Kerteminde Kirke

Tid: Tilgængelig i kirkens åbningstid
Sted: Torvet i Kerteminde

Følg med i DR's store historiesatsning og find historien her på Østfyn! I femte afsnit er vi nu nået til senmiddelalderen!

Kerteminde Kirke

Sct. Laurentius Kirke  - sognekirken i Kerteminde og byens ældste hus - står i dag som købstadens mest markante monument fra senmiddelalderen. Dens placering ved byens centrale torv er et vidnesbyrd om, at kirken i middelalderen var samfundets dominerende institution.

Forgængeren var en trækirke

Kertemindes første kirke har formentlig været en trækirke, opført omtrent samtidig med bydannelsen omkring 1300. Første gang byens navn er omtalt i en skriftlig kilde, er i forbindelse med kirken, nemlig da en købmand fra Lübeck i 1350 nævner kirken i sit testamente. Først i forbindelse med en stor udbygning i slutningen af 1400-årene har kirken i hovedtrækkene fået sin nuværende skikkelse.

Helgentro

Her i senmiddelalderen var kirken ramme omkring den katolske tids helgentro. Kirken var udstyret med talrige altre og kapeller, som kunne være viet til flere helgener eller skifte navn ved nyindvielser. Kilderne taler om Vor Frue alter, Skt. Gertruds alter, Skt. Nikolaj alter, og tilstedeværelsen af en Skt. Anne gård i byen tyder på, at der også har været et Skt. Anna alter. Højalteret var sandsynligvis viet til Skt. Laurentius, kirkens værnehelgen.

Middelalderligt murværk

Hovedparten af kirkens mure udgøres stadig af det oprindelige, middelalderlige murværk. Dette blev igen synligt, da man i 1870’erne valgte at fjerne det hvide lag puds, som fik købstadskirken til at fremstå som en almindelig landsbykirke. Den ”oprindelige” middelalderkirke var dog noget lavere, idet man ved samme lejlighed forhøjede tårnet med nogle meter. Også den ældste af kirkens klokker, den såkaldte ”Tiklokke” fra 1419, er en del af nutidens kirke.

Katolsk monstransskab

Størstedelen af kirkens inventar er fra 1600-tallet, men enkelte middelalderlige ting er bevaret. Det gælder kirkens gamle pengeblok, der har en katolsk fortid som monstransskab, og et sengotisk skab fra omkring 1500, der bruges til opbevaring af altersølv. Den mest spektakulære genstand – ”Kristi Grav”, en træfigur forestillende Kristi lig i en trækiste – skal man dog på Nationalmuseet for at se.

Kerteminde Kirke - historisk

Billede: Kerteminde Kirke set af den hollandske korttegner J. Elandts tegning på et kort fra 1659. (Det Kgl. Bibl.).

Kurt Risskov Sørensen

Find flere "Historier om Danmark" på Østfyn her.

 

Logo

Det sker på museerne

Foredrag, markeder, værksteder, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Garnisonsbygningen på Slotsholmen får nyt liv
23. februar 2018
Nyborg Slot

Der er nu kommet et nyt flot kig ind til Nyborg Slots kongefløj. Imens er materialerne fra den gule bygning på vej til at få nye funktioner.

Friske fuglekasser til Larsens fugle
23. februar 2018
Johannes Larsen Museet

Vores trofaste, frivillige fuglelsker, Mogens Salling, har brugt de sidste uger på at gennemgå og rense og renovere alle samtlige fuglekasser i Larsens have.

Artige børn i lære som møgunger
20. februar 2018
Borgmestergården

I vinterferien blev der smadret tallerkener og lavet medisterpølse på Borgmestergården.

Reformationsbog roses af anmeldere
20. februar 2018
Nyborg Slot

Erland Porsmoses bog om Reformationen og Nyborgs rolle heri høster anerkendelse hos anmeldere. Senest har den fået fem stjerner fra Kristeligt Dagblad.