Arkæologisk Julekalender 2014

Til julen 2014 har vi på Vikingemuseet Ladby forberedt en lidt anderledes julekalender for alle med interesse i historie, arkæologi og Østfyn. Fra d. 1. til d. 24. december finder vi hver dag et spændende fund frem fra vores arkiver, og du kan læse om fundets historie på hjemmeside og facebook og SE DET på museet. Søndag d. 7, søndag d. 14 og søndag d. 21 kl. 11, fortæller museumsinspektørerne Bodil el. Lene om de kalenderfund, der er åbnet i ugens løb. Kom og hør fortællingen.  

Genstandene, der bliver sat fokus på, er alle fra Landskab og Arkæologis samling, og fundene vil også efter julen 2014 være at finde under 'Samling' på hjemmesiden.

Vikinger og jul

Holdt vikingerne jul? Svaret må være nej – ikke en jul som den vi kender og fejre. Men selve ordet jul kommer fra vores oldnordiske sprog i formen jól. Ordet betyder sandsynligvis at vende eller dreje.

Det var navnet på de store fester vikingerne holdt når vinteren vendte – omkring d. 13.-14. januar. Så fejrede man at man var igennem det værste mørke og at det nu gik mod lysere tider. Traditionen kan spores tilbage til omkring år 200 e. Kr. i vores nordiske historie. De samme fester blev i øvrigt holdt af germaner og hedenske romere.

Jól var en frugtbarheds og fredens fest. Man drak gudernes skål, blotede og bad og slagtede dyr som heste, får og fjerkræ til ære for guderne. Der blev også brygget mjød, og i vikingetiden hed det ”At drikke Jól”. Man udbragte skåler for de guder, der kunne skaffe én et godt og frugtbart nytår: Njord og Frej samt Odin, der blandt andet havde fået tilnavnet Jólner (af vestnordisk jól). 

I et skjaldekvad fra ca. 900 får man i nogle glimt et indtryk af, hvordan julen blev fejret i førkristen tid. Hirdskjalden Torbjørn Hornklove lovpriser sin herre, den norske kong Harald 1. Hårfager:

"Ude (på havet) vil han drikke jul ... som ung fik han lede ved ildhygge/ og ved at sidde inde/ ved den varme kvindestue/ og ved de dunfyldte vanter".

Vikingerne bliver kristne

I midten af 900-tallet skal den norske kong Håkon 1. have besluttet, at julen for fremtiden skulle begynde på samme tid, som de kristne fejrede Jesu fødsel, d. 25. december; tidligere var julen begyndt midvinternatten, mellem 13. og 14. januar.

Den katolske kirke søgte forgæves at erstatte ordet Jól med Kristmesse, der fejres som midnatsmesse. Kun i de angelsaksiske lande sejrede Christmas over Yule, og det skete først i 1200-tallet. Festen fortsatte også som en række gilder og ikke en enkeltstående fødselsdagsfest. Skikken at drikke jul fortsatte til langt op i 1500-tallet, og som kristnet viking skålede man nu for Kristus og Jomfru Maria.

 

 

Landskab & Arkæologi

Tlf.  +45 - 65 32 16 67

Skriv email

 

Jeg skal bygge

Husk at tjekke, om du skal kontakte museet inden du bygger.

Læs mere her
Runebrev fundet i nærheden af Rynkeby i 2013
Jeg har fundet noget

Har du fundet noget i jorden, som du mener kan være interessant, så kontakt museet.

Læs mere her