Årets Gaver 2014

Tid: 4.-18. december 2014
Sted: Toldboden

Nyerhvervelser til museerne i Kerteminde

Udstillingsåbning torsdag 4. december kl. 14

Som altid i december slutter museerne i Kerteminde sæsonen af med status over de nyerhvervelser, der er tilgået bymuseet og Johannes Larsen Museet.

På udstillingen vises med andre ord de kunstværker, Johannes Larsen Museet har fået eller købt i årets løb, samt de museumsgenstande og arkivalier, der er tilgået den kulturhistoriske afdeling. 

Kårde, geværer og faner

Til den kulturhistoriske afdeling er der som altid blevet indleveret både små og store ting. Blandt årets absolut største indleveringer er et omfattende materiale fra Hjemmeværnet, som er indkommet i forbindelse med rømningen af Hjemmeværnsgården.

Af genstande kan nævnes en kårde fra svenskekrigen, et fugleskydningsgevær og to faner. Men måske af endnu større betydning er de dokumenter og fotografier, der fulgte med. Hjemmeværnet har som bekendt sit udspring i modstandsbevægelsen, og en stor del af materialet stammer fra slutningen af krigen og befrielsens første tid. Ud over dokumenter, der belyser den lokale modstandskamp, er der flere hundrede fotos, hvoraf et halvt hundrede vises på udstillingen. Derudover vil meget af materialet indgå i en udstilling, der planlægges til sommeren 2015 i anledning af 75-året for Danmarks besættelse.

Aage Jensens boksepokal og nye værker til kunstsamlingen

Af større gaver til museet må også fremhæves otte scrapbøger, fotografier og en pokal, der har tilhørt bokseren Aage Jensen. Smeden fra Kerteminde var en stort boksenavn i 1930’erne og 40’er, hvor han hjemførte flere danske mesterskaber.

Også museets kunstsamling er vokset pænt i det forløbne år. Der er naturligvis igen i år erhvervet værker af museets hovednavne, Johannes Larsen, Fritz Syberg og Christine Swane, men også billeder af mindre kendte, lokale kunstnere er det blevet til. Eksempelvis Erik Kærslunds oliebillede med motiv fra Kerteminde havn fra slutningen af 1970’erne – et motiv som allerede er historie.

Billedtekst: Erik Kærslund: Siloer på Kerteminde Havn. 1979. Olie på lærred.

 

Det sker på museerne

Foredrag, markeder, værksteder, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Lokal virksomhed udvalgt til at omdanne Nyborg Torv
13. september 2019
Nyborg Slot og Kulturarv

Slots- og Kulturstyrelsen har nu valgt den entreprenør, der skal udføre arbejdet med Torvet i Nyborg, som er en del af det store slotsprojekt i Nyborg.

Sværdslag og øksehug på Vikingemuseet
12. september 2019
Vikingemuseet Ladby

Nyt vikingeevent på Fyn: Vikingemuseet Ladby har inviteret danske vikingekrigere på træningslejr. Til glæde for såvel krigere som publikum.

Rigets første hovedstrøg
6. september 2019
Nyborg Slot og Kulturarv

Et vejforløb fundet under Torvet i Nyborg kan måske dateres til 1200-tallet. Dermed kan adgangsvejen til middelalderens danehoffer være fundet.

Og nu er HAN død!
5. september 2019
Johannes Larsen Museet

Mindeord for John Olsen ved Per Arnoldi.