Museets historie

Kerteminde Museum blev oprettet på privat initiativ, da museumsforeningen blev stiftet i 1935, og museumsforeningen købte Langegade 8 af farver Hinkes arvinger. I næsten 100 år havde bygningen været i farverslægten Hinkes eje, deraf det nuværende navn "Farvergården".

Farvergården er oprindelig en gammel købmandsgård, opført i 1630. Den nuværende bygning har været en del af en større gård på stedet. Da Museumsforeningen overtog bygningen, omfattede den - foruden forhuset - også en sidebygning fra 1700-tallet, der blev revet ned ved restaureringen. Selve restaureringen blev udført gratis af lokale håndværkere, og materialer blev skænket af byens firmaer.

Til museet hører en stor have, som er anlagt med staudebede og afgrænset af buksbomhække. I den del af haven, der grænser op mod Strandgade, blev der i 1939 opført en kustodebolig i bindingsværk, så den i stil og udseende svarede til hovedbygningen. I dag rummer bygningen administration for Kerteminde Museer.

Museets kunstsamling voksede stødt med værker af primært Johannes og Alhed Larsen, Christine Swane, Fritz Syberg og Jeppe Larsen. Johannes Larsen fungerede som formand for Kerteminde Museum fra museets åbning i 1937 til sin død i 1961. Hans store bekendtskabskreds og den agtelse, han nød i sin samtid, gjorde, at det lykkedes ham at skaffe værdifulde værker til museet i form af værker af f.eks. Hans Smidth, Olaf Rude, Christian Eckardt og Henry Lørup. Johannes Larsen blev i 1952 udnævnt til museumsforeningens æresmedlem.

Da Johannes Larsens hjem overgik til Kerteminde Museer i 1984, flyttede malerisamlingen hertil. Johannes Larsen Museet åbnede efter endt restaurering i 1986.

Væltpeter
Besøg Farvergården

Langegade 8
5300 Kerteminde

Se åbningstider

Se kort
Borgmetergården. Ildsted.

Udstillinger, aktiviteter, arrangementer og andet

Ikke bare en tønde
11. december 2018
Nyborg Slot

I forbindelse med de arkæologiske udgravninger på Slotsholmen har man fundet en bemærkelsesværdig tønde.

Køb julegaver i museets webshop
10. december 2018
Østfyns Museer

Hver jul er der travlhed på museets lille kontor i Strandgade 7 i Kerteminde.

Museets julemarkeder trak masser af gæster
10. december 2018
Nyborg Slot

Selv om Nyborg Slot er lukket, indfinder julestemningen sig hurtigt på museets to markeder til Jul i den gamle Kongeby.

Juletræ på Farvergården
7. december 2018