen og – Anna E. Munch.

Og som noget helt specielt: en glasmosaik fra det tidligere Kerteminde Jernstøberiet. Mosaikken, der viser en arbejdssituation på støberiet, er lavet af den lokale kunstner Rigmor Klein.

Hvis man vil se en af de nyeste af museets fine erhvervelser fra årets løb, skal man en tur omkring Farvergården. Her er udstillet den gamle væltepeter, som ”De Ensomme Gamle Mænd” har sat så fint i stand.

 

Det sker på museerne

Foredrag, markeder, værksteder, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Ny flot bog om vikingetiden
16. oktober 2019

Nyhed i museumsbutikken

Spøgelsesskib er finalist til Den Fynske Kulturpris
15. oktober 2019

Spøgelseskibet er blandt de fem finalister til Den Fynske Kulturpris

Ny fugl fra Larsens hånd
4. oktober 2019
Johannes Larsen Museet

Nyerhvervet Larsen-tegning viser malerens glæde ved et lille stykke indendørs natur.

Fuglene trak folk til
3. oktober 2019
Johannes Larsen Museet

Rekordmange deltog i åbningen af Fugl 2019, og efter åbningen var der travlhed i Kertemindes restauranter og på overnatningssteder, der skulle huse mange af de tilrejsende kunstnere og deres gæster.