Jeg har fundet noget

Hvis du er i færd med et jordarbejde, stort eller lille, gravemaskine eller et haveredskab og pludselig støder på ting i jorden, du mener kunne være et fortidsminde, så stands arbejdet og kontakt museet. I langt de fleste tilfælde vil det kun være spændende - og slet ikke betyde en udgift for dig. Almindeligt landbrugsarbejde, så som pløjning, en smal drængrøft, fjernelse af en stor sten på marken m.m. vil ikke betyde, at du kommer til at hænge på en efterfølgende udgravning. Det samme gælder, hvis du er i gang med havearbejde, ombygning i dit hus og lignende. At en bygherre skal betale for arkæologiske undersøgelser gælder kun ved større anlægsarbejder.

Vi vil gerne fortælle dig, hvad det er, du har fundet. F.eks. en stenøkse: Hvad er den lavet af? Hvor gammel er den? Har den været brugt til skovarbejde eller krig? Når vi har registreret den, får du den med hjem igen, med mindre der er tale om danefæ.

Vi "lever" så at sige af at kende til fund - og får aldrig gode oplysninger nok om stenøkser m.m. Dit fund kan være vigtigt, selv om du måske tror, at vi har nok af dem i forvejen. Det har vi som regel ikke.

Har du været så heldig at finde noget virkelig værdifuldt, noget af guld eller sølv eller genstande af helt særlig kulturhistorisk betydning, kan der være tale om danefæ. Se mere under menupunktet danefæ.

Afsøgning med metaldetektor

Foretager du afsøgninger med metaldetektor, opfordrer vi til, at du kontakter museet og foretager dine afsøgninger i samarbejde med os. Det vil også være en god ide at tag kontakt til andre med samme interesse, f.eks. den fynske amatørarkæologiske forening HARJA. Her kan du få god hjælp til hvordan du gør det bedst muligt, hvordan du sikrer dig de rigtige oplysninger på dine fund, aftaler med lodsejere, aflevering af fund til museet m.m.

Husk altid at få lodsejerens tilladelse. Også på offentlige arealer. For arealer under Naturstyrelsen gælder særlig regler. Læs her

Er du det mindste i tvivl om hvordan du skal forholde dig, så kontakt endelig Østfyns Museers afdeling for Landskab og Arkæologi.

Landskab & Arkæologi

Tlf.  +45 - 65 32 16 67

Skriv email

 

Jeg skal bygge

Husk at tjekke, om du skal kontakte museet inden du bygger.

Læs mere her
Runebrev fundet i nærheden af Rynkeby i 2013
Jeg har fundet noget

Har du fundet noget i jorden, som du mener kan være interessant, så kontakt museet.

Læs mere her