Besat og befriet

Tid: 3. juli til 30. august 2015
Sted: Toldboden

Anden Verdenskrig i Kerteminde

Den 9. april 2015 var det præcis 75 år siden, at Danmark blev besat af Tyskland. Tyskerne sendte bombefly og soldater ind over græsen, og krævede at Danmark skulle overgive sig og lade sig besætte og kontrollere af Tyskland. Den danske regering og konge accepterede tyskernes krav knap to timer efter invasionen, og denne april morgen blev starten på en fem år lang verdenskrig.

Med en udstilling på Toldboden stiller Østfyns Museer skarpt på begivenhedernes gang i Kerteminde under besættelsen. Via genstande, arkivalier, fotos og ikke mindst personlige fortællinger redegør udstillingen for, hvordan besættelsen påvirkede en lille by som Kerteminde.

Med genstande som mørklægningsgardiner, rationeringsmærker, service af ben m.m. er den særlige hverdag under besættelsen et af Besat og Befriets temaer. Derudover er der selvfølgelig fokus på besættelsesmagten som havde til huse i Kerteminde og på Fyns Hoved, modstandsbevægelsen, befrielsen og ikke mindst de knap 1000 østtyskere, der fik ophold i Kerteminde de sidste måneder af krigen, efter at have taget flugten fra de russiske tropper.

Der er udstillingsåbning - i et historisk lys - d. 3. juli kl. 14.00.

englændere modtages på torvet

Danmarks befrielse 1945:  Englænderne modtages på Torvet. (Østfyns Museer)

 

Det sker på museerne

Foredrag, markeder, værksteder, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Lokal virksomhed udvalgt til at omdanne Nyborg Torv
13. september 2019
Nyborg Slot og Kulturarv

Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019
Vikingemuseet Ladby

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Rigets første hovedstrøg
6. september 2019
Nyborg Slot og Kulturarv

Et vejforløb fundet under Torvet i Nyborg kan måske dateres til 1200-tallet. Dermed kan adgangsvejen til middelalderens danehoffer være fundet.

Og nu er HAN død!
5. september 2019
Johannes Larsen Museet

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.