Med tog til fortiden

Tid: 4.- 26. oktober
Sted: Toldboden

Udstilling om dengang der gik tog til Kerteminde og Hindsholm.

Udstillingen åbnes fredag den 3. oktober kl. 14 ved formanden for Turismeudvalget, Knud Ahrnkiel.

I år er det 100 år siden, den sidste del af strækningen Odense-Kerteminde-Martofte blev anlagt. I den anledning vises en udstilling om lokalbanen, der i årene 1900 til 1966 var en afgørende del af den østfynske infrastruktur.

I tekst og billeder fortæller udstillingen om banens meget langvarige og smertefulde fødsel, om den succesrige start, der betød Kertemindes gennembrud som turistby, og om den fremstormende bilisme, der i 1960'erne endte med at tage livet af OKMJ.

Atter et badetog i Kerteminde

Fra privat side er det lykkedes at låne en hel del effekter, der givetvis vil vække minder hos både jernbaneentusiaster og almindelige nostalgikere. Endvidere vil der på udstillingen blive vist amatøroptagelser fra ture med banen.

Udstillingens største genstand må af pladshensyn placeres uden for udstillingsbygningen. Det er en såkaldt bænkevogn, som fra 1918 var en del af de navnkundige badetog fra Odense til Kerteminde. Badetogene var ekstratog, som i sæsonen blev indsat på sommersøndage. Da banens personvogne skulle bruges i de almindelige tog, løste man problemet ved at forsyne ordinære godsvogne med bænke. Derfor kan man i vognen finde et skilt med teksten "Maa ikke læsses med Kvæg, ildelugtende eller tilsmudsende Gods"!

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem de 11 lokalarkiver i Kerteminde.

"værd at se (...) et sandt overflødighedshorn af fotos og tegninger fra jernbanens første år og op lige til den sidste afgang i 1966", Henrik Mohr, Fyens Stiftstidende.

 

Fortælleaften og cykelture langs Kerteminde-jernbanen

I tilknytning til udstillingen om banens historie vil der være to gratis-arrangementer.

Som optakt til udstillingen afholdes fortælleaften om OKMJ på Johannes Larsen Museet tirsdag den 30. september kl. 19 ved jernbane-entusiasten Tormod Tønnesen. Læs mere her.

Desuden arrangeres der to historiske cykelture.  Den første starter tirsdag den 14. oktober kl. 10:00 fra Dræby Station og går til Kerteminde; den anden torsdag den 16. oktober kl. 10:00 fra Kerteminde Station (nuv. rutebilstation) til Martofte. Læs mere her.

 

Det sker på museerne

Foredrag, markeder, værksteder, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Lokal virksomhed udvalgt til at omdanne Nyborg Torv
13. september 2019
Nyborg Slot og Kulturarv

Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019
Vikingemuseet Ladby

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Rigets første hovedstrøg
6. september 2019
Nyborg Slot og Kulturarv

Et vejforløb fundet under Torvet i Nyborg kan måske dateres til 1200-tallet. Dermed kan adgangsvejen til middelalderens danehoffer være fundet.

Og nu er HAN død!
5. september 2019
Johannes Larsen Museet

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.