Årets Gaver 2014

Tid: 4.-18. december 2014
Sted: Toldboden

Nyerhvervelser til museerne i Kerteminde

Udstillingsåbning torsdag 4. december kl. 14

Som altid i december slutter museerne i Kerteminde sæsonen af med status over de nyerhvervelser, der er tilgået bymuseet og Johannes Larsen Museet.

På udstillingen vises med andre ord de kunstværker, Johannes Larsen Museet har fået eller købt i årets løb, samt de museumsgenstande og arkivalier, der er tilgået den kulturhistoriske afdeling. 

Kårde, geværer og faner

Til den kulturhistoriske afdeling er der som altid blevet indleveret både små og store ting. Blandt årets absolut største indleveringer er et omfattende materiale fra Hjemmeværnet, som er indkommet i forbindelse med rømningen af Hjemmeværnsgården.

Af genstande kan nævnes en kårde fra svenskekrigen, et fugleskydningsgevær og to faner. Men måske af endnu større betydning er de dokumenter og fotografier, der fulgte med. Hjemmeværnet har som bekendt sit udspring i modstandsbevægelsen, og en stor del af materialet stammer fra slutningen af krigen og befrielsens første tid. Ud over dokumenter, der belyser den lokale modstandskamp, er der flere hundrede fotos, hvoraf et halvt hundrede vises på udstillingen. Derudover vil meget af materialet indgå i en udstilling, der planlægges til sommeren 2015 i anledning af 75-året for Danmarks besættelse.

Aage Jensens boksepokal og nye værker til kunstsamlingen

Af større gaver til museet må også fremhæves otte scrapbøger, fotografier og en pokal, der har tilhørt bokseren Aage Jensen. Smeden fra Kerteminde var en stort boksenavn i 1930’erne og 40’er, hvor han hjemførte flere danske mesterskaber.

Også museets kunstsamling er vokset pænt i det forløbne år. Der er naturligvis igen i år erhvervet værker af museets hovednavne, Johannes Larsen, Fritz Syberg og Christine Swane, men også billeder af mindre kendte, lokale kunstnere er det blevet til. Eksempelvis Erik Kærslunds oliebillede med motiv fra Kerteminde havn fra slutningen af 1970’erne – et motiv som allerede er historie.

Billedtekst: Erik Kærslund: Siloer på Kerteminde Havn. 1979. Olie på lærred.

 

Det sker på museerne

Foredrag, markeder, værksteder, udstillinger, koncerter og meget mere. 

Se kalender her

Nyheder

Guide til historisk garderobe
25. februar 2020
Nyborg Slot og Kulturarv

Nu kan man få ideer til sin historiske garderobe i nyt idékatalog fra Nyborg Slot og Nyborg Slots Dragtlaug.

Museets største udgravning nogensinde er i gang
24. februar 2020
Landskab & Arkæologi

Første spadestik i et arkæologisk snit på tværs af Fyn er taget, og nu venter der masser af arbejde til arkæologerne resten af året.

Vikingerne gik under jorden for at arbejde
24. februar 2020
Vikingemuseet Ladby

To grubehuse på vej på Vikingemuseet Ladby.

Rigets Hovedstrøg brolægges
21. februar 2020
Nyborg Slot og Kulturarv

I øjeblikket høres der hamren og banken fra Torvet i Nyborg. Det er brolæggerne, der er i gang.